Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dysplazja bioderka u niemowlaka prosze o porade

Polecane posty

Gość gość

Na usg wyszla dysplazja. Lekarz kazal cwiczyc robic kolka bioderkami. Za miesiac wizyta. Jesli nie bedzie lepiej wloza mi dziecko w szyne? :( czy ktoras mama miala podobnie? Czy cwiczenia pomogly?

Gość gość
Moja mowila miesiac rozpurke koszli czy jakos tak. Dala.rade . Miała moze nie ale pól roku. Teraz ma razie dwa i juz wszystko jest dobrze. Ladnie chodzi biega skacze

Gość gość
Ktos cos? :) to dla mnie wazne

Gość gość
Mojej siostry corka miala obustronna dysplazje. Musiala szeroko pieluchowac, nosic na biodrze , potem dostala tez tą wkladke i wszystko ladnie sie naprawilo. Dodam ze miala wykryte dość pozno. Moj syn mial niedojrzale w 6 tygodniu zycia, szrokie pieluchowanie wystarczylo.

Gość gość
Co to znaczy szerokie pieluchowanie?

Gość gość
Wklada sie na pampersa kilkakrotnie zlozona pieluche tetrowa żeby nozki mocno rochodzily się na boki. Kiedys jak w uzyciu byly tetry problemu dysplazji nie było bo pieluchy tetrowe sa grube.

Gość gość
Byłam u super specjalisty, obie córki miały dysplazję, jedna musiała ją nosić frejkę drugiej wystarczyło szerokie pieluchowanie.Lekarz mówił, że żadne ćwiczenia.

Gość gość
Mój syn obecnie lat 35 też to miał.Czasy były inne, ale wystarczyło bardzo szerokie pieluszkowanie, 2 pieluchy flanelowe, żeby nóżki były bardzo szeroko rozstawione.

Gość gość
Ja miałam też dysplazję, nietety to daje większe prawdopodobienieństwo, że dziecko ją też miało.Powiem szczerze, że te kółka to mnie dziwią, bo jednak leczenie polega na unieruchomieniu stawu.A skąd jesteś Autorko?

Gość gość
Z wroclawia

Gość gość
Nasz maluch nosił szelki Pawlika. Miała 3 tyg nosiła do 3 miesiaca.

Gość gość
Aha, to nie będę Ci go polecać, bo on jest ze Śląska. Ja bym szeroko pieluszkowała, zrobiłam z dwóch tetr takie ala majtki na rzepy i z młodszą to bardzo szybko poszło

Gość gość
Moja dosyć późno wykryte. Szyna tzw rozpórka przez chyba 4 miesiące. Po zdjęciu raczkując zarzucała nóżką na bok. Teraz wszystko ok. 16 lat, ładne równe kobiece biodra.

Gość gość
Zazwyczaj im wcześniej wykryta dysplazja tym krótszy czas rehabilitacji. Córka miała wykryta w 7tyg bodajze w jednym biodrze i wystarczylo noszenie przez tydzień tzw. Frejki a kolejny tydzień szerokie pieluchowanie. Pomoglo :) dużo czytalam na ten temat kiedy wlasnie dysplazja dotknela moja corke i nie spotkalam sie z temat cwiczen nozek wrecz przeciwnie jak ktos wcześniej wspomniał chodzi o trzymanie szeroko nozek w okreslonej pozycji. Zdecydowanie udalabym sie do innego ortopedy.

Gość gość
Moja córka miała dysplazję stawów biodrowych. Lekarz zalecił szerokie pieluchowanie. Więc kiedy mała spała (w dzień i w nocy) wkładałam jej szeroko ręcznik między nogi (pieluszka tetrowa jest za miękka i się zwija).

hej... moja córeczka miała jedną panewkę biodrową płytszą od drugiej... ortopeda zalecił szerokie pieluchowanie...na 8 tyg... teraz córka ma 7 miesięcy i z panewką już wszystko dobrze...

do Mam których dzieciaczki były szeroko pieluchowane: Czy to wpłynęło na rozwój ruchowy Maluchów? W sensie czy później zaczęły bawić się stópkami. Siadać itd.

Gość gość
Klaudia - nie wiem czy jakiś wpływ ma szerokie pieluchowanie na zabawę stópkami, siadanie. U nas chyba nie. Nie było żadnego opóźnienia ruchowego.

Gość gość
Klaudia nie. Nie ma wpływu. Moje starsze urodziło się długie na 62cm. Siłą rzeczy miała długie nogi i pielucha tetrowa nie rozkładała jej szeroko nóżek. Do tego uwielbiała spać na brzuchu z podwiniętymi pod brzuszek nogami i u tej właśnie była dysplazja prawego biodra. Samego spania by nie winiła, bo krzywe biodro było już z życia płodowego, ale faktem jest, że gdyby lubiła spać inaczej, to może dysplazja by wyszła, lub była mniejsza. Młodsza miała nogi krótkie i u niej pielucha była wystarczająca, zwłaszcza, że w przeciwieństwie do starszej spała na plecach z rozwalonymi kończynami we wszystkie strony.