Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

staż UP czy ktoś wie?

Polecane posty

Gość gość

znalazłam sobie staż i chcę tylko 3 misiące bo potem jadę za granicę. a nie chce siedzieć i patrzeć w sufit do tego czasu. To oznacza, że staż cały odbędę ( od połowy kwietnia do połowy lipca lub od maja do lipca) I teraz jak sie wymiksować z zatrudnienia? Ani ja ani pracodawca nie chcemy umowy po ale nie chcemy też problemów z UP. ( on chce dotacje a ja nie chce mieć syfu w papierach) Nie jestem w stanie przewidzieć czy pojadę za granicę 3 sierpnia czy 30 sierpnia, wiec opcja odpada z okazaniem im umowy która = dlaczego nie chcemy się zatrudnić. A jeżeli ja i mój pracodawca podpisalibyśmy umowę a ja bym sie zwolniła np po tygodniu? To jakie to dla mnie i dla niego niesie konsekwencje w kontekście UP?

Gość gość
up

Gość gość
idź do prawnika i zapytaj. U mnie w miasteczku w Urzędzie Miasta jest dwa razy w tygodniu prawnik i udziela porad za darmo. możę u Ciebie też jest. Za zerwany staż trzeba zwrócić kasę tyle wiem.

Gość gośćść
a kto ci powiedział że po stażu dostaniesz umowę o pracę ?

Gość gość
zapytaj na jakims forum prawnym, porady za darmo

Gość gość
" a kto ci powiedział że po stażu dostaniesz umowę o pracę ? : Urząd pracy ma takie idiotyczne zapisy w umowie stażowej, że pracodawca zobowiązuje się po stażu zatrudnić pracownika na 3 -4 miesiące. ( oczywiście, może zatrudnić kogoś innego byle by liczba miejsc zwiększyła się o 1 ale on nie chce) Nie chodzi o zerwanie stażu, bo staż odbędę cały. Chodzi o wymiksowanie sie z umowy bez konsekwencji. Pytam czy ktoś tak miał Np że podpiszę umowę z pracodawcą po stażu i się zwolnię i co wtedy - jakie konsekwencje dla mnie i dla niego?

Gość gość
Raczej zadne bo z chwila umowy o prace przestajesz miec status bezrobotnego co wiaze sie z tym ze znikasz listy w up a o to im chodzi

Gość Poliliu
Nie musi cie zatrudnic! Moze napisac do up ze sie nie nadajesz i tyle. Wiem, bo sama bylam na stazu i nie kazdy dostal umowe.

Gość gość
A ty nie rozumiesz, że TO zalezy od UP. Większość we wniosku wymaga deklaracji zatrudnienia po stażu. Inaczej odmawiają stażysty. Pracodawca odmawiając zatrudnienia może podać powodów ale UP może ale nie musi go uwzględnić. Jeśli nie uwzględni pracodawca płaci karę i przestaje mieć możliwość dotacji czy innych stażystów. Jak odmawia stażysta - też musi podać powód. UP to respektuje lub nie. Jeśli nie stażysta wylatuje z UP.

Gość gość
up