Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Maruda006

Co mi przysługuje ??

Polecane posty

Gość Maruda006

Cześć wszystkim mam pytanie co mi przysługuje po urodzeniu dziecka ? Uczę się jeszcze w zawodowce jako sprzedawca zaszłam w ciążę w wieku 17 lat lecz urodze jak będę miała już 18 i chciałam się zapytać co mi przysługuje za pieniądze po urodzeniu dziecka i czy mi przysługuje urlop macierzyński i wychowawczy jeżeli się jeszcze uczę i mam praktykę razem z chłopakiem nie jesteśmy po ślubie i mam pytanie czy mu coś przysługuje z pracy lub z ubezpieczenia swojego jak nie jesteśmy małżeństwem ? Ja na razie będę przez rok u rodziców mieszkać

Gość gość
1000 zl przez rok czasu i 500 plus , musisz zlozyc odpowiednie wnioski

Gość gość
Gowno.

Gość gość
1000zl kosiniakowego przez 12miesiecy, 500plus, rodzinne cos kolo 100zl miesiecznie.twojemu partnerowi nic,bo nie jestescie malzenstwem

Gość gość
-1000zl "kosiniakowego", wypłacane co miesiąc przez rok czasu. -500zl z programu 500+ -kilkadziesiąt zł świadczenia rodzinnego. -1000zl becikowego, wypłacane jednorazowo - a jeśli Twój chłopak uzna dziecko przed urzędnikiem stanu cywilnego i jest dodatkowo ubezpieczony, to z dodatkowego ubezpieczenia z tytułu urodzenia dziecka też powinien dostać kasę (ile, to w zależności od tego jak ma zapisane w umowie z ubezpieczycielem) -Nie wiem czy przysługuje Ci urlop wychowawczy i do tego płatny. Żeby otrzymać wszystkie te świadczenia trzeba złożyć sporo dokumentów. Warto dowiadywać się jeszcze przed porodem co będzie potrzebne i na krótko przed porodem niektóre dokumenty już gromadzić. Koniecznie udaj się do urzędu gminy w której jesteś zameldowana i o wszystko zapytaj. Powodzenia i wszystkiego dobrego :-)

Gość gość
Dokładnie, chłopak jak ma ubezpieczenie dodatkowe to dostanie za urodzenie dziecka. Ja mam w PZU od lat i jak urodziłam synka to dostałam 1800 zl ;) Fajny bonus na początek. Tyle, ze ja mam męża. Miałam pracę więc miałam normalnie macierzyński. 500 plus nie było a o rodzinnym nawet nie myślałam bo nie było nam potrzebne a dochód by przekroczył kilkakrotnie. Wejdź na stronę MOPS w Twoim mieście. Tam wszystkie wnioski powinny być do pobrania :) Chłopak chyba może jeszcze się ubezpieczyć dodatkowo nim urodzisz i kasę dostanie. Sprawdźcie to ;)

Gość gość
Oprócz tego o czym wspomnial gosc z 9.17 bedzie Ci się nalezal jednorazowy dodatek do rodzinnego z tytulu urodzenia dziecka w wysokosci 1000 zl.

Gość gość
9:56 To fakt. Oprócz becikowego dla wszystkich jest jeszcze drugi 1000. Tu już jest kryterium dochodowe, ale raczej nie przekroczycie. To zależy ile chłopak zarabia.

Gość gość
Co ci przysługuje? Prawo do pracy i zarobienia na siebie i dzieciaka a nie żebry!

Gość gość
10:39 Aktualnie to jej przysługuje prawo do NAUKI. Jest młodziutka, ma zamiar urodzić i wychować dziecko a to postawa godna podziwu w przypadku tak młodej dziewczyny. Nie chce go oddać, usunąć, utopić :o Jeszcze się w życiu napracuje i odda państwu z nawiązką to co teraz otrzyma na dziecko.

Gość gość
Tak,do pracy,uczennica z noworodkiem.Idiota.