Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Emerytura a działalność gospodarcza

Polecane posty

Gość gość

Dzień dobry, Jestem na emeryturze i chciałbym założyć jednoosobową działalność gospodarczą. Zamierzam sprzedawać oprogramowanie w serwisie allegro, myślę również o założeniu własnego sklepu internetowego. I tutaj moje pytanie, co muszę po kolei zrobić, aby taką działalność założyć? Wiem, że muszę złożyć wniosek do CEDIG i tu moje pytanie do jakich innych instytucji muszę się udać? Z tego co przeczytałem ubezpieczenie emerytalno-rentowe jest dobrowolne, stąd nie zamierzam go płacić, ale czy muszę ten fakt komuś zgłosić? Po drugie składka zdrowotna jest obowiązkowa, ale też nie trzeba jej płacić, jeśli przychód nie przekroczy połowy najniższej emerytury. Czy również takie fakty należy zgłaszać co miesiąc lub w ogóle, jeśli się nie wygenerowało takiego przychodu? Po trzecie zamierzam płacić ryczałt 3 % od sprzedaży, czy jest o forma najbardziej korzystna przy tego typu działalności? Czy ryczałt należy obliczać osobno od każdego towaru, czy razem od sumy sprzedaży wszystkich towarów, co miesiąc? Czy najpierw należy od uzyskanego przychodu odliczyć składkę na ubezpieczenie zdrowotne (oczywiście po przekroczeniu określonej kwoty przychodu). Co należy wypełnić i do kiedy się z tego rozliczać? Po czwarte, w jaki sposób mam prowadzić księgowość wybierając taką formę opodatkowania? Czy wystarczy arkusz kalkulacyjny z ewidencją przychodów? Po piąte, czy muszę również opłacać podatek dochodowy?