Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy moje dziecko za dużo je? Prosze o szczere opinie!

Polecane posty

Gość gość

Usłyszałam dzisiaj od koleźanek,że przeżeram dziecko. Mój synek ma 9,5 miesiąca i waży 10,5 kg a mierzy 85 cm. My z mężem jesteśmy szczupli i nie wysocy ( ja 160 cm,mąż 170cm). Synek urodził się z wagą 2700 g i mierzył 50 cm (40 tc). Synowie koleżanek mają ponad 2 lata i wagą i wzrostem są zbliżeni do mojego . Zapytały ile i co mój syn je. Stwierdziły,że za dużo. Dlatego prosze o Wasze szczere opinie . Budzi się o 6-7 i wypija około 300 ml mm. O 9 dostaje śniadanie w postaci kaszki manny z owocami (około 200g) lub jogurt z owocami (około 200g). Około 11 - mm około 120 ml O 13 obiad w postaci zupki lub ziemniaków,mięska i warzyw (około 200 g). Około 16 - mm około 120ml Kolacja o 18.30 - około 200 g kaszki manny z owocami lub twarożek z owocami. Na noc około 21 - mm około 300 ml. W między czasie dostaje około 3-4 biszkoptów,jakiś owoc(zazwyczaj banan), chrupki kukurydziane,jak mu się zachce to gotowaną marchewke.

Gość gość
Stanowczo za dużo zre jak chłop stary

Gość gość
Wg mnie normalnie. Skoro chce jeść tyle to oznacza,że tyle potrzebuje. Jakby dziecko nie chciało już jeść to by wypluwało albo nie otwierało buzi. Nie przejmuj się :)

Gość gość
Dobrze je, nie przejmuj się, moje dzieci to były dopiero wypasione a teraz córeczka 6l to taka drobniutka a synuś jest przeciętnej wagi do wieku

Gość gość
A dlaczego tyle mlecznych posiłków? Nie dajesz zadnych deserow owocowych, sokow czy owocow? Jedna kaszka dziennie plus mleko to co wypija wystarczy.

Gość gość
Dostaje soczki owocowe,wode przegotowaną,owoce lub warzywa w między czasie :)

Gość gość
Szczerze to ja chyba bym się takim czymś najadła :P Je 7 posiłków w tym 6 mlecznych, do tego porcje spore - 300ml czy 200g zupy (normalny talerz zupy zawiera w sobie 220g). Moim zdaniem będzie się domagał jedzenia bo w tym momencie ma taką a nie inną pojemność żołądka - więc to nie jest wyznacznik. Zapytaj się raczej lekarza czy w tym wieku takie ilości są ok

Gość gość
To to nie jest całe menu - skoro jeszcze owoce i warzywa w "między czasie". Dużo je twoje dziecko. Non stop coś je. Później będzie takie "pulchniutkie" :O Czemu mu tak rozepchałaś żołądek??? 300 ml mleka na raz takiemu niemowlakowi? Moje wypijały na raz mleko z max 180 ml wody. A z 300? Jego żołądek jest wielkości jego piąstki. I teraz zobacz jak mu rozciągnęłaś ten żołądek, że zmieści taaaką butlę :O

Gość gość
Ok :) moja też tak jadła.Teraz ma 2,5l waży 14kg i ma 102cm

Gość gość
Jak dla mnie za czesto, bo co 2 godz i w miedzy czasie soczki ,owocki wiec caly czas cos je. Za duzo.

Gość gość
Na pewno za dużo mm przy takim już jedzeniu. A szczególnie rano i wieczorem. Dawaj mu wodę do picia, a nie hektolitry mleka lub soki.

Gość gość
Twoja dziecko je za duzo i za czesto. 300 ml mleka na raz to moja siedmiolatka nie wypije. Jedzenie co 4 godziny i 4 posilki dziennie to jest prawidlowe jedzenie.

Gość gość
Tak. Co 4 godz i 4 posilki. Woda , warzywa i owoce . i tyle

Gość gość
Moim zdaniem za dużo mm. Zostawiłabym tylko butelkę rano i wieczorem.

Gość gość
Przy tej wadze powinien jeść ok. 1050kcal. A z samego mleka modyfikowanego wpada mu już prawie 600, 120kcal jogurt naturalny, 180kcal kasza manna, zupa 140kcal. To już daje wymagane 1050, a wszystko jest policzone bez cukru, bez owoców, bez przekąsek, kasza manna też zwykła a nie na MM, bez soczków owocowych... z tych dodatków spokojnie będzie dodatkowe 500kcal. Na razie jego organizm sobie radzi (o ile podałaś prawdziwy wzrost - bo to już nawet nie jest 97 centyl), ale w pewnym momencie przestanie, a ilośc***ewnie będą się wciąż zwiększać.

Gość gość
Moje maja 14 mc i nie sa wstanie wypić więcej niż 200 ml na raz! Przeważnie rano dostają 150 ml mleka w dzień przed spaniem 120 i na noc 150 do tego 2 śniadanie ( kanapka z pol kromki chleba lub pol bułki plasterek sera i wędliny plus pomidor, marchewka lub inne warzywo) obiad ( to co my łyżka ziemniaków, warzywo plus mięso albo ryba) podwieczorek ( owoc,pol banana, i jogurt ok 100 ml). Ja na deser zjadam 200 ml jogurtu plus kawa :-)

Gość gość
Duzo może i nie ale taka ilosc mleka to zaproszenie do kamieni nerkowych i zqyrodnien stawow na przyszłość.

Gość gość
Za duzo mm. Moja ma 9,5 msc i dostaje tylko rano. Potem ok 8.30 dwie kromeczki z maslem plus owoce lub platki jeczm.z jablkiem Ok 12.30 obiad tj rosół (z królika, cielęciny i ew.indyka) z kluskami z jajka i maki lub z kasza jaglana,lub krupnik, lub kasza jeczm.z jablkiem lub warzywa na parze z masłem lub ryba z warzywami, zaraz wprowadzam placki z kaszy jalanej i naleśniki Ok 16 jogurt naturalny lub z owocem Ok 18.30-19. Kasza z bananem i avokado Do picia dostaje wode, herbate i soki wyciskane np z marchwii,jablka,buraka,gruszki

Gość gość
Każdy maluch je tyle ile potrzebuje. Proste. Moja córka wstaje o 6. Je 3kawalki chlebka do picia duży ok 300ml kubek kakao. Ok 10 z2-3 jabłka/banany. Ok 13 obiad ona zje nawet cały woreczek ryzu/kaszy gryczanej. Czy np stos ziemniaków z mieskiem,jajeczkiem. Ok 15 jest już głodna. Zje kisiel/budyń z 0,5l. W międzyczasie owoce. Jakaś przekąskę. Ok 18kolacja ok 4kawałki chleba,jogurt. Ona je tyle co dorosła osoba. I? I nic. Ma 4 lata waży 15kg przy wzroście 108cm. WWięc nie zawsze jedzenie jest wyznacznikiem wagi. Jeśli potrzebuje to przecież nie będę dziecka glodowac. Ja też pochlaniam ogromne ilości jedzenia mam 175 i 64kg. Taki typ. Jak to znajomi twierdzą przy takim zarciu powinnam ważyć ponad 100kg he

Gość gość
Nie wiem skąd ty wzielas te 300ml mleka jak na każdym mm jest napisane 210 ml max. I nawet 2 latek tyle powinien pić. Posiłki mleczne wystarczą dwa, trzy razy dziennie, oprócz tego obiadek I deser z owoców czyli 5 posiłków.

Gość gość
Nie klepcie w kółko, że grube dziecko na pewno schudnie, bo to nie zawsze prawda. Mojej kuzynku córka tez dużo jadła, była gruba, ale wszyscy uspakajali ją tak jak wy. Teraz już chodzi do szkoły, jest na diecie, ale dalej jest gruba.

Gość gość
Nie każde dziecko może być chude i na odwrót. Nie zawsze jest to spowodowane jedzeniem.

Gość gość
Jedne dzieci jedzą mniej, a drugie więcej. Są dzieci, które jedzą bardzo dużo, bo tyle potrzebują i o ile dba się o jakość posiłków, to nic takiemu dziecku nie grozi. Ja od zawsze dużo jadłam, ale mama gotowała zupy warzywne, pulpety w sosach, mnóstwo kasz i ryżu. Do dziś dużo jem i nigdy gruba nie byłam. Jem tyle, ile potrzebuję. Jeden zje pół torebki ryżu i jest najedzony, a drugi zje całą torebkę.

Gość gość
ma rozepchany żołądek. Żołądek u dziecka to dwie piąstki. 300ml mleka? Mój 4latek nigdy tyle nie wypił, max 200, a zawsze na 97 centylu wzrost, waga na 75. 200g jogurtu? Ja zjadam 150g. Tak, dużo je. Za dużo. I za często.

Gość gość
7 posilkow dziennie plus przekaski to stanowczo za duzo. Twoje dziecko non stop cos je albo trawi :O ... Owoce i biszkopty powinien dostawac ZAMIAST mleka, na podwieczorek. 5 posilkow to max.

Gość gość
Zanim zaczniesz dziecku ograniczać, poradź się swojego lekarza. On będzie wiedział lepiej, niż losowe osoby na forum :P

Gość gość
07:08 X . Jakaś przekąskę. Ok 18kolacja ok 4kawałki chleba,jogurt... X Ty chyba żartujesz ??, dziecko je 4 kawałki chleba?, to porcja dla dorosłego faceta !!

Gość gość
Naprawde to, ze 2-4 letnie dzieci maja rozepchane zoladki i jedza porcje dorosłych to nie jest zaden powod do dumy. W pewnym momencie organizm moze przestać sobie radzić z nadmiarem kcal a zoladek jak byl wielki tak bedzie. Przeciez u dzieci teraz jest plaga otylosci

Gość gość
Ja bylam ze swoim synem (3l )wlasnie u lekarza bo malo wazy(14kg) . ma pic wode, jesc sniadanie,obiad , kolacje. Warzyw i owocow ile tylko chce . zero ciasteczek,batonikow , chrupkow, soczkow. Mleko tylko rano. Serkow i jogurtow slodkich zero. Jedynie jogurt naturalny. Kazdy pediatra ci to powie. Wiec idz i sie zapytaj.

Gość gość
Twoje dziecko urodzilo sie z sie z wage 2700 g wiec w wieku 12 miesiecy powinno wazyc ok 9 kg 10,5 kg w wieku 9,5 miesiąca to juz MALY sygnal alarmowy, a biorac pod uwage czestotliwosc posilkow i ich obfitosc widac tego przyczyne. Nie mowiac juz o tym ze jak dziecko je tak czesto to jego zoladek caly czas pracuje.