Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość psychologia 101

Nałogi mają głównie ludzie wrażliwi

Polecane posty

Gość psychologia 101

to są fakty

Gość gość
Nałogi mają ludzie słabi psychicznie

Gość Artur292929292929
Raczej prawda. Mnie bardzo malo rzeczy moze w jakis sposob ruszyc i mam fazy, ze sobie pale fajki przez np tydzien-dwa, a pozniej pol roku przerwy. Nie czuje specjalnego glodu po tym okresie. Jak zaczynalem palic to palilem przez 8 lat i tez rzucilem z dnia na dzien. Zona np to za cholere nie moze rzucic

Gość gość
Nałogi są oznaką bardzo słabego charakteru. Jest mnóstwo wrażliwych ludzi, którzy z nałogami nie mają nic wspólnego, bo się po prostu boją w swojej wrażliwości sięgnąć po alkohol, papierosy, nie mówiąc o narkotykach.

Gość gość
Nałogi to patologia... Kiedyś piłem bardzo dużo (cdziennie), paliłem, jarałem zielsko, wciągałem amfę... ale po prostu z tego wyrosłem... każdy wiek ma swoje prawa... nie wyobrażam sobie być 40 letnim gościem i chodzić nawalonym czy ujarany... chyba nie jestem wrażliwy bo się nie uzależniłem...

Gość gość
To, że ktoś od czasu do czasu sobie zapali, to nie znaczy, że jest w nałogu.

Gość planeta nałogu
jest w nałogu jeśli potrzebuje jakiegoś goofna do zmieniania nastroju/samopoczucia

Gość gość
Każdy ma jakiś nałóg, taka jest natura człowieka, przyzwyczajamy się do pewnych czynności, substancji, miejsc, ludzi, rzeczy... :) Jedne są mniej destrukcyjne inne bardziej a jeszcze inne neutralne bądź dobre dla człowieka:) Jeśli ktoś pije alkohol nałogowo, to znaczy, że nie ma innej rzeczy która sprawiłaby mu radość, czerpałby satysfakcję i mógł rozładować złe emocje, myśli. Ktos kto pali tak samo, przyzwyczajenie, uzależnienie fizyczne można pokonać dużo szybciej, z uzależnieniem psychicznym trzeba walczyć do końca życia :) Ja mam dobrze, bo nie umiem się uzależniać od jednej rzeczy:) Nałogowe picie alkoholu szybko by mi się po prostu znudziło :) Mogę poszaleć w jeden wieczór, ale na drugi już bym chciała być trzeźwa aby móc korzystać z innych przyjemności życia :)

Gość gość
Niekoniecznie wrażliwi. Niektórzy palą i piją bo robią to inni, np. w szkole. Zachowują się jak takie małpy.

Gość Ganiaaa
to zależy od człowieka. Sama przez jakiś czas byłam w ośrodku, co prawda takim dobrym, prywatnym (Want, można o nim poczytać na http://osrodek-leczenia-uzaleznien.pl/) i ludzie byli różni. Jasne, tych wrażliwych nie brakowało, ale były też osoby o nieco innym charakterze. Dla mnie to było naprawdę ciekawe doświadczenie, ponieważ mogłam obserwować, jak zachowują się ludzie w takim ośrodku, jaki typ zajęć na nich działa, a na jakie osoby ciężko jest wpłynąć mimo ogromu pomocy. Na szczęście tym wrażliwym wcale nie jest trudno pomóc, czerpią energię i siły ze wsparcia innych osób. Ważne by im pomóc, zmotywować do działania.