Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zasilek macierzynski

Polecane posty

Gość gość

Witam potrzebuje opini eksperta lub kogos kto byl w podobnej sytuacji. W tamtym roku pracujac na umowe o prace na czas okreslony zaszlam w ciaze, umowa zostala przedluzona do dnia porodu i zakonczyla sie z tym ze dniem. Od tego dnia pozostaje na zasilku macierzynskim z ZUS po ustaniu zatrudnienia. Jednak z przyczyn losowych minelo 8 miesiecy i musialam wrocic do pracy poniewaz macierzynski nie wystarcza na oplaty i dwojke dzieci. Dwukrotnie dzwoniac na infolinie Zus powiedziano mi ze spokojnie moge taka prace wykonywac nie bojac sie o zasilek. I tak oto zaczelam prace w tym miesiacu. Zawsze zasilek wyplacany byl do 26 lub wczesniej. W tym miesiacu zasilek nie dotarl pomimo ze 26 wypada w dzien wolny od pracy. Czy mozliwym jest zeby jednak zabrano mi zasilek jesli zaczelam prace na umowe o prace z innym pracodawcom niz ten na ktorego podstawie dostalam zasilek ?

Gość gość
wróciłaś na cały etat?

Gość gość
Jeśli podjęłas pracę to chyba nie ma co się dziwić że koniec macierzyńskiego.

Gość gość
no a jak ty chciałaś? pracować i zasiłek pobierać? jakim cudem?

Gość gość
no wlasnie pytalam u zrodla w zusie na infolini zapytani twierdzili ze mozna bo nie ma paragrafu ktory by tego zakazywal. Doszukalam sie w necie i przypadku gdzie kobieta miala dwie prace i po porodzie pobierala 2 macierzynskie.

Gość gość
Witam prosilam o opinie od ludzi ktorzy byli w tej samej lub podobnej sytuacji albo kogos kto po prostu sie na tym zna. Jest wiele opini w internecie wiele artykulow w google pisze ze mozna normalnie pracowac nje tracac przy tym zasilku jesli praca jest na rzecz innego pracodawcy niz tego przed porodem wiec prosze od razu nie oceniac mnie negatywnie

Gość gość
Ale do jakiej pracy wrocilas? Gdzie?

Gość gość
W poniedziałek dostaniesz pieniądze i skoncz ske denerwować zamiast tu siedzieć i się wkurwiać zajmij się dziećmi :-O🖐️

Gość gość
oczywiście, że możesz w trakcie urlopu rodzicielskiego (macierzyńskiego) zacząć inną pracę nawet na cały etat (niekoniecznie umowa zlecenie) i ciągle pobierać zasiłek macierzyński. ważne aby był to inny pracodawca niż ten który przyjął twój wniosek o urlop, ale ciebie to nawet nie dotyczy bo nie masz już stosunku pracy. a sam urlop/zasiłek macierzyński/ rodzicielski wynika nie z braku zdolności do pracy po porodzie, a z samego faktu urodzenia się dziecka i należy się jak psu buda. tyle że kobieta/mężczyzna sami deklarują ile będzie trwał i jaka w związku z tym będzie wysokość świadczenia. miałam być w podobnej sytuacji, bo przebywam na urlopie macierzyńskim, ale ciągle jestem zatrudniona w firmie X. znalazłam inną, lepszą pracę i chciałam ją rozpocząć teraz, w 9 miesiącu rocznego urlopu. miałam równocześnie pobierać zasiłek urlopowy i nową wypłatę, a pod koniec urlopu dać wypowiedzenie w firmie X. niestety nowy pracodawca to specyficzna instytucja (branża finansowa) i zabrania bycia zatrudnionym równocześnie w innej firmie. więc jeśli chcę rozpocząć u nich pracę to za kilka dni przerywam urlop i tracę zasiłek. ale to nietypowa sytuacja. gdybym znalazła fajną pracę u mniej restrykcyjnego pracodawcy to przez ostatnie 3 mce urlopu pobierałabym zasiłek z ZUS i nową wypłatę jednocześnie. trochę szkoda, że tak się nie udało, ale cóż ;) podsumowująć: ustawodawca nie zabrania podjęcia zatrudnienia u innego pracodawcy w trakcie pobierania zasiłku w ramach urlopu macierzyńskiego, więc nie może przerwać wypłacania go, jeśli takie zatrudnienie nastąpi. kasę dostaniesz, nie panikuj, w necie wszystko jest opisane. jeśli się ociągają, to pewnie dlatego, że zamieszałaś im w papierach nowym zatrudnieniem i na chwilę zgłupieli ;) ale zaraz to sobie poukładają i kasę przeleją :)