Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

Witam. Na wstępie od razu powiem, że niedawno wróciłam z kliniki skąd lekarze kazali mi wrócić w 37 tygodniu ciąży (byłam wtedy w 30 tygodniu), aby ją rozwiązać przez cesarskie cięcie. U mojego maluszka (chłopiec) stwierdzono poszerzenie komór bocznych. W momencie zgłoszenia się do kliniki miały one 12 i 16 mm. Po dwóch tygodniach diagnostyki, wychodząc ze szpitala komory miały już 23 i 27 mm. Z tego co się orientuje to jest to typowe wodogłowie, nie stwierdzono innych wad. Po rezonansie magnetycznym płodu stwierdzono, że jest to "stan po krwawieniu dokomorowym i najpewniej do okolicy zakrętów wyspy po stronie prawej". Dziś, 2 tygodnie po wyjściu ze szpitala, komory nie zmieniły swojej wielkości jednak lekarz, do którego udałam się prywatnie radził rozwiązać ciążę szybciej, aby nie uległa zniszczeniu tkanka mózgowa, a płód waży już 2300 g i jest to 33w4d mojej ciąży. Dodatkowo lekarz stwierdził, że w główce małego nie ma krwi, ale jest to płyn i na usg potrafi to rozróżnić. Nie wiem co robić i kogo słuchać? Czekać do rozwiązania czy zgłosić się szybciej do kliniki? Jaki wpływ na rozwój intelektualny mojego maluszka będą miały te bardzo zwiększone komory, które przecież uciskają tkankę mózgową i mogą prowadzić do jej zaniku? Wszystkie badania są w porządku, nie ma żadnego zakażenia. Proszę o pomoc.

Gość gość
Za sięgnij szybko opinii innego lekarza lub dwóch. Dzialaj to chodzi o zdrowie i życie twojego dziecka

Gość gość
teraz wodogłowie operuje się w brzuchu zanim dziecko się urodzi, znajdz dobrego specjalistę!

Tylko, że operacji w łonie matki dokonuje się do 27 tygodnia ciąży, a u mnie lekarz to wykrył dopiero w 29 tygodniu :(

Gość gość
zrobiłabym sobie badanie na konflikt płytkowy nie myl serologiczny w tej sytuacji ale nie każda przychodnia i punkt labo to robi, zwykle specjalistyczne z hematologią placówki zainteresuj się, bo jeśli to był wylew dokomorowy to przyczyna musi być i zwykle jest nią ten konflikt

Gość Tosia0006
Zrobiłam sobie to badanie na konflikt płytkowy. Wyszło, że "na płytkach krwi pacjentki wykryto antygen HPA-1a (osoba HPA-1a dodatnia), co oznacza "brak ryzyka wytworzenia przeciwciał anty-HPA-1a". Czyli jestem w punkcie wyjścia. Jutro nareszcie zobaczę swoje maleństwo i wszystko się okaże.