Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co i ile sie daje na komunie? Jestem chrzestna

Polecane posty

Gość gość

Prosze o info, co sie teraz daje na komunie chrzesnicy/chrzesniakowi. Za moich czasow byl to rower i medalik. Niestety teraz nie mam pojecia. Pieniedzy nie chce dac, bo sie rozejda nie wiadomo na co. Chcialabym kupic dziecku prezent, taka pamiatke, ktore bedzie pamietac na lata. Jakies rady?

Gość gość
Dziewczynce łańcuszek, medalik, kolczyki, pierścionek - słowem biżuteria. Bo wszystko inne pewnie ma. Chłopcu to nie wiem. Aha może być też tablet. Przecież nie będziesz kupować laptopa czy dawać 1000 zł, bo na wesele to musialabys dać 5000.

Gość gość
14:45 to dziewczynka, tez myslalam o medaliku i zlotym lancuszku. Tablet i komputer juz ma.

Gość gość
mi się wydaję że biblia i pamiątka Komunii Świętej wystarczy

Gość gość
no medalik i 300 w kopercie ja bym się wstydziła nie dać ani grosza :-o tym bardziej że ja mam pewność że matka wyda na dziecko , ale jak ty masz u jakiejś patologii to pewnie im kasa się rozejdzie :-o

Gość gość
Tu autorka, kasy nie chce dawac, bo sie rozejdzie a za x lat chrzesnica nie bedzie pamietac co dostala. Ja do dzis nosze zloty lancuszek z medalikiem przy sobie i sie z niego ciesze. Chcialabym, zeby ona tez takie cos dostala i to docenila. Z tym, ze poza medalikiem i lancuszkiem to nie wiem co jeszcze dac. Myslalam, ze moze kurs jezyka obcego, ale chrzesnica mieszka na wsi, wiec bylby problem z dojazdem.

Gość gość
Kurczę uważacie że 1000 to za dużo. Córka mojego brata, jestem chrzestną mam zamiar tyle dac

Gość gość
Za dwa miesiące moja chrześnica ma komunię. Planuję przeznaczyć na prezent 500 zł - mam zamiar kupić złote kolczyki, biblię, a resztę dać w gotówce. Uważam to za wystarczający prezent.

Gość gość
Współczuję chrześnikom takich chrzestnych a teraz tak dla waszych pustych pały informacja medalik to się dawało 20 lat temu za komuny jak bida była teraz to 1000 wydają bidaki u mnie średnio w rodzinie chrzestni dają prezenty od 2tyś i to jest min jak ktoś zarabia ok 3 tyś ale oczywiście kafeterianki na wszystko mają żeby się na kafe przechwalać ale na rodzinę żałują i pytania typu ci kupić za dwie stówy żeby nie przepłacać i rodzina się nie nachlała

Gość gość
Super ze myslisz w takich kategoriach. Pieniadze to nie prezent. Wiadomo w dzisiejszych czasach ciezko bo dzieci maja wszystko. Mysle ze medalik z lancuszkiem jest super pomyslem. W koncu to Komunia nie urodziny czy mikolajki. Ja mojej "corci"kupilam jeszcze Biblie z imienna dedykacja.

Gość gość
Komunia ma wymiar przede wymiar duchowy i chrzestną powinni o tym pamiętać. Każdy daje tyle na ile go stać. Ale 1000 zł moim zdaniem to przesada. Nie dalabym tyle nawet gdybym miała. Nie tak małemu dziecku.i nie z okazji komunii.

Gość gość
Według mnie najlepiej dawać prezent dwuczęściowy. Najlepiej jakiś złoty drobiazg (medalik, krzyżyk, czy nawet bransoletkę) żeby miała coś pamiątkowego. A do tego przydatny prezent o jakim dziewczynka marzy - tutaj najlepiej się skonsultować z rodziną. Quady itp. to przesada ale laptop/tablet/rolki/hulajnoga elektryczna - fajna sprawa, rozwijająca dla dziecka. Pieniądze w kopertę warto dawać tylko jeśli wiadomo że rodzina zbiera na jakiś cel, a tak rzeczywiście rozejdą się i młoda nie będzie z tego nic miała. A tak będzie miała super rolki którymi będzie się chwalić że to od cioci.

Gość gość
gość 18:30 - sprawdź sobie ceny kolczyków, nie wszystkie kosztują 400 czy 500 zł i wcale nie są brzydkie. Ty to pewnie z tych "zastaw się, a postaw się"

Gość gość
Możesz kupić chrześniakowi na komunię laptopa. Rzeczywiście taki prezent będzie lepszy, niz pieniądze, które i tak się rozejdą. Zapytaj w serwisie redicreo, niech Ci złożą fajny sprzęt, który posłuży chłopakowi na lata.

Gość gość
powariowaliście - laptopy na komunię! a jak to się ma do komunii? to ma być PAMIĄTKA I KOMUNII. Ja 20 lat temu dostałam rózne prezenty, kasę też. Kasa się rozeszła, nie pamiętam na co, złota nie noszę. Z największym sentymentem wspominam wielką księgę o naszym ówczesnym papieżu - Janie Pawle (500str.) od mojego kochanego, nieżyjącego już wujka. Rozpieszczacie te dzieci laptopami i innymi podobnymi dobrami niestosownie do okazji i ponad stan, a potem licytacja w szkole co kto dostał. Żenada :-/

Gość gość
ja chrzesniakowi kupilam tel bo nie mial a o nim marzyl, dodatkowo dokupilam biblie i kartke, wyszlo mnie to ok 1000zl, w tym roku mam komunie u siostrzenicy i kupie jej zlote kolczyki

Gość gość
Ja daje 200 i ani grosza wiecej,i gowno mnie To obchodzi

Gość gość
Teraz rower żeby kupić to trzeba wyłożyć z 1000 zł, my właśnie planujemy chrześniakowi męża kupić, bo wiem, że ze swojego powoli wyrasta. Rozglądałam się i ceny takie są 800-1000 zł, a to jeszcze nie górna półka. Przeciez nie kupię używanego za 200-300 zł....

Gość gość
Kwota 500,00zł przeznaczona na Komunię jest w sam raz.A czy to będzie prezent czy pieniądze zależy od chrzestnej

Gość gość
mieszkanie, samochod +600.000 euro w gotowce, to jest ABSOLUTNE mimimum... a jak sie nie ma to: a) kredyt pod zastaw domu b) sprzedaz nerki c) ewentulnie intensywna prostytucja, rozpoczeta na rok przed komunia. jak jestes chrzestnym ,to oczywicie 3x wiecej :D inaczej cie rodzina obgada i Jezusek sie obrazi i bedzie wstyd na wsi

Gość gość
Naszym chrześniakom po 1 tys. Tak się w rodzinie przyjelo...

Gość gość
gość wczoraj :D

Gość gość
u nas tez tys.

Gość gość
Ja 3 lata temu jako chrzestna dalam 500zl i pamiatke komunii sw. Na zachodzie wiecie co daja na komunie? np. zegarek albo medalik ale nie zloty... w ogol;e tam ( Anglia) komunia nie jest az takim swietem jak u nas. W pl to jakies wariactwo!

Gość gość
Dajecie prezenty na zasadzie "co ludzie powiedzą", "w rodzinie tak jest". Chrzestny męża jest prezesem znanej spółki na Pomorzu, zarabia krocie, mieszka w prawdziwej rezydencji-nie w domu. Na nasze wesele przyszedł z nową żoną i dwiem nastoletnimi córkami. W kopercie dali 500 zł. Z kolei zauważam trend na "zastaw się, a postaw się" u tych biedniejszych. Tylko nie wiem co gorsze.

Gość gość
7:57 - akurat nas stać bez zapożyczania sie czy późniejszego klepania biedy.

Gość gość
Głupie baby za pare lat będą zakladac temat ze chrzestny poskąpił na chrzest komunie czy ślub waszego dziecka a co sie dziwić jak wy teraz skąpicie nie mowie o tych których nie stać ale wy tylko jadem potraficie pluć

Gość gość
7:57 współczuję ci ze nie stać cie na prezent dla chrześnicy/ chrześniaka rusz Tylek z kafe i zajmij sie praca to cie będzie stać bez zapozyczania i zastawiania.

Gość gość
Dziecko i tak nie zobaczy tych pieniedzy.

Gość gość
złoty łańcuszek i medalik -ok ale trzeba dać go wcześniej, bo dziecko do komunii musi już wcześniej mieć poświęcony łańcuszek i medalik który założy w dniu komunii do kościoła mój syn na komunię od dziadków i chrzestnej dostał laptopa od chrzestnego 600 zł prócz tego dostał rower, aparat i uzbierał ok 3,6 tyś zł. Niestety u nas było tak, że goście nie chcieli kupować prezentów, woleli dać kasę, nawet jak prosiłam o kupno książki to może jedna osoba z 4 proszonych kupiła każdy dawał ile mógł, jedni dawali 300 zł od rodziny 4 osobowej, inna rodzina w tym samym składzie dała 500 zł. Syn z tych pieniędzy pojechał na kolonie, miał kupione rzeczy, walizkę, 1 tyś dostał do ręki -odkładał sobie na coś