Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zauważyłyście że nazwiska osób klasy wyższej kończą się na ski ska cki cka

Polecane posty

Gość gość
20.59 Madame, ukłony :)

Gość gośćrrrrrr
To Kaczyński się łapie a jego świta Duda szydło i Macierewicz to już nie

Gość gość
Nazwisko nie wystarczy, trzeba miec dobre drzewo genelogiczne. A Radziwill, Sapieha - na -cki?

Gość gość
ty "wyższa klaso" z 20:59 nie wski wska tylko -ski, ska

Gość gośćtezszlachcianka
TyszkieWICZ to wielka szlachcianka!!!! Nie przepadam za nią, sie nosi z nazwiskiem heh.

Gość gość
ość dziś ty "wyższa klaso" z 20:59 nie wski wska tylko -ski, ska xxxxxxxx A Ty babo z nizin, nie jesteś w stanie pojąć jak się dzieli na sylaby rzeczowniki ? Podałam prawidłowo, chociaż autorka również. No ale po gimnazjum to może nieść pewne trudności - rozumiem.

Gość gość
Zakompleksiona kretynka która tylko nazwisko odziedziczyła a rozumu zero.:p

Gość gość
Dajcie sobie spokój. Jestem historykiem, nazwisko z końcówką ski ska nie świadczy o wysokim urodzeniu. Czytając takie głupoty sama nie wiem czy to prova czy, co gorsze, ludzie naprawdę wierzą w takie rzeczy. :)

Gość gość
Kwaśniewski, Lewandowski, Kaczyński, Gronkiewicz, Balcerowicz...

Gość gość
Idiotka się cieszy bo co jej innego pozostało. Nawet z takim nazwiskiem jesteś marna i nic tu nie pomoże nazwisko jak jesteś głupia a faceta nazwisko nie obchodzi bo oni zakochują się nie w nazwisku a ty nic innego nie masz:D

Gość gość
które nazwisko lepsze? Ja Czarnecka, mąż Szalimbadorski. Które nazwisko ma wyższą klasę?

Gość gość
Jasne że Czarnecka

Gość gość
gość dziś 20:17 czemu kat nazywał się np. Malolepszy? xxx małolepszy i małodobry to jest po prostu dawna nazwa kata, oznacza dokładnie to samo co kat. Tak się kiedyś używało zamiennie tych nazw. Dlaczego? nie wiem musiałabym poszperać.

Gość gość
21:53 napisalas dobrze? Ha ha ha. To podziel np. Kwiatkowski. Bo mnie sie wydaje, ze ma byc: Kwiat-kow-ski, a nie: Kwiat-ko-wski. Znajdz mi chociaz jedno nazwisko gdzie masz na koncu nazwiska 4 gloski, abys mogla napisac, ze wski jest prawidlowe. Nie chodzilam do gimnazjum.

Gość gość
kłócicie sie a nie rozumiecie że nazwisko wski a ski to nie to samo, o tę różnicę właśnie chodzi szlachta jak juz miała to wski bez "w" to mieli właśnie ci którym nadawano od Pana który miał to w przed ski. tak oczywiście polska szlachta była w dużej mierze bez majątków i pochodziła często od chłopów i obecnei to bez znaczenia, ale jeśli się cofacie o kilkaset lat to nie należy mieszać nazwisk wski i ski bo to NIE było wtedy to samo.

Gość gość
Przeciez co innego jest podzial na sylaby, (nie o to tu chodzi )!!!!!, a co innego zakonczenie wyrazu. Przeciez nazwiska moga sie konczyc takze na -ński ( np Barański, czy na -rski np Koperski , na -owski, np Bobrowski . Tak jak np zakończenie jakiegokolwiek wyrazu , dajmy na to, a -eczek ( np spodeczek czy stołeczek).

Gość gość
gość dziś Ha ha, teoria z sufitu ! A PoniatoWSKI , a SobieSKI?

Gość gość
Jak nudnym i nieciekawym trzeba być człowiekiem by supatrywać swojej wartości w nazwisku - które należało tylko do jednego z 16 pradziadków, 1 z 32 prapradziadków itd.

Gość gość
gość dziś Zamoyski, Grocholski, Wielowieyski, Potocki to są nazwiska szlacheckie na ski bez "w" to z takich znanych ale tak jak mówiłam goowno wiecie o nazwiskach magnackich i szlacheckich, bo szlacheckie nazwiska to są tak samo np. Babor, Żabka, Wyżka, Żółtek, Żyła, Włoch, Skorupka, Skała, Robak, Ligęza, Baka, Bajer, Bania, Bagienny, Barszcz, Cygan, Ciołek, Kapusta, Kapustka, Kiełbasa, Koza, Kozak, Kot, Chamski, Chamiec, Burek, Ogon, Płachta, Niger, Lato, Laczko, Jarzyna i wiele innych, o których byście nawet nie pomyślały, że są szlacheckie ale do kogo ja to piszę? Przecież mnie wyśmiejecie i będziecie się wykłócać, bo WSKI i WSKI!!! bo usłyszałyście piąte przez dziesiąte jakiś mit i tłuczecie jak porąbane, a wystarczy zajrzeć do Herbarza Polskiego ale co tam wy nawet z herbarzem będziecie się kłócić :D

Gość gość
O kuźwa to co ja mam powiedzieć jeśli ja od urodzenia mam nazwisko typowo niemieckie - Wagner.

Gość gość
W dzisiejszych czasach to już ani nazwisko ani wykształcenie Nie oznacza ze ktoś jest z klasy wyższej. .......

Gość gość
Aby więc uniknąć zupełnego podobieństwa nazwisk plebejskich do szlacheckich kończących się na -ski zastosowano wybieg ortograficzny i zapisywano je w formie oski zastrzegając formę z literą w na początku formantu -ski dla przedstawicieli stanu szlacheckiego. Szlachta w swoich nazwiskach pilnowała dość długo formy „wski”, ale z biegiem czasu różnice te zatarły się w polskich nazwiskach, a ich ortograficzny podział zatracił swój klasowy charakter. Zasada ta zresztą nigdy nie była ściśle przestrzegana i wielu przedstawicieli szlachty nie miało litery w przed -ski jak np. znaczny ród Sobieskich herbu Janina, których nazwisko wywodzi się od nazwy miejscowości Sobieszyn. Ostatecznie szlachecki pisarz sarmacki Szymon Starowolski zauważył filozoficznie, że: „Nie po swej woli, nie po wygolonej ordyńskiej czuprynie, nie po kontusie, ani po herbach, ani po przezwisku na ski ma być poznawan prawy szlachcic, ale po cnocie

Gość gość
Kapusta Ciołek, Żyła to są szlacheckie nazwiska? ha ha ha a to dobre oj chyba ci gnojówa do łba uderzyła wsiuro z pospólstwa :D tak się pocieszaj i wymyślaj sobie dalej :D

Gość Żydzik
Poczytaj o historii nazwisk w Polsce. Zobacz kto po drugiej wojnie światowej przyjmował nazwiska z końcówką "ski,ska".

Gość gość
Zydzi mają zmienione nazwiska od miast np Poznański Wrocławski Warszawski ale nie tylko zresztą można znaleźć w necie jakie nazwiska noszą żydzi oczywiście te zmienione po wojnie.

Gość gość
Na Wikipedii jest lista rodzin szlacheckich mieszkających w pl ale końcówki nie mają z tym nic wspólnego. I tu żywy przykład mojej matki autentycznie pochodząca z rodu szlacheckiego Foglarów czyli foglar ma na nazwisko. I to nie takie proste ogłosić się szlachcicem . Dziadkowie do teraz w salonie mają wielki herb rodowy i drzewo genealogiczne. Oprócz tego znajomość historii całego rodu, pielęgnacja tradycji i przekazywanie tego dalej. Ale z opowieści to ta moja rodzina to byli szlachcice hultaje. Tylko imprezowali i przepuszczali majątek

Gość Okr
Niektórzy się wstydzi własnych nazwisk każdy wie o kogo chodzi o z da co zmienia się jak kameleon

Gość gość
Hurrraaaa! To ja klasa wyższa!!! Nie wiedziałam, ale podobno internet jest też do nauki:D

Gość gość
Ja mam icz. Rodzina miala ziemie na kresach wschodnich i kolo Turku

Gość gość
gość 2017.04.02 Dziękuję i niski ukłon składam jak przystoi klasie wyższej:D O kulson, coś mnie przy tym ukłonie łupnęło, nie mogę się wyprostować. Pozdrawiam wszystkie panie i panów z tej wyższej kasty, a z tej niższej całuski serdeczne przesyłam, wraz z radą, zawsze możecie wziąć kolejny ślub z osobą z odpowiednim nazwiskiem:D Pamiętajcie, miłość nieważna, najważniejsze nazwisko! Pozdrawiam!