Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Bajka z dzieciństwa

Polecane posty

Gość gość

Cześć, Szukam bajki z dzieciństwa, mniej więcej z początku lat 2000. Pamiętam, że był młody człowiek, który spotkał kogoś kto chyba podał się za jego przyjaciela. Chłopak zakochał się w jakiejś zaczarowanej księżniczce, a tajemniczy przyjaciel pomógł mu ja zdobyć. Szczegóły, które mniej więcej pamiętam, odpisałam poniżej. Podróżowali razem, a tajemniczy nieznajomy miał torbę, w której miał różne rzeczy. Potrafił robić różne nadzwyczajne rzeczy. Np. po drodze spotkali kobietę, która chyba złamała nogę, a on wyciągnął z tej torby coś i jej pomógł. Ta torba była bardzo ciężka, gdy ktoś inny próbował ją podnieść niż on sam. Kiedy indziej napotkali martwego łabędzia, któremu obciął skrzydła, bo może kiedyś się przydadzą. W końcu doszli do miasta, w którym ten młody człowiek zobaczył księżniczkę i się w niej zakochał. Nie pamiętam dokładnie, ale starając się o jej rękę musiał spełnić jej chyba trzy życzenia, których się musiał domyślić. Księżniczka była zaczarowana, przez jakąś złą postać, jakiś człowiek chyba to był, który podpowiadał jej życzenia. Młodzieniec sam nie był w stanie domyślić się czego życzy sobie księżniczka, ale jego tajemniczy przyjaciel wiedział co to było. Nie wiem jak. Za pierwszym razem był to but księżniczki, który "przyjaciel" przyniósł chłopakowi. Drugiego życzenia nie pamietam, ale trzecie to była głowa tego "złego". On sam to zaproponował księżniczce. Tajemniczy przyjaciel słyszał ich rozmowę i dzięki skrzydło łabędzi poleciał za "złym". Walczył z nim, pokonał go i dostarczył głowę, którą potem młody chłopak oddał królowi. Wtedy z księżniczki zszedł czar, a tajemniczy przyjaciel zniknął. Dla tej tajemniczej postaci charakterystyczne było to, że się tak kręcił wokół siebie czasem. Księżniczka miała czarne włosy. Bajka była animowana. Więcej szczegółów nie pamiętam. Byłam naprawdę mała gdy to oglądałam. Wiem, że opis jest bardzo chaotyczny, ale może ktoś coś sobie przypomni. Od lat już szukam tej bajki.

Gość gość
bracia grimm

Gość gość
Tak, to może być braci Grimm. Ale jaki tytuł dokładnie? Tych bajek jest mnóstwo.

Gość gość
"Burosław i straszna pisdolina", rok powstania 1885

Gość kasiulinnna_mm
takie stare bajki są super. Przywołują wspomnienia. Ja lubie bajki Disneya i na Pulsie 2 często je puszczają. Teraz w sobotę 15 kwietnia będzie Alladyn i ja sama z wielką ochotą obejrzę

Gość OlgaOlgaOlgaa
PULS 2 ma ogólnie fajna ofertę bajek dla dzieci i w poniedziałek najbliższy mają puszczać o 12.30 Planetę Skarbów to też animacja Disneya, mniej znana ale mega fajna.