Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Patrynka

prawo jazdy, dodatkowe szkolenia??

Polecane posty

Gość Patrynka

Hej, w ciągu kilku najbliższych miesięcy mam zamiar zapisać się na prawo jazdy we Wrocławiu. Ostatnio usłyszałam, że w tym roku mają wejść jakieś zmiany w przepisach. Coś na temat dodatkowego szkolenia na płycie poślizgowej. W internecie czytam sprzeczne informacje, w jednym miejscu piszą, że będą takie zmiany, w innym, że dopiero za kilka lat. Wie ktoś jak konkretnie to ma wyglądać? Dziękuje za wszystkie informacje :)

Gość Karolgo
podobno to przełożyli na 2018

Gość carpediem09
To jakaś ściema, nie słyszałem o czymś takim, a robiłem prawko w zeszłym roku, pod koniec

Gość AndrzejS
Witam, nazywam się Andrzej Świsulski i jestem instruktorem z wieloletnim stażem. Jestem również współwłaścicielem szkoły jazdy OSK KURSANT. Zmiany przepisów dotyczących prawo jazdy planowane na styczeń 2017 roku finalnie zostały przesunięte o, jak podaje ministerstwo, około rok. Zmiany będą dotyczyły przede wszystkim wprowadzenia okresu próbnego dla młodych kierowców, m.in. ograniczenie maksymalnej prędkości i konieczność oznakowania pojazdu zielonym listkiem. Jedną ze zmian ma być również wprowadzenie wspomnianego szkolenia na płycie poślizgowej. Każdy kierowca między 4-8 miesiącem okresu próbnego musi zaliczyć godzinne szkolenie praktyczne, które będzie się odbywać w Ośrodkach Doskonalenia Techniki Jazdy. Dodatkowe szkolenie obejmuje między innymi jazdę na zakręcie na śliskiej nawierzchni, efektywne hamowanie z systemem ABS i wychodzenie z poślizgu. Obowiązkiem każdego młodego kierowcy będzie również odbycie kursu teoretycznego z zakresu bezpieczeństwa ruchu drogowego. Przewidziany koszt tego szkolenia to 100 zł za godzinę. Kursant, któremu uda się zdać egzamin do czerwca 2018 roku, będzie traktowany na starych zasadach.