Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kim być w przyszłości? Human czy biol chem?

Polecane posty

Gość gość

Kończę trzecią klasę gimnazjum i lada chwila będę musiała składać papiery do liceum. Mój mózg przeżywa w tej chwili kryzys emocjonalny. Całe moje otoczenie ciśnie mnie ze juz teraz w tej chwili powinnam sobie coś wybrać. Jeszcze miesiąc temu bardzo się wahałamam, zastanawiałam się nad ekonomią, prawem, informatyką, medycyną lub weterynarią. Teraz bardzo skrocilam tę listę i pozostaje przy weterynarii bądź czymś związanym z humanistyką (najprawdopodobniej socjologią). Jeśli chce wybrać którykolwiek z tych kierunków muszę się zdecydować na któryś z profili. Mam do wyboru klasę przyrodniczą z rozszerzoną biologią, chemią i geografią bądź też humanistyczną z rozszerzonym polskim, wos-em i historią. Mam też możliwość pójścia do technikum na profil weterynaria, ale już zaznaczam, że mimo wszystko wolałabym liceum, gdyż ma ono o wiele wyższy poziom niż owe technikum. Gdybym mogła sama wybierać wybrałbym socjologie to jest to w czym się czuje, ale już wiele razy słyszałam, że było wiele osób, które wybierały to co lubią a na końcu kończyły jako bezrobotne. Bardzo się tego boję i nie wiem co wybrać. Zaznaczę też, że moje oceny z polskiego to 5 z wos-u 6 z historii 5/6, a z biologii 5, chemi 5/6 i geografi 6. Co robić?

Gość gość
I kim niby będziesz po socjologii? Nikim.

Gość gość
Tylko ścisłe jeśli masz choć trochę mózgu.socjologia? Nie rozmieszaj mnie, to dla kogoś kto kompletnie nie pojmuje matmy lub chemii. Więcej dziewczyn powinno stawiać na przedmioty ścisłe bo po tym jest praca i kariera.

Gość gość
Zdecydowanie weterynaria. Poza tym masz jeszcze trochę czasu, żeby zadecydować o konkretnym kierunku studiów, ale jeśli interesuje cię biol-chem i human, to bez wahania idź na biol-chem. Przez te kilka lat w liceum mogą ci przyjść do głowy inne pomysly, nie tylko weterynaria, może medycyna, farmacja, biotechnologia itp., a po humanistycznym co będziesz robić? O socjologii nie wspominam, bo naprawdę to nie jest przyszłościowy kierunek. Gdzie wyobrażasz sobie znaleźć pracę po takim kierunku? Tzn pracę znajdziesz, ale czy w zawodzie? Jaki można wykonywać zawód związany z socjologią? Jedynie kariera na uczelni jeśli ktoś chce być pracownikiem naukowym, choć i o to teraz niełatwo. Druga kwestia, możesz iść na biol-chem, ale dodatkowo zdać rozszerzoną maturę z polskiego, co w razie gdybyś zmieniła zdanie, otworzy ci drogę na kierunki humanistyczne.