Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Choroba po szczepieniu

Polecane posty

Gość gość

Witam, zwracam się do was z pytaniem czy możliwe, że po 1,5 tygodnia po szczepieniu na ospę, swinie, różyczke (bo te szczepienia właśnie miał mój 16 miesięczny synek) mozliwa jest któraś z tych chorob? Wyskoczyly mu póki co pojedyncze czerwone plamki na buzi i w okolicach pępka, gorączkuje. Nie ukrywam ze jestem przerażona gdyż sama jestem w ciąży a nie przechodziałam tych chorob a wiem ze są w tym stanie bardzo niebezpieczne. Możliwość pójścia do lekarza mam dopiero po 18.

Gość gość
Lekarz Ci powie ze to niemożliwe - bowiem szczepionki to jakimś cudem jedyne 100% bezpieczne medykamenty ;))))) A tak serio - dziecko Twoje ma nop. Powinnaś to zgłosić, chociaż to tez będzie walka... Współczuję i zastanów się nad dalszym szczepieniem, skoro jak widać system immunologiczny jest jednak niezbyt rozwinięty. Łatwo dziecko zepsuć jak się bombarduje taka ilością tego syfu.

Gość gość
Lekarz ci powie. Napisz nam po wizycie co powiedzial

Gość gość
moze sie zdarzyc, ale to nic takiego. Pomylilas odre z ospa? Jesli dodatkowo szczepilas na ospe to takie kropki moga wyskakiwac. To reakcja organizmu na szczepienie. Nie widze sensu zglaszac.

Gość gość
U nas 1.5 ty g po MMR była gorączka i coś jak przeziebienie. Może to zbieg okoliczności a może to NOP, żaden lekarz się do tego nie przyzna. Na ulotce jest napisane jak wół ze jednym z powiklan jest zapalenie gornych dróg oddechowych.

Gość gość
wróciliśmy od lekarza, tak jak mówicie usłyszeliśmy ze gorączka od pogody a wysypka? zmieniła Pani proszek? może coś nowego do jedzenia? no w sumie nic nam nawet nie przepisali tylko kazali zbijać gorączkę.

Gość gość
W ogóle te szczepienia to masakra. Ja mam 4 msc córkę i szczepilam tydzień temu to jakaś masakra dziecko przez 4 dni do nie poznania ciągle plakalo i spalo. Prawie 3 godz wycia i 30 min drzemki i tak na okrągło. Mała spała całe noce to teraz dwie pobudki. Gdybym nie musiała to na pewno bym nie szczepila.

Gość gość
Moj syn mimo szczepienia zachorował na rozyczke ale łagodnie przeszedl

Gość gość
Twój syn przechodzi odre poronną która moze wystapic po tym dziadowskim szczepieniu

Gość gość
Te przygody poszczepienne tylko na kafe. Mam dwoje dzieci i nigdy nic nie wystapilo i duzo znajomych z dziecmi ,z ktorymi tez nic sie nie dzialo

Gość gość
nie pieprz bzdur tylko sie ciesz ze twoim dzieciom nic nie było, proponuje spotkac sie z rodzicami dzieci które nie miały tyle szczescia co twoje

Gość gość
Moze byc powiklanie ale nie musi. Zastanowcie sie przeciez tak male dzieci czesto goraczkuja i maja rozne zmiany skorne z roznych powodow. Trzeba obserwowac gdyby temperatura nie spadala i krostki nie znikaly nalezy poszukac dobrego lekarza.

Gość gość
Jeśli macie na myśli MMR to tam jest szczepienie na ODRĘ, nie ospę...ja wiem, drobny szczególik. A po szczepieniu może coś wystąpić, powinnaś kierować się ulotką - ale czy to oznacza od razu niewiadomo co? Ukłąd immunologiczny reaguje po prostu. Jak dajecie dzieciom ibuprofen czy paracetamol to też mogą być skutki uboczne, nawet poważniejsze i jakoś nie macie oporów by to dzieciom dawać.

Gość gość
Proponuje spotkac sie z rodzicami dzieci , ktorym nic po szczepieniu nie bylo :) To, ze twoje dziecko mialo problemy, swiadczy jedynie o tym iz znalazlo sie w % mozliwych powiklan .. I nic wiecej . Prosze, nie pisz bzdur :P

Gość gość
Niepożądane odczyny poszczepienne (NOP) występują rzadko: - najczęściej jest to łagodna, przemijające zaczerwienienie, obrzęk i bolesność w miejscu wstrzyknięcia (1–2 dni po szczepieniu); - gorączka powyżej 39,5°C 6–12 dni po szczepieniu (5–15% dzieci), ustępuje w ciągu 1–2 dni; - wysypka na skórze (5% dzieci) – pojawia się 7–12 dni po szczepieniu i znika w ciągu 1–3 dni; - krwotoczne plamki na skórze, tzw. wybroczyny (niezwykle rzadko) – mogą wystąpić w ciągu 2 miesięcy po szczepieniu, zwykle po 2–3 tygodniach; nie miały niekorzystnych następstw i znikały bez śladu; - u nielicznych dzieci w wieku 12–48 miesięcy, które pod wpływem gorączki (bez względu na jej przyczynę) reagują drgawkami (tzw. drgawki gorączkowe), także gorączka po szczepieniu może sprowokować napad drgawek (u 1 na 3000–4000 zaszczepionych dzieci; po szczepionce poczwórnie skojarzonej u 1 na 2400 szczepionych); zwykle dotyczy to pierwszej dawki, a tego typu drgawki gorączkowe ustępują bez trwałych następstw w rozwoju dziecka; - łagodne zapalenie mózgu – wyjątkowo występuje w ciągu 5–15 dni po szczepieniu u mniej niż 1 dziecka na milion zaszczepionych, a więc 1000 razy rzadziej niż po zachorowaniu na odrę; co najważniejsze (w odróżnieniu od powikłań po odrze) - ustępuje samoistnie bez trwałych następstw. x To nie są jakieś dane ukryte...

Gość gość
Mój Synek po szczepieniu zachorował na Chorobę Kawasaki.