Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Po co robic beta hcg? To jest jakies szalenstwo. Nie mozecie poczekac na testy??

Polecane posty

Gość gość

Idiotyzm. Teraz i tak to sie tu na forum troche uspokoilo, ale swego czasu dominowaly tematy na temat beta hcg

Gość gość
Beta hcg i jej przyrost jej bardzo ważny i nie rozumiem co Ci przeszkadza w tym badaniu. Ja robiłam test w 40 dniu cyklu i potem beta hcg trzykrotnie. O co chodzi?

Gość gość
Moja lekarka wyśmiała testy, natomiast poleciła wykonać badanie bHCG i to w konkretnym terminie - późniejszym w stosunku do testów, laiczko... Cóż... mądrzejsza od ginekologa nie jesteś. Proponuję żebyś się nie produkowała.

Gość gość
Tylko beta jest wiążąca u to trzykrotnie powtórzona

Gość gość
W moim przypadku dzięki beta lekarz już na pierwszej wizycie robil usg żeby sprawdzić o co chodzi z tak duża ciąża przy tak malej beta w danym dniu.

Gość gość
ja tez nie rozumiem po cholere ta beta ? po co co chwile biegać do laboratorium ?

Gość gość
W pierwszych tygodniach ciąży miałam przez dwa tygodnie co dwa dni pobierana krew

Gość gość
Zgadzam się, zwłaszcza że beta niczego nie przesądza...prawidłowy przyrost nie gwarantuje prawidłowej ciąży a słaby nie zawsze oznacza coś złego. Wynik może być błędny...dostałam wynik ponad 2000 NIE BĘDĄC W CIĄŻY. Beta jest dobra do potwierdzenia poronienia albo ustalenia bardzo wczesnej ciąży kiedy ta wiedza jest niezbędna (konieczność podania silnych leków czy potrzeba zrobienia inwestycyjnych badań).

Gość gość
18:58 To zmień lekarza, ten który ci to zlecal to idiota.

Gość gość
Chyba kpisz Ten lekarz dzięki temu uratował mi życie

Gość gość
Mój ginekolog zlecił mi takie badanie podejrzewając ciążę pozamaciczną na szczęście wszystko było ok, ale przy okazji trochę szperałam w necie i okazało się że hormon beta HCG ma znaczenie nie tylko wtedy kiedy jesteś w ciąży, podwyższony może być też objawem raka jajnika, tak wyczytałam na jakimś portalu chyba zdrowia seksualnego.

Gość gość
Ja bylam w ciazy dwa razy i ani razu nie robilam testu. Od razu szlam na betę, i mialam czarno na bialym, ze jest ciaza. A nie testy i rozmyslanie czy kreska za jasna, czy za wczesnie zrobilam, czy po pol godz mozna odczytać.

Gość gość
Beta hcg najczęściej jest robiona przez kobiety tzw.nawiedzone staraczki które prędzej by się w gacie porobily niż poczekały te kilka(naście) dni. Nigdy nie rozumiałam tego zapalenia mózgu. Ja spokojnie czekałam na test bo są juz takie ze po kilku dniach wiadomo. Juz nie sciemniajcie bo osoby które biorą poważne leki mówią o zamiarze zajścia wcześniej lekarzowi a nie post factum. Niewielki procent pan od bety robi to z powodów zdrowotnych. Większość yo znerwicowane niecierpliwe dzieciuchy :/

Gość gość
21:41 jak ktoś tępy to się tak tłumaczy. Jak jesteś na tyle nieogarnieta ze nie masz dość IQ by przeczytać instrukcje na której zawsze pusze co jeśli jest blada druga kreska plus ile trzeba czekać, to jasne ze prostsze jest pójść do lekarza :D ja robiłam test a potem po miesiącu usg jak ludzie zdrowi na psychice. Ta ciążą ci i tak nie ucieknie i jeszcze się najeść tego miodu aż cie zemdli

Gość gość
test kosztuje ok 10, hcg u mnie 18. test wyjdzie lub nie wyjdzie. hcg mam pewnosc na 100. musze jak najwczesniej wiedziec o ciazy by przyjmowac hormony na podtrzymanie. wiec hcg robie i bede robic. poprzednio zle przyrastała i okazało sie ze puste jajo.

Gość gość
* najesz. Jak widać odpieluchowe zapalenie mózgu zaczyna się u ciebie grubo przed faktem

Wykonałam w swoim życiu 2 testy ciążowe. Oba szczęśliwie pozytywne, robiłam kilka dni po terminie spodziewanej miesiączki. W pierwszej ciąży byłam na pierwszej wizycie w 5 tyg a w drugiej w 7 i w obu przypadkach (a było to też dwóch różnych lekarzy) od razu miałam robione usg w celu potwierdzenia ciąży. Z drugim lekarzem rozmawiałam o becie i mówił, że w większości przypadków nie ma sensu wykonywać tego badania - co ciekawe beta może prawidłowo wzrastać przy pustym jaju.

Gość gość
"bo są juz takie ze po kilku dniach wiadomo" Ty masz się od kogoś za mądrzejszą i go od dzieciuchow wyzywasz, paradne :D

Gość gość
Ja sie zgadzam, z wyjatkiem kilku sytuacji gdzie beta jest wskazana, normalnie w ciazy nie ma potrzeby jej robic - oprocz sprawdzenia czy to na pewno ciaza, czy dobrze przyrasta, czyli zaspokojenia ciekawosci i potrzeby uspokojenia sie. Ktos napisal ze tylko trzykrotna beta jest wiazaca... Wiazaca? Nawet jak zrobisz i wyjdzie prawidlowo to nie gwarantuje ze ciaza sie utrzyma... Ja teraz nie robilam, mimo plamien na poczatku i nie ma watpliwosci ze w ciazy jestem, to juz nawet 30 tydzien, rozwinela sie bez badania bety:) w pierwszej ciazy robilam raz bo sie tak ucieszylam ze musialam dostac potwierdzenie na papierze. Potem plamilam i lekarz nie kazal mi robic 2 czy 3 bet tylko zrobil usg, dal leki, kazal lezec i czekac na rozwoj wydarzen. Dopiero po niecalych 2 tygodniach pojawil sie zarodek z serduszkiem i krwiak dlugosc***echerzyka. I co by mi niby dala beta wtedy?

Gość gość
Przecież beta to tylko badanie, nie żadna kuracja...tak jak morfologia krwi z można z niej wyczytać coś, sama w sobie nie pomoże :P ale może dac info zwrotne, które w połączeniu z innymi informacjami może być przydatne, ale nie musi. Nikt nikogo do tego nie zmusza. Ja miałam ją robiona raz, w szpitalu, ale nie widzę sensu wytykać komuś CUDZE badania. Co Was to interesuje?