Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

4 latek z popsutymi czarnymi zębami...zareagować?jestem nauczycielem przedszkola

Polecane posty

Gość gość

i jest u nas dziecko ,które ma 4 lata i juz ma czarne popsute zeby z przodu itd. czy porozmawiac z rodzicami na ten temat?boje się ich urazić. jak myslicie?

Gość gość
Jezeli dziecko ma próchnicę i rodzice zabki zalapisowali to niestety one będą czarne ale są leczone.to mleczaki. jak wypadna następne powinny byc zdrowe

Gość gość
Nie jestes zadnym 'nauczycielem przedszkola', tylko przedszkolanka, która ma zapewnic bezpieczenstwo i opieke + rozwój PODCZAS POBYTU DZIECKA W PRZEDSZKOLU. Czyli tylko wtedy masz obowiazek i prawo pilnowac czy np. dziecko umyło zeby po posilku. Nie wtracaj sie w wychowanie rodzicow oraz to jakie dziecko ma uzebienie. Nie jest bite? Nie wyglada na zastraszane? Nie ma patologii w domu, o której wiesz na pewno? To sie odczep i rób swoje.

Gość gość
gość dziś Powiedział brudas zaniedbujący dziecko :P I się nie mądruj bo oficjalnie jest nauczycielem przedszkola. x I nie jestem nauczycielem, ale śmieszą mnie takie osobniki.

Gość gość
ja myślę, że rodzice doskonale wiedza o problemie, bo czarne zęby nie sposób nie zauważyć daj sobie spokój, bo to nie twoja sprawa pediatra owszem może pytać, ale ty? tylko pediatra widzi i wie dlaczego żeby maja taki wygląd, a nauczyciel przedszkola już nie wie

Gość gość
Przeważnie czarne zęby są po lapisowaniu- i za takie "czarne i zaniedbane" paradoksalnie zbierają baty rodzice którzy właśnie zdecydowali się pójść do dentysty i leczyć, a ten paskudny kolor ząbków jest dowodem na to że dbają o dziecko- i o jego komfort bardziej niż o estetykę. Nie zawsze rodzic ma wpływ na stan zębów, a przynajmniej nie w 100%, chociażby sterydy potrafią bardzo osłabiać zęby. A co do nauczycielki- można i należy zwrócić uwagę rodzicom którzy zaniedbują dziecko, np. uporczywie nie biorą go do dentysty a dziecko odczuwa ból i skarży się na to.

Gość gość
Mój tez ma czarne jedynki górne- czarne bo leczone.

Gość Paszport czy dowód do norwegi
A czy znacie może kogoś kto na ma dziecko i ma protezki na zebach

Gość gość
Znam. Nazywa się Julia Kobus i mieszka pod Paryżem ze swoim konkurentem Lora

Gość gość
A co ciebie to obchodzi? Mój syn też miał próchnice butelową, ja jako dziecko też. Stałe zęby oboje mamy ładne i zadbane. Po prostu tak jest i tyle.

Gość gość
Ja znałam tylko 1 dziecko z "próchnicą butelkową". jakoś większość rodziców potrafi zapobiegać.

Gość gość
Ja bym delikatnie wypytala małego czy zęby są leczone i wtedy dopiero reagowała.

Gość gość
zależy od czego te ząbki zepsute, mojemu wnukowi druga babcia spieprzyła zęby podając żelazo w smoczku, gdzie zamiast łyżeczką aby szybko łykał to on trzymał to żelazo w buzi no i były zęby czarne.

Gość gość
Co was to obchodzi? Przecież wiadomo, że gdy próchnica się zacznie to nie ma zmiłuj. Sama z synem chodziłam na lapisowanie, ale to co poszło, to poszło. Natomiast teraz stałe ma piękne, białe, a jest już nastolatkiem. Zajmijcie się lepiej dziećmi, które naprawdę potrzebują pomocy, bo jak oglądam tv... ;)

Gość gość
jejku moja kolezanka miala wszystkie czarne zeby - mleczaki, bo jej matka przyjmowala leki w ciazy. to nie jest oznaka próchnicy. ja np mialam dwie mleczne brazowe trojki albo czworki ;)

Gość gość
13:12 i tu sie mylisz, bo przedszkolanka czesto ma lepsze wyksztalcenie od nauczyciela szkolnego. Poza tym dzieci w przedszkolu tez sie uczy, wiec autorka jest nauczycielem przedszkolnym.

Gość gość
Co cię to obchodzi? Zresztą kto normalny leczy mleczne zęby które i tak wypadna.

Gość gość
Ja też jestem nauczycielem, pracuję w szkole i zdarzają się dzieci z różnymi zębami. Nigdy nie zareagowałam, co innego brudna skóra czy paznokcie, ale zęby nie. To nie moja sprawa.

Gość gość
Czarne zeby = leczone zeby . zeby posute sa zolte i w kawalkach. Zwrocic uwage moze lekarz a nie pani od pilnowania dzieci.

Gość gość
gość dziś Owszem, ona jest NAUCZYCIELKĄ. Nie ma takiego zawodu jak "przedszkolanka", za to jest "nauczyciel wychowania przedszkolnego i wczesnoszkolnego" głąbie :)

Gość gość
Ale Wy macie kompleksy z tymi "paniami od pilnowania dzieci" i "przedszkolankami". Gdzie Wy te swoje dzieci posyłacie, bo chyba nie do przeszkoli. W przedszkolach są nauczyciele! Wymogiem prawa od iluś już tam lat, muszą mieć wykształcenie wyższe pedagogiczne. Wy pewnie nawet średniego nie macie :)

Gość gość
Nauczyciel w przedszkolu może delikatnie poruszyć temat, dlaczego nie.

Gość gość
Ależ Wy jesteście śmieszne z tym pisaniem o przedszkolankach. Nie ma takiego zawodu, jest NAUCZYCIEL WYCHOWANIA PRZEDSZKOLNEGO I WCZESNOSZKOLNEGO. Aby uczyć w przedszkolu trzeba ukończyć studia pedagogiczne. Serio nie wiecie tego?

Gość gość
No widać im dziec***ilnują w przedszkolach jakieś tam panie bez wykształcenia i wiedzy, które nie interesują się tymi dziećmi w ogóle.

Gość gość
Wszystkie doslownie wszystkie odpowiedzi atakujace autorke to wlasnie mamuski pokroju rodzicow takiego dziecka.Z tego postu i ich "madrosci" wynika ze dzieci z czarnymi kikutami zebow to dzieci zadbane ba nawet bardziej od tych ze zdrowymi:) Po prostu koncz wasc wstydu oszczedz. Pracuje w przedszkolu i to wrecz prawidlowosc-dzieci zaniedbane intelektualnie czy emocjonalnie plys zdrowotnie- maja popsute zeby. Tu nie ma wyjatku. Przestancie wypisywac brednie. Zeby dopuscic do prochnicy do tego na przednich zebach (!!!!!!) trzeba byc dopiero kocmoluchem. Moge sie zalozyc ze to damy z serii prawd zyciowych" mam sztuczna szczeke bo w ciazy posypaly mi sie zeby". Albo czeste mycie skracia zycie. Do stomatologa i nie osmieszajcie sie. Rada dla autorki- ich cyrk ich malpy. Jezeli nie wstydza sie oni sami takiego OBCIACHU to ty tym bardziej miej to w 4 literach.

Gość gość
Pamiętam jak za moich wczesno szkolnych czasów przychodziła pani z grzebieniem i sprawdzała "stan głowy" czytaj czy nie ma wszy, zeby sprawdzali nam co rok (stomatolog w szkole lub higienistka). Dziś nie do pomyślenia, zaraz zrobiłby się szum i mamusie zrobiłby awanturę. Autorko, najlepiej zrobisz konsultujac się z dyrekcją. Myślę jednak, że rodzice widzą stan uzębienia dziecka, osobna sprawą jest co z tym robią. Pozdrawiam i na marginesie uważam, że im mniejsze dziecko tym ważniejszy nauczyciel, od niego zależy jaka będzie przygoda dziecka ze szkoła.

Gość gość
Haha, popieram ostatni komentarz. Mam dwoje dzieci w wieku przedszkolnym i mają ładne, białe ząbki. Starszy co prawda ma dwie plomby, ale staramy się dbać o żeby dzieci od małego i nie wyobrażam sobie żeby chodziły z czarnymi kikutami. U córki w grupie jest chłopczyk, który straszy takimi pieńkami, masakra. A nauczyciel powinien to olać, jeszcze będzie miał nieprzyjemności.

Gość gość
Ważną kwestią jest czy bolą go te zęby.

Gość gość
pr******* butelkowa....ach jakie ładne usprawiedliwienie swojego zaniedbania. trzeba pilnować od małego, żeby dzieci myły zęby. trzeba im w tym pomagać. próchnica butelkowa.....masakra

Gość gość
Jeszcze do tego mamusia bez zębów, które poświęciła nosząc maleństwo w brzuchu.