Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

E papierosy w ciąży

Polecane posty

Gość gość

Moja siostra pali e papierosy w ciąży!!! Czy któraś z was też tak robiła? Czy dzieci są zdrowe? Proszę o szczere odpowiedzi. Bez kłótni. Martwię się bo to będzie mój chrześniak.

Gość gość
Tak, wszystko wporząku.

Gość gość
Niestety paliłam, na szczęście nic złego się nie stało. Zresztą gin powiedział że one co prawda też nie są do końca bezpieczne aczkolwiek wszystko jest lepsze od normalnych papierosów.

Gość gość
Ja też paliłam. Tylko w ciąży oczywiście kupowałam płyn "zerówki". W e-papierosie nie ma substancji smolistych, przy takim płynie nie ma nikotyny, więc co ma szkodzić ciąży? To już jedna kawa jest bardziej "pobudzająca", spacer po mieście szkodliwszy dla płuc. Córka urodzona zdrowiuteńka, tfu tfu tfu póki co :)

Gość gość
9:31 jeśli kupowałaś płyn 0 nikotyny, to nie pierdziel, że paliłaś, bo tak naprawdę nie paliłaś. Nie wprowadzaj jej w błąd. x Epapierochy to też nikotyna i też toksyny.

Gość gość
Pogadaj z siostrą ostro. Ręce opadają... W tych liquidach owszem, nie będzie substancji smolistych, ale jest mnóstwo innych o niezbadanym wpływie na dorosłego człowieka - a co dopiero na rozwijające się dziecko. Nawet głupi aceton wiadomo, że źle wpływa na układ nerwowy, a te wciągają do płuc chuj wie co. Naprawdę nawet WASZE DZIECKO nie jest powodem by zerwać z nałogiem? Lepiej kupić zerówkę na zasadzie "jakoś to będzie" niz zagryźć zęby i przestać palić? Żenada po prostu na maksa.

Gość gość
Nie paliła bym czegoś co jest wielka niewiadoma. Tym bardziej w ciazy. To juz lepiej postarać sie rzucic fajki czy zapalić normalnego jak juz naprawdę ma sie głód papierosowy niż kopcić to badziewie. Mi w ciazy nie udało sie rzucić palenia całkowicie, czasem wypalilam jakiegoś papierosa ( może nie codziennie i nie po kilka ale miałam momenty ze raz na kilka dni sięgnęłam po fajka). Dzieci urodziły sie zdrowe ale to nie znaczy ze jestem z tego powodu dumna. Pogadaj z siostra!

Gość gość
Nie kumam. W zaszła w ciążę, papierosy, alkohol, kawa goodbye. Po porodzie skoro już tyle wytrwałam powiedziałam nałogowi nie. Alko okazjonalnie, papierosy zero.

Gość gość
Autorka pyta o zdanie kobiety które to robiły, nikogo nie obchodzą święte krowy.

Gość gość
Liquid składa się z glikolu, gliceryny i aromatu plus nikotyna. Są napewno mniej toksyczne niż zwykle papierosy. Tylko ta nikotyna ale w małej dawce nie powinna zaszkodzić. Resztę składu dodaje się równiez do jedzenia więc chyba toksyczne nie są

Gość gość
" Autorka pyta o zdanie kobiety które to robiły, nikogo nie obchodzą święte krowy. " A teraz w podskokach idź powydzieraj się na dziecko i w dupę mu daj na zajączka - nie możesz być w końcu świętą krową, tylko normalną matką co to se popali w ciąży, gulnie piwka i w dupkę da klapsa.

Gość gość
Poza tym nie wiemy, jak działają na organizm człowieka substancje pomocnicze: gliceryna i glikol propylenowy. Stykamy się z nimi na co dzień. Znajdują się w kosmetykach, lekach, żywności. Udowodniono, że są nieszkodliwe, ale czy takie pozostają po podgrzaniu do ok. 200°C i przy zwiększonym dopływie powietrza, co przyspiesza proces ich utleniania? Poza tym nawet niewielkie dawki substancji rakotwórczych, w szczególności podawanych przewlekle przez lata, mogą uruchomić mutacje genetyczną komórki, czyli zainicjować proces nowotworowy. x Ustawa o zakazie palenia w miejscach publicznych, która weszła w życie 15 listopada 2011 roku, miała na celu ochronę niepalących przed biernym paleniem. Przyczynia się ono bowiem do wielu schorzeń, np. do miażdżycy. Przy zaciąganiu się tradycyjnym papierosem powstają dwa strumienie dymu tytoniowego: główny, trafiający do płuc palacza, i boczny, emitowany w czasie, gdy palacz się nie zaciąga. A ten boczny strumień może zawierać więcej niektórych substancji toksycznych niż główny. A jak jest w przypadku e-papierosów, które można palić prawie wszędzie? Nie ma bocznego dymu, a właściwie aerozolu. W wydychanym przez palacza powietrzu jak na razie stwierdzono tylko obecność nikotyny. Ile jej jest? I tu też istnieją rozbieżności. Według badań przeprowadzonych przez prof. Sobczaka jest jej 10 razy mniej w porównaniu z papierosami tradycyjnymi. Natomiast prace greckich badaczy wykazują, że jest jej tyle samo. Kto ma rację? Czas pokaże. Na wszelki jednak wypadek lepiej nie sięgać po e-papierosa przy dzieciach, bo wpływu jego biernego palenia na zdrowie nie można z czystym sumieniem wykluczyć.

Gość gość
Podbijam, też mnie to interesuje. Któraś paliła?

Gość gość
Autorko, mam sąsiadkę która kopci zwykle papierosy w ciąży, jeden za drugim, nic nie pomaga tłumaczenie, jej rodzina ją prosi wręcz by spróbowała tego e papierosa ale ta nie! Twoja siostra przynajmniej coś zmieniła, myślę że to w pewnym sensie mniejsze zło.

Gość gość
to wciąż nikotyna, podczas ciąży i karmienia odstawiłam Foof'a trzeba być odpowiedzialnym, są mniej szkodliwe niż normalne papierosy ale nikotyna szkodzi dziecku

Gość gość
Też tak robiłam, ale przeszłam na zerówkę, czyli płyn bez nikotyny. Nikt nie badał jeszcze wpływu długotrwałej i regularnej inhalacji podgrzanym glikolem i gliceryną, jedynie same te substancje są uznane za bezpieczne od dawna i dopuszczone do powszechnego użytku w lekach, kosmetykach itd. Kupuję płyny jednej firmy, porządnie przebadane. I owszem, liczę się z tym że może nie jest to do końca zdrowe i bezpieczne... tak samo jak brałam poprawkę na to że dziecku mogły zaszkodzić barwniki i konserwanty z żywności jak miałam zachciankę na coś mniej zdrowego, kofeina z kawy, rtęć z tuńczyka w puszce, paskudztwa z kosmetyków czy choćby smog. Jak na razie żadne badania nie wykazały żeby w krwi e-palacza znajdowało się coś szkodliwego (poza nikotyną z której zrezygnowałam), całą ciążę miałam wzorcowe usg, łożysko dobrze funkcjonowało do końca, przepływy bez zarzutu, dziecko rosło ładnie i urodziło się duże i zdrowe. Nie chcę nikogo tym postem zachęcać ani namawiać, ani przekonywać że to nic złego- bo tego na pewno nie wiemy, ale jak na razie nie ma wątpliwości że w porównaniu do tradycyjnych papierosów- to jest lepsza i zdrowsza alternatywa.

Moja córka pali a jest w ciąży. Jaki argument skłoni ją do zmiany swojego postępowania? Przecież tak nie wolno.