Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marek16283

Toksoplazmoza w ciaży

Polecane posty

Gość marek16283

Witam jak mogę odczytać wyniki toksoplazmozy: IgM ujemny 0,27 IgM (jest strzałka do gory) 240,1 IU/ml Z góry dziękuję

Gość gość
Na wynikach są przecież podane normy

Gość marek16283
Przy IgM mam ujemny a przy IgG ujemny to <6,0 A dodatni >6,0 Nie wiem jak to zinterpretować tylko tyle mam napisane i nie wiem czy przechodziłem czy nie bardzo proszę o pomoc

Gość gość
Wychodzi na to ze jesteś zarażony

Gość marek16283
Zarazona jestem w ciazy i badania miałam robione miesiąc temu. Lekarz nic nie mówił, powiedział że jest ok ale mnie coś teraz wzięło. Czyli przechodziłam ta chorobę?

Gość gość
Skoro lekarz nic nie mówił to może zaraziłas się przed ciążą i teraz to nie ma znaczenia bo nabyłas juz przeciwciała i dziecku nic nie zagraża. Gorzej jakbyś zaraziła się w ciąży bo skutki mogą być oplakane.

Gość marek16283
Boje się trochę może jeszcze ktoś się wypowie czy choroba była kiedyś przechodziła czy w tym momencie

Gość gość
Jeżeli miałabyś igM dodatnie to oznaczało by świeża infekcje, a skoro tylko igg wyszło dodatnie to znaczy ze nabyłas ja kiedyś. Nie panikuj lekarz nie pominął by tego gdyby to było świeże zakażenie.

Gość marek16283
Poczytałam trochę teraz i jeżeli wynik IgG przekracza 300 jednostek (a ja mam 240) to choroba moze oznaczac niedawne lub trwajace zakazenie. Czyli ja musiałam kiedyś przejść. A IgM mam ujemne czyli w tym momencie nie przechodzę toksoplazmozy. Dziękuję i już jestem spokojna