Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość takipracownik

Pierwsza praca

Polecane posty

Gość takipracownik

Witam. Jestem młodym pracownikiem. Pracuję w swojej pierwszej firmie od października zeszłego roku. Po 3 miesięcznym okresie próbnym dostałem umowę na rok założyłem ten temat ponieważ mam dwa pytania. 1. Czy już w nadchodzące wakacje będę mógł skorzystać z urlopu? Wiem, że to pracodawca określa jego termin, ale gdybym z nim porozmawiał i poprosił o część urlopu np. w sierpniu to czy jest szansa, że go dostanę? Pytam o to, ponieważ zastanawiam się, czy np. nie muszę przepracować 1 roku i dopiero po tym czasie będę mógł otrzymać urlop? 2. Na początku tego roku składałem deklarację związaną z Pitem 12. Chodziło o to aby pracodawca mnie rozliczył. Jakoś w zeszłym tygodniu natrafiłem w necie na jakąś reklamę "pomocy" w wypełnieniu jakiegoś pitu - chyba pit 36. Chcę więc zapytać czy muszę składać jeszcze jakieś pity? I jeśli tak to jakie? Bardzo proszę o pomoc.

Gość gość
1. z dniem 1 styczenia nabyłeś prawo do 20 dni urlopu 2. pracownik, o ile umowa o pracę jest jego jedynym źródłem dochodu, rozlicza się tylko PIT 11.

Gość takipracownik
1. Rozumiem. Dziękuję za informacje. 2. Chodziło mi właśnie o PIT 11, pisałem z telefonu i słownik widocznie podmienił mi na 12, przepraszam. Ok. To teraz tak. Po nowym roku złożyłem w biurze w firmie wniosek aby firma mnie rozliczyła z PIT 11. Po jakimś czasie dostałem w zamian jakiś PIT 40. Proszę mi powiedzieć bo nie ogarniam tego - ten PIT 40 miałem gdzieś dostarczyć? Bo doszły mnie słuchy, że to jest tak jakby potwierdzenie PIT 11 i trzeba to zachować.

Gość gość
Nie, pracodawca sam składa PIT40 do skarbówki, Ty jedynie sobie schowaj co dostałeś bo dokumenty skarbowe przechowuje się (chyba) 5 lat. Może dłużej, może krócej, ale z tego co pamietam to właśnie 5 lat. Jeżeli masz jakieś wątpliowści, zapytaj kadrowej. Jeżeli się nie mylę, to możesz też zadzwonić do swojego US, tam udzielą Ci 1000% informacji co i gdzie musisz złożyć.

Gość gość
Łeeee, myślałem że będzie o tym że szefowa go podrywa i ma dylemat. A tu gostek pyta o urlop.