Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy chrzestny ma obowiązek byc na komunii chrześniaka?czy nie musi?

Polecane posty

Gość gość

Czy jesli jestem matką chrzestną i mam komunie chrześniaka to mam obowiązek byc na tej komunii? Pytam bo dowiedzialam sie ,że jestem w ciązy i musze leżeć. Mój chrzesniak ma komunie i nie dam rady jechać na nią. Jak sie zachować w tej sytuacji? Moze ktos doradzi?

Gość gość
To zależy jakie chcesz mieć po wszystkim kontakty z tą rodziną. Mogą się nadąsać, ale też z drugiej strony masz dobre wytłumaczenie. Ja mam w maju komunię, jestem chrzestną, ale nie jadę...bo po prostu nie. Nie lubię tego dziecka ani jego rodziców. Technicznie nikt nie ma prawa mnie do tego zmusić, jedyne co mnie czeka to wielka obraza z ich strony. Tak więc prawnie i legalnie - obowiązku nie ma.

Gość gość
oczywiście, że nic nie musisz. To tylko kościół, bycie chrzestną nie jest prawnie wiążące

Gość gość
Jak wyslesz porzadny przelew to nie bedzie zadnej obrazy przeciez ;)

Gość gość
Nie lubisz rodziców ani małego ale chrzesną zostałaś, czynności ci się pomyliły? :-D ...domyślam się że męża też masz czy będziesz miała takiego, nie dziwi mnie to w ogóle, większość kobiet robi podobnie

Gość gość
Powinnaś skoro jesteś chrzestną. Ciąża to nie choroba nie przesadzaj. W domu też nie leżysz całymi dniami. głupie wymówki.

Gość gość
ale kretynki ci tu piszą.. ja sama jestem juz w koncówce ciazy i nie bede jechac specjalnie 200 kilometrow na komunie chrzesniaka i narażać zdrowia i przedwczesnego porodu.

Gość gość
do 15:09 ^^ - chrzesną zostaje sie gdy dziecko jest małe to niemowlak a jak ma komunię to ma 8 lat przecież ^^ przez 8 lat mogła sie przecież pokłócić z tymi ludzmi lub oni zorbili coś co ją zniechęciło, a z dziecka może wyrósł bachor wredny.. weź pomyśl troche...

Gość gość
a co do autorki postu : NIE JEDŹ twoja ciąża ważniejsza ;) bycie chrzesną to żaden przymus do bycia na komuni, ale jak cię stać i nie chcesz tracic dobrego imienia przed rodziną i zeby sie obrazili i obgadywali to wyślij kurierem ładną kartkę... z pinionżkową zawartością ;P wtedy nie będa gadac ze sie wymigałaś ciążą od prezentu a nawet powiedzą ,, oo jest w ciązy to nie przyjechała w sumie rozsądnie, ale patrzcie nie przyjechała nie jadła nie gościła sie u nas ale kase dała" ;) więc będziesz miała uznanie zamiast obgadywania ;)

Gość gość
totalna bzdura, to twój obowiązek względem tego małego dziecka

Gość gość
15.39 z tego powodu jedynie chrzestnymi powinno być rodzeństwo a nie dalsza rodzina czy znajomi. siostra czy brat matki/ojca dziecka by tak nie pisała.

Gość gość
Ja jestem chrzestna(z przymusu bo by dziecka nie ochrzcili,nie mialam wtedy nawt 18lat), nie trawie tych ludzi slizgajacych sie na innych, wszystko im daj(szczegolnie matki dziecka ma dwie lewe rece do pracy,puszcza sie na lewo i prawo i oczekuje tylko prezentow dla swoich dzieci,dlugo by opowiadac). Nie ide na komunie nie moge patrzec na tych ludzi. Najgorsze Ze ich dzieci ida w ich dlady.

Gość gość
autorko to nie jest żaden nakaz wiec nie musisz jechac, ale nie zaleznie od tego to wyślij kartke z pieniędzmi lub kup prezent i podaj przez kogoś lub wyslij, zadzwon też do tego dzieciaka w dniu komuni, teraz dzieci sa nauczone dostawac kase lub bogate prezenty ale moje dzieci mają dobre kontakty z swoimi chrzestnymi i wiem że moim dzieciom byłoby przykro gdyby ich chrzestnych nie było, mam 10 letnie blizniaki -parkę

Gość gość
gość dziś niby tak, pewnie zdążyła się przespać z ojcem chrześniaka a ten złamas nie zostawił wrednej żony i bachora :classic_cool: ...teraz prędzej do klopa wrzuci kasę niż wyśle gnojowi