Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

moje prawie 3 letnie dziecko zatyka czasem uszy POMÓŻCIE!!!

Polecane posty

Gość gość

Moja córka ma 2 lata 8 miesięcy, czasem coś do niej mówię a ona zatyka sobie uszy:-( nie na hałas, jakieś nieprzyjemne odgłosy, tylko ot,tak, jak coś do niej mówię, nie zdarza się to często,ale jednak... Wbiłam hasło w GOOGLE a tam 95% odpowiedzi to ....autyzm.. Jednak innych niepokojących cech nie zauważyłam, no może poza opóźnioną mową, ale ładnie nadrabia.... Czy waszym zdrowym dzieciom też to się zdarza, czy powinnam gdzieś się z nią udać???

Gość gość
dodam,że słuch ma dobry, bo miała kilka miesięcy temu badanie, zleciła je logopeda, u której ćwiczymy wymowę

Gość gość
Mój 7 latek też tak robił lekceważąc mnie gdy coś mu mówiłam a on nie chciał słuchać

Gość gość
Nie chrzancie juz,za przeproszeniem,ze wszedzie autyzm widzicie.A to nie wiecie,ze dzieciaki czasami zatykaja sobie uszy bo nie chca po prostu sluchac gadania i marudzenia rodzicow?Ale autyzm trzeba podczepic pod wszystko,nie?

Gość gość
Dziecko instynktownie wyczuwa, że jesteś do niej wrogo nastawiona.

Gość gość
a może zaburzenia integracji sensorycznej?

Gość gość
Moj 3 latek zatyka uszy kiedy mowie mu pozbieraj zabawki. I pyta ćo,ćo mama???

Gość gość
Moja tak robila i do tej pory to robi jako znak lekcewzenia mnie i tym sposbem pokazywala ,ze mnie ignoruje co do niej mowie. Nie ma zadnego autyzmu, po prostu to było i jest u dziecka przejaw knąbrnosci i olewactwa . W IV klasie pani cos do niej mowila to tez na znak protestu zatkala uszy ... nie było uwagi ,ze dziekco ma autyzm, był mocny opierdoooll

Gość gość
Oczywiście, że nie ma autyzmu. Autorka napisała, że tak jej mówi dr Google. Zatyka, bo nie chce Cię słuchać.

Gość gość
zamiast studiować internet zapytaj dziecka czemu tak robi? Przecież 3 letnie dziecko (a chyba już umie mówić?) doskonale wie dlaczego tak robi i potrafi odpowiedzieć na takie pytanie

Gość gość
Oczywiscie zatyka na znak protestu. Nie chce słuchać co mówisz i tyle. Jakąś plaga z tym autyzmem.

Gość gość
No właśnie napisałam, że jej mowa była opóźniona, teraz nadrabia, odpowiada na proste pytania, ale jeszcze raczej mi nie wyjaśni czemu tak robi....(ma 2,8 l.) W sumie jak czytam o tym autyźmie to trochę rzeczy by się znalazło - opóźniona mowa, to zatykanie, rozrzuca zabawki, często się nie słucha i śmieje się robiąc złe rzeczy, potrafi popchnąć dziecko,czasem chodzi na palcach. Mąż uważa, że teraz u każdego dziecka można znaleźć autyzm a różni specjaliści zacierają ręce i szykują terapię na każde zachowanie..

Gość gość
twoje dziecko ma Cię po prostu w poważaniu. zacznij pracować nad systemem kar i nagród w domu a nie autyzmu szukasz.

Gość gość
Zatyka uszy na znak protestu, po prostu oznajmnia że Cię nie słucha, bystra mala :-)

Gość gość
W przyszlym roku odpowie. "Bo nie cie syszec mamo:)"

Gość gość
zacznij ja wychowywać. za rok czy dwa jak jej się coś nie spodoba to Cię walnie. wtedy będzie ze ma adhd....

Gość gość
Nie rozumiem czemu rodzice uważają, że każda nieprawidłowość u dziecka jest kojarzona i diagnozowana z autyzmem. By dziecko było uznane za autystyczne musi wykazywać kilka czynności . Moja znajoma mówiła, że dzieci często zatykają uszy kiedy jest dla nich za głośno - są przestymulowane aczkolwiek jak dziecko zatyka uszy ot tak może się przez to stymulować samodzielnie. Warto przejść się do logopedy/ neurologopedy http://sintonia.pl/ i sprawdzić konkretnie co się dzieje. Bo dobry specjalista na pewno powie co jest nie tak.

Gość gość
Ja kiedyś czytałam, że dzieci lewouszne tzn takie, u których dominujące jest lewe ucho są bardziej wrażliwe na dźwięki i mogą przy różnych dźwiękach zatykać uszy. Musiałby to sprawdzić specjalista, bo trudno to jest ustalić. Czy dziecko jest leworęczne? Wiem, że nawet jeżeli nie jest to może wystąpić krzyżowanie, czyli praworęczne, a lewouszne. Jeżeli tak by było, trzeba ograniczyć dziecku telewizję, najlepiej ją wyłączyć, by nie było muzyki lub dźwięków w tle. Mówić do dziecka tak by patrzył w twarz. I ćwiczyć porządek od lewej do prawej.

Gość gość
Po prostu ma dosyć Twojego zrzędzenia:-) Nie ma co dorabiać teorii. Wszystko z małą w porządku:-)

Gość Mama 3 latka
Wiecie co naprawde.... porady na poziomie 15stolatkow, nie wiem ale sie wypowiem. Nie wydaje mi sie żeby sie tu wypowiedziala jakakolwiek mama! Moj syn ma 3 lata i tez tak robi, nie wiem czym to jest spowodowane bo zdarza sie w roznych momentach czasem jak jest za glosno czasem jak nie chce mnie sluchac a czesem jak poprostu jest zly, a nie powie mi bo JESZCZE NIE MOWI JAK TO PRZEWAZNIE 3 LATKI .Na upartego tez zauwazylam u niego "typowe objawy autyzmu" ale lekarze nic takiego nie stwierdzili i tak jak mowi Twoj mąż teraz kazdemu dziecku mozna przypisac autyzm. Nie martw sie napewno nic mu nie jest ;)

Gość gość
O wiedze ze ktos odswiezyl moj temat:-) Moja corka dzis juz mowi bardzo ladnie (jeszcze nie wszystkie gloski). A uszy zdarza jej sie czasami zatkac do dzis. Bylam z nia terapeuty SI, niektore dzieci maja nadwrazliwosc sluchowa. Autyzmu nie ma.

Gość gość
witaj autorko właśnie miałam ci napisać o nadwrażliwości słuchowej bo moja córka dokładnie tak samo robiła zatykała uszy i tak chodziła psycholog stwierdził nadwrażliwość słuchową i wszystko się ustabilizowało jak miała 8 lat