Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

parzonamocna

POLACY W NORYMBERDZE ;) SZUKAM MŁODYCH MAM

Polecane posty

Hej ;) Tak, jak w temacie. Szukam młodych mam, mających małe dzieci, które mieszkają w Norymberdze. Nie mam tu zbyt wielu znajomych, a znajomych z dzieckiem, to już w ogóle. A moim brzdącom przydałoby się jakieś towarzystwo poza nieznajomymi dziećmi z placu zabaw ;p

Gość gość
dlaczego się nie integrujesz i nie rozmawiasz z Niemkami ? dlaczego zachowujesz się jak muzułmańska imigrantka ?

Bariera językowa :) Wiem, wiem, oczywiście najłatwiej nauczyć się języka mając z nim stały kontakt. Ale nie każdy ma śmiałość mówić np. w parku z obcymi ludźmi dukając ledwo co. Ja osobiście jestem raczej nieśmiała i stresuję się, gdy ktoś na ulicy, bądź w sklepie zagaduje mnie po niemiecku, a ja mało co rozumiem i nie wiem co odpowiedzieć. Uczę się języka w domu, ale to przynosi niewielkie rezultaty, tym bardziej, że małe dzieci absorbują sporo uwagi i ciężko przy nich się skupić na nauce. Jak dzieciaki pójdą do przedszkola i będę miała czas, to pójdę na kurs językowy i znając język chociaż trochę lepiej, na pewno przestanę unikać kontaktów z Niemcami. Nie unikam ich z niechęci, lecz ze strachu . A to nie jest podejście muzułmańskich imigrantek, które po prostu nie chcą się asymilować, bo nie. Zresztą - wcale nie wszystkie. Często widuję na ulicy Muzułmankę w towarzystwie Europejek :) Chyba nie ma na to reguły.

Gość gość
czesc, ja jestem zainteresowana. Moj Problem jest, ze mieszkam od 16 lat w Niemczech i nie mam wogole polskich znajomych. Teraz mam coreczke tzyletnia i bardzo chcialabym ja nauczyc mowic po Polsku ale jest mi bardzo ciezko, potrzebuje polskiego otoczenia. Jestes jeszcze zainteresowana i w jakiej czesci Norymbergi mieszakasz?

Gość gość
Witam ja właśnie kilka dni temu przeprowadziłam się z mężem do Norymbergii. Przez 10 lat mieszkałam w Anglii i troszkę w Stanach z czego można się domyślić zero znajomości niemieckiego...(myślę że powoli się to zmieni aczkolwiek potrzebuje trochę czasu). Mam dwóch synkow, starszak ma 3 latka o maluszek 5 miesięcy. Fajnie by było poznać kogoś kto wie jak tutaj się żyje i dla mnie i dla maluchów :) łatwiej byłoby się nam zaklimatyzowac. Mam nadzieję że ktoś odpowie :)

Gość maddunia
Hallo, wiem, że post z przed roku, ale jakbyś jeszcze szukała koleżanki to zapraszam do kontaktu :-) mieszkam od 8mscy pod Nurnberg, za miesiąc zostane mamą. Też jestem nieśmiała i czuję się troche samotna bez koleżanek. pozdrawiam

Gość gość
Hej, przepraszam że dopiero teraz ale ostatnio strasznie urwanie głowy u nas. Przeprowadziliśmy się niedawno do Forchheim. Gdzie Ty dokładnie mieszkasz? Miłego dnia i do usłyszenia :)

Gość gość
hallo, dzięki za odpowiedź, tak to bywa z przeprowadzkami ;-) ja mieszkam w drugą stronę A73, Wendelstein, ale to nie koniec świata, jestem mobilna i mam nadzieję, że z maleństwem też tak będzie. Jakbyś miała ochotę to zapraszam do kontaktu, pozdrawiam

Gość gość
Bardzo chętnie zostanę Tobą w kontakcie :) mój email lily.hargrave@gmail.com :) czekam na wiadomości. Miłego dzionka i do usłyszenia!

Gość Ewa

Hej, a może ktoś z Was ma starsze dzieci? Moja córka ma 12 lat i nie może znaleźć przyjaciół w swojej szkole, jesteśmy tu od 4 lat wiec to nie bariera językowa ale raczej mentalna. Mieszkamy niedaleko Norymbergii.