Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jest tu jakaś mama której 14 letnia córka nosi aparat ortodontyczny

Polecane posty

Gość gość

mam kilka pytań czy wasze córki narzekały na ból , czy musiały uczyć się jeść i ogólnie jak u was to wyglądało Bo ja właśnie jestem w trakcie wizyt u ortodonty i koleżanka mi ostatnio powiedziała że moja córka jest za młoda na aparat ze zniszczę jej zęby bo będzie miała proste ale co z tego jak będzie próchnica ogólnie mnie tak przestraszyła że nie wiem co mam robić :-(

Gość gość
Moja 15 latka juz nie nosi po tym jak robila lody w kiblu z kolegami w szkole i aparat do wyrzzucenua

Gość gość
WOW ale skala kultury tego forum poraża :-o

Gość gość
tu same mopsiary i syfiary siedzą myślisz że stać jakąś na aparat ortodontyczny weź lecz się one kurfa nawet nie wiedzą co to jest :-o

Gość gość
poważnie żadna nie wie co to jest aparat i nie mają wasze dzieci z tym styczności OPJ

Gość gość
Myślę ze chyba przesadza przecież nim założą aparat trzeba wszystkie zęby wyleczyć, a po każdym posiłku myć I nitkowac i co miesiac kontrola. Miałam kolegę w liceum który nawet w szkole myl zeby kilka razy i wtedy wydawalo mi sie to troche smieszne, a teraz żałuję ze mi matka nie założyła aparatu za młodu i ze ja tego nie dopilnowalam, bo mam 30 lat i okropnie krzywe dolne zeby, wstydzę się ich, zawsze jest coś wazniejszego, gdybym miała założyć dziecku to znalazł a bym te 3 tysie ale sobie zawsze żałuję.

Gość gość
3 tysiące sam aparat potem co 6 tygodni wizyta za 150 nie dziwne że tu na kafe nie ma dialogu na ten temat jak tu są matki 500 plus i najniższa krajowa :-o które mają tu etat bajkopisarek :-o

Gość gość
Nosiłam aparat jako czternastolatka. Był wyjmowany, z takim podniebieniem. Niemiłe ale w pół roku były spektakularne efekty

Gość gość
moja córka ma 9 lat i nosi aparat ortodontyczny. twoja koleżanka jest głupia, aparaty poprawiają właśnie wygląd zębów a nie niszczą. To ogromy postęp cywilizacyjny, aparaty sa bardzo drogie i działają cuda.

Gość gość
próchnica powstaje od nadmiaru słodyczy i braku higieny a nie noszenia aparatu! po prostu z aparatem trzeba czyścić dokładniej we wszystkich zakamarkach.

Gość gość
Ja nosiłam aparat w tym wieku. Bardzo dbałam o zęby, dzisiaj mam zniszczone wszystkie szóstki. Wytrawianie kwasem pod pierścienie zniszczyło zęby. Ból był koszmarny na początku, nie mogłam jeść, spać. A jak wyszły mi ósemki w wieku 20 lat, to i tak mi się zęby poprzestawiały.

Gość gość
20 13 miałaś chujową ortodontkę poważnie i kiepskiej jakości aparat teraz są takie technologie i aparaty że szok zęby są po nich błyszczące i gładkie a co do ósemek owych to po skończonym leczeniu ortodontycznym przeważnie usuwa się ósemki jeszcze za nim urosną u chirurga trwa to chwilę a efekty są super Tak że niestety jak ktoś nie ma kasy i uporu to niech się do aparatów nie zabiera :-o

Gość gość
dokładnie jak się za coś płaci prawie 5 tysięcy to się wymaga kobito tu z nikim nie pogadasz to nie ta klasa społeczna :-D

Gość gość
Jak nie bedzie myła tych zakamarkow to pewnie ze się zniszczą. Osobiscie nie znam takiej osoby ktora mialaby zniszczone zęby po aparacie.

Gość gość
A może niektórzy nie maja nic do powiedzenia na temat aparatów, bo ich dzieci nie potrzebują? Mój syn ma piękne bielutkie i proste zęby i stąd moja niewiedza na ten temat.

Gość gość
U mnie aparaty nosiła i córka i syn w gimnazjum ok 2 lat ,syn miał usunięte wszystkie 4 a córka 4 tylko u góry ale dzięki temu dzisiaj uśmiech super ,zęby proste i zadbane a tak byłaby tragedia bo zęby zachodziły na siebie, wiadomo o higienę jamy ustnej w tym czasie trzeba bardzo dbać ,używać specjalnych szczoteczk by myć dokładnie wokół zamków, nie słuchaj koleżanki ,niech córka myje zęby po każdym posiłku a przynajmniej niech płucze ,a dokładnie myje rano i wieczorem a w przyszłości żadnych problemów nie powinno być.

Gość gość
To jest dobry wiek na noszenie aparatu! Moje dziecko nosi od 13 roku życia. Już rok i jest ok. Tylko trzeba pamiętać o odpowiedniej higienie jamy ustnej. Kupiłam irygator panasonica - przy właściwej higienie trudno o uszkodzenie zębów.

Gość gość
wyglądają niczym postacie z horrorów jak sie uśmiechaja...

Gość gość
Aparaty zakłada się właśnie w tym okresie po to, zeby wykorzystać tzw. skok pokwitaniowy. Leczenie u dorosłych jest dłuższe i może nie dać tak dobrych efektów. Niestety, pierwsze kilka tygodni jest bardzo trudne -trzeba znieść ciągły ból. Jeśli córka teraz ma krzywe zęby, to nie ma co liczyć, że się same rozprostują.