Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

najwazniejsza rzecz w zyciu to pochodzic z porzadnej rodziny.zgadzacie sie?

Polecane posty

Gość gość
gość dziś Wbij sobie "Piasecki" w szukajke to zobaczysz, ze to była ironia ;)

Gość gość
Z "porządną rodziną" jest jak z "kobietą z klasą". Wystarczy ubrać elegancką marynarke, materiałowe spodnie i buty na obcasie i sie kulturalnie wysławiać i już ktoś taki predestynuje w czyimś umyśle do takiego miana bardziej niż ktoś w dżinsach i w bluzie mimo że niewiele wiemy o tym co te osoby sobą reprezentują.

Gość gość
Znam trzy osoby z rodzin patologicznych i wszystkie są bardzo dobrymi ludźmi i bardzo dobrze wykształcone na wysokich stanowiskach bez znajomości. Wiec o co wam chodzi?

Gość gość
Zgadzam się z autorką. Jak wejdziesz do byle jakiej rodziny to będziesz się męczyć. Trzeba szukać żony, męża na swoim poziomie i rodziny na podobnym poziomie.

Gość gość
Patologia się tu broni. Nigdy nie wierzcie , że patol/patolka się zmieni. Nie dogadać się nigdy i wstydu przy każdej okazji się "najesz".

Gość gość
" Patologia się tu broni. Nigdy nie wierzcie , że patol/patolka się zmieni. Nie dogadać się nigdy i wstydu przy każdej okazji się "najesz". " I właśnie takie butne osoby wdepną w największą patolę. Nie wszystko złoto co się świeci, niestety przepełnione pychą nie jesteście w stanie tego zobaczyć. x Ja pochodzę z "porządnej" rodziny, gdybyście ją znały w życiu nie uwierzyłybyście co się działo. Nawet będąc szwagierką/kuzynką nie dało się pewnych rzeczy odkryć. A w otoczeniu to bardzo poważani ludzie, wykonujący dobrze swoje zawody, lubiani, sympatyczni. I nie wystarczy chwilę pogadać, chwilę poobserwować - by poznać daną rodzinę potrzeba wiele czasu albo i doświadczenia (ja np. toksyków już umiem poznawać szybko - lata praktyki). I nie każda patola oznacza chlanie czy zupełną przemoc fizyczną. U mnie była przemoc psychiczna okraszona trochę fizyczną (która notabene na kafe uchodzi za konieczny element by nie wychowywac dzieciaka na rozpuszczonego, więc żadna patola, co?). x A dla wielu z Was patologia to mam wrażenie wyłącznie albo alkoholizm, albo jakieś zupełne pranie po pysku, ewentualnie jak się okazuje bycie prostym i niewykształconym człowiekiem. I to mnie razi - bo wiem, ze takie przypadki jak ja są przez to olewane. Bo jak się nie ma wybitego zęba, rzygającego starego to żadna przemoc, żadna patola i wszystko cacy. x Zresztą, mam też pewne przeczucie, że część z tych najbardziej szczekających o patologii, wstydzie i porządnych tradycyjnych rodzinach sama pochodzi z takich rodzin jak ja. I szukajac gorszych usiłują sobie wmówić, ze jednak ich rodzina to "porządna rodzina" była. A ja otwarcie mogę powiedziec - moja rodzina pozornie wyłącznie była porządna i wypracowanie zdrowia psychicznego zajęło mi kilka lat.

Gość gość
kiedys bym nie zgodzila sie z twoimi slowami autorko,ale po latach zycia z kims "z patologii",wiem ze masz racje

Gość gość
Wg mnie (ale patrze na podstawie swojej miejscowości) porządne rodziny to takie gdzie: - przynajmniej jeden rodzic ma stala pracę. Nie musi byc bogactwa, ale nie ma biedy i nie zyja z zasilkow - nie ma przemocy i alkoholizmu - rodzice jak i dzieci nie przeklinaja, nie spluwaja na ulicy - nie ma nastoletnich ciąż albo sa bardzo rzadko - dzieci chodza czysto i schludnie ubrane, rodzice tez - matka nie siedzi z fajkiem w oknie a ojciec nie przesiaduje pod sklepem - dzieci nie musza chodzic na zadne specjalne zajecia, ale nie szlajaja sie byle gdzie bez celu, nie imprezuja w gimnazjum tylko ucza sie - rodzina uczestniczy w zyciu lokalnej spolecznosci, np bedac w radzie rodzicow, pomagajac przy strojeniu kosciola, piekac ciasto na festyn czy cokolwiek - podworze jest zadbane. Nir musi byc rowno ciety sztuczny trawnik, ale nie walaja sie przed domem stare sprzety, stosy niepotrzebnych desek, jakies folie itp. Jest zadbany ogrod. Jak mieszkaja w bloku no to ładne mieszkanie (niekoniecznie modne, ale zadbane), kwiatki doniczkowe czy cos. - ze alkoholizmu nie ma to jedno, ale w porzadnej rodzinie nie ma wg mnie w ogole nadużywania alkoholu, rzygania, demolowania itp - nie kradna, nie wyludzaja swiadczen, nie kombinuja - sa mili i pomocni albo chociaż neutralni - kultura osobista. Czyli np. jak dziecko nabroi to matka nie drze sie na cala wies "ty gowniarzu pietfolony jak wrocisz to ci nogi z d**y powyrywam" a jak matka nie zdazy z obiadem to ojciec nie drze sie na cala wies "nic stara torbo nie robisz leniu zasrany!!!!" albo matka na ojca nie wrzeszczy "wstawaj do chooya, spoznisz sie doc roboty lewusie!!!" - dzieci ucza sie dobrze albo chociaz przeciętnie, nie sprawiają problemow wychowawczych, sa spokojne i pogodne - rodzina umie sie ubrac i zachowac stosownie do sytuacji, czyli ladnje i schludnie do kosciola, skromnie do pracy, z klasa na przyjecie. A nie caly rok w gumofilcach - higiena os ista jest zachowana

Gość gość
14.14 brawo ! Nie trzeba 3 doktoratów i willi 400 m2 by być porządną rodziną .. Jeszcze -wzajemne wspieranie się ( w dobrych rzeczach oczywiści, bezinteresowna pomoc ,nie mylić z pasożytowaniem na rodzinie ) .Brak przemocy pschologicznej , perwersji opisywanych często na kafe (przerażajacy topik o molestowaniu ) .Wzajemny szacunek .

Gość gość
Jak sobie teraz przypominam różnych znajomych, ludzi z którymi miałam do czynienia na przestrzeni lat, w szkole itp. to uważam, że nie ma reguły, kto z jakiej rodziny pochodzi. Niektórzy powielają pewne nieciekawe zachowania wyniesione z domu a inni nie. A poza tym moim zdaniem w każdej rodzinie znajdzie się "coś". Wydaje mi się jednak, że należy uważać na rodziny, w których na porządku dziennym jest obgadywanie, zazdrość, zawiść, komentowanie kto ile ma i skąd, wyraźne intrygi typu raz z jednej osoby robi się diabła a z innej anioła, a miesiąc ta pierwsza osoba jest jednak cacy a ta druga nie i tym podobne.