Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

guzy w piersiach i zastój pokarmu przy kp

Polecane posty

Gość gość

Witam mamusie, mam problem. Otóż moj maluch jest na mm i dokarmiam go pokarmem sciagnietym z piersi, tj. Jakies 250ml dziennie. Problem polega na tym ze od wczoraj boli mnie pod pachą przy prawej piersi, to jest taki tępy bol i wyczulam w tym miejscu guzek, jakby zastal mi sie pokarm. Od wczoraj też ściągam mniej mleka. Zastanawiam sie czy ktos tak miał? Chodzi o te guzy i bol. Co zrobić żeby sobie ulżyć? Pomocy bo z bólu nie moge wziąć małego na ręce. .

Gość gość
Po pierwsze powinno byc na odwrot-karm piersia i dokarmiaj tylko mm. Masz zastoj pokarmu, jest go duzo i dlatego sie tak robi. Pkmoga cieple oklady przed karmieniem i zimne po, rozbite liscie schlodzonej kapusty , delikatny masaz i jak najszczestsze przykladanie dziecka do piersi- albo sciaganie laktatorem, nawet jak nic nie leci, chodzi o to cisnienie, w koncu powinno poleciec. Jezelimaluch jest maly to sprobuj go nauczyc ssac bo pokarm masz, to po co to tracic?

Gość gość
To na pewno zapchany przewod mlekowy, tez tak mialam musisz go dobrze rozmasowac i karm piersia a nie odsysaj.

Gość gość
Też tak miałam. Kapusta, ciepły prysznic i rozmasowywanoe pod prysznicem tego guzka żeby jak najwięcej mleka wylecialo pod wpływem ciepła . Jak najczęstsze przystawianie dziecka. Jak to już nie pomoże to po tych masazach przyjzyj się brodawkom. Jak próbujesz wyciskać mleko to zauważ w którym miejscu mleko nie wypływa ( robi się taki malutki biały pęcherzyk w tym miejscu etc). Bardzo delikatnie nakluwalam to miejsce sterylna igła ,ale tak odrobinkę tylko. I dalej masaż. Po czymś takim mleko potrafiło trysnac z tego zapchanego kanalika,po czym przystawiasz dziecko i po klopocie.

Gość gość
Ja tak miałam, bo mój wcześniak miał na początku problemy z ssaniem i musiałam używać laktatora, karmić z butelki. Położna kazała jak najczęściej przystawiać dziecko, aż "załapie" o co chodzi i robić ciepłe okłady. Żaden laktator nie zadziała tak dobrze jak dziecko.

Gość gość
tu autorka, dziecko ma 6 tygodni i juz raczej nie przystawie go do piersi, robilam wszystko zeby ssał ale za kazdym razem byla coraz wieksza histeria, teraz je tylko z butelki, od jakiegos tygodnia juz go nawet nie probuje przystawiac do piersi.

Gość gość
Tak czy siak spróbuj metod powyżej tylko zamiast dziecka laktator i powinno pomóc.

Gość gość
Zaproś doradcę laktacyjnego. Takie duże dziecko też można nauczyć ssać z piersi.

Gość gość
16.27 Mój miał 8 tygodni jak "załapał" o co chodzi z cycem, więc bym się jeszcze nie poddawała, a też dokarmiałam od pierwszego dnia mm. Długo na samym laktatorze nie pociągniesz, porobią ci się zastoje i stracisz pokarm. Rób jak uważasz.

Gość gość
Nie mialam juz siły i sie poddalam, dziecko wpadalo w histerię jak próbowałam go przystawić i ja wpadalam w złość i zapewne on to czul i to takie bledne kolo. Jestem niecierpliwa i nie mogłam patrzeć jak sie meczy i stwierdziłam ze będę ściągała mleko i dawała mu z butli bo wiem ze mleko matki jest najlepsze. Spróbuje kapusty i cieple okłady przed ściąganiem. Dziękuję za pomoc