Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy mam iść na komunię

Polecane posty

Gość gość

siostry córka zaprosiła mnie jako ciotkę na komunię do swojego syna. W tym problem, że siostra jest gorliwie modląca, kocha pis, a ja z kolei odwrotnie, bo uważam, że 500+ to totalna głupota, gdzie winno się owszem pomagać młodym poprzez opłatę przedszkola, żłobków itp. a nie dawać za darmo gotówkę do ręki zachęcając tym samy do nie podejmowania pracy bo się nie opłaci, własnie jej córka nie pracuje, 3 dzieci, w tym na pierwsze jeszcze fundusz alimentacyjny płaci jej alimenty i nie może podjąć legalnej pracy bo straci alimenty i 500+ na jedno dziecko, także jej się faktycznie nie opłaci pracować. Dorabia sobie na czarno. Przy tym chodżę tylko w święta do kościoła, jestem wierząca niepraktykująca, rozmawiam i modlę się w domu, bo widok księdza napawa mnie wstrętem a tym bardziej jak daje komunię, gdzie sobie myślę, że on może być gorszym draniem ode mnie, gdzie być może tymi rękami molestował jakieś dziecko. Tak nie chce mi się iść, bo boję się, że nie wytrzymam podczas rozmowy i wtrącę swoje zdanie a nie chciałabym aby powstała jakaś zbędna dyskusja czy nawet drobna sprzeczka. Mówiłam wcześniej kuzynce, daj sobie spokój ze mną, ja tylko jestem ciotką, ale, że jak ona (obecnie 42 letnia) była wychowywana w domu rodzinnych moich rodziców a jej dziadków, gdzie ja się nią min. opiekowałam, pomagałam w nauce itp. jesteśmy wychowywane razem jak siostry. Po prostu PiS to i rodzenie dzieci to nei moje klimaty i źle sie czuję z takimi osobami, których priorytetem są dzieci, narzekanie, że ciężko się je wychowuje i modlitwa. Bo uważa,m że jak ciężko z dziećmi to się je po prostu nie rodzi.

Gość gość
Bez przesady. Moi rodzice i teściowie uwielbiają PiS, my z mężem odwrotnie. Jakoś dajemy radę się spotkać bez poruszania tematu polityki.

Gość gość
Specjaliści twierdzą że człowiek inteligentny jest w stanie porozumieć się w każdej grupie ludzi, i znaleźć temat zrozumiały i pozbawiony kontrowersji, i przemilczeć co trzeba.

Gość gość
specjaliści tak twierdzą tylko sami nie są w stanie tak postępować jak nauczają, tak samo jak księża, nauczają , że nie krzywdzić innych a sami molestują dzieci

Gość gość
U mnie w rodzinie też jest para zagorzałych pisowcow, no ale jakoś potrafimy być ponad podziałami, spotykamy się na różnych uroczystościach i nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej. Temat polityki omijamy szerokim łukiem, bo wiemy, że mamy skrajnie odmienne poglądy. Dziwna jest twoja postawa, a komunia to nie czas i miejsce na polityczne debaty. Ale to wymaga klasy i jak ktoś już wcześniej wspomniał umiejętności zachowania się w towarzystwie, a Ty jesteś klasycznym przykładem pieniacza i tyle.

Gość gość
do gość dziś - e, przemądrzała umiesz czytać, ja nie prosiłam o ocenę mnie, tylko zadałam pytanie czy mam iść.

Gość gość
Popierajcie PO to was razem z gospodarką ukradną i sprzedadza jak niewolników.

Gość gość
Ale Twoja postawa sama nasuwa opinie o tobie. E.

Gość gość
Więc napiszę dosadniej -Jesteś p/o/j/E/ba/na jak lato z radiem. Tak, ku/r/wa -nie idź, bo matka dziecka pobiera 500+,a Ty nienawidzisz księży. Tak, to jest wystarczający powód, żeby odmówić zaproszeniu. Tylko powiedz o tym dziecku, pewnie będzie chciało wiedzieć, dlaczego ciotka je olała

Gość gość
Ales ty glypia autorko jak but,to czuc odrazu po przeczytaniu twoich wypocin. Nie idz,bo zepsujesz im ten dzien. Nie ma czegos takiego jak wierzacy niepraktykujacy. Kazdy wierzacy praktykuje,chodzi do kosciola,po tym od starozytnosci poznac bylo wierzacych,bo sie w niedzieli gromadzili w pewnych miejscach. Tak jak teraz na mszach. Takze nie tłumacz swojego lenistwa. W ogole widac ze jestes dretwa i do towarzystwa zadnego sie nie nadajesz.

Gość gość
Kwestia tego czy iść albo nie iść powinna być regulowana przez stosunki rodzinne, a nie poglądy polityczno- gospodarcze. NIe będę się nawet do twoich odnosiła, bo zaraz rozpęta się tutaj gownoburza, i nie o tym jest temat. Nie rozumiem też po co zamieszczasz tu cały elaborat na ten temat, to nie ma nic do rzeczy. Jeżeli są to osoby ci bliskie i zależy im na twojej obecności w tym dniu- owszem, wypada pójść, a przy stole tematów kontrowersyjnych nie wypada poruszać przy żadnej okazji, nie rozmawia się w towarzystwie o polityce, regilii i pieniądzach.

Gość gość
Też jesteśmy niewierzący, nie mamy ślubu kościelnego, dziecka nie chrzciliśmy, a przyjmujemy zawsze zaproszenie na uroczystości religijne w rodzinie, bo komuś zależy na tym żebyśmy byli z nimi w tym dniu. Nikt mi nie każe modlić się czy klęczeć przed ołtarzem, można się zachować taktownie bez względu na własną opinię.

Gość gość
do gość dziś - ale ty walnięta, od kiedy to przykazania Boskie karzą co niedziela chodzić do kościoła, przecież baranie tępy to sa przykazania koscielne, a kościołowi o to hcodzi aby co niedzielę uczestniczyć we mszy bo to kasaaaa, kasaa, chodzi o tacęeee http://www.biblijni.pl/modlitwy/12_piec_przykazan_koscielnych.html

Gość gość
a jak kościół wymyśli, że należy cipę rozkładać na rynku do też będziesz ją rozkładała, pomimo, ze Bóg tego nie wymaga