Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fan_C64

Muzyka z Commodore 64 komputer C64

Polecane posty

Gość Fan_C64

Hej lubicie muzykę z tego legendarnego komputera jakim jest C64? Co sadzicie o tej muzyce? https://www.youtube.com/watch?v=JF6cV4cHMGA Szukam jakiś nowych kawałków może coś mi też polecicie do posłuchania najlepiej jak by to była muzyka z gatunku chiptune.

Gość gość
Moduły to kojarzą mi się z komputerem Amiga sam miałem kiedyś ten wspaniały komputer a C-64 nie miałem nigdy bo zaczynałem od razu z wyższej półki od Amigi ;)

Gość gość
Jeśli chodzi o tą muzykę MCH 2017 - SID & BEAT to przeciętna ale są fajne momenty.Pod koniec myślałem że głośnik mi wyrwie :D

Gość gość
Commodore produkowało też komputery Amiga ale głównie to produkowało Commodore 64. Amiga to wyższa półka jeśli chodzi o komputery. Jak Commodore zbankrutowało to Amigi produkowała firma Escom.

Gość gość
fajna muza :) ja miałem atari :P

Gość gość
Amiga była następcą C64 i też CBM.

Gość gość
a atari gimby znajo czy nie znajo ?

Gość gość
Atari to komputer dla rolników ;) A tak serio to mi się bardziej podoba muzyka w Commodore 64 niż w Atari ale Atari też ma swój urok ;)

Gość Fan_C64
Tu jest o C-64 a nie o Atari To jak jakie tytuły polecacie?

Gość gość
Eee tam... Najlepsza muza byla z ZX-81 :D

Gość gość
ZX- Spectrum i Atari jednak trochę mają gorsze brzmienie nić C-64 ;) Chyba sami przyznacie że SID brzmi lepiej :P mój kumpel tworzy muzykę na komputerach 8 bit owych nawet da się tej muzyki słuchać :D mi najlepiej wychodzi granie w gry na Commodore 64 :)

Gość gość
A komputer Amiga operuje na samplach także tu nie bierzemy pod uwagę :D chyba że ktoś ma podłączony syntezator do Amigi to też się nie liczy ,liczy się tylko chipset generujący dzwięki jak te chipy w C64 Atari i ZX Spectrum :)

Gość dawny user
Cześć miałem w latach 90 tych c64 teraz chcę właśnie kupić aby powspominać stare dobre czasy bo emulator to jednak nie to :/ jakie znacie programy muzyczne do tworzenia muzyki na commodore 64 ,ktoś z was komponuje muzykę na tym komputerze?

Gość gość
obadaj cartridge EasyFlash do C64 ii te programy muzyczne na Commodore 64 Soundtracker Cybertracker, Digimaster, DMC 7, Electronic Music System 7

Gość gość
no i te programy do tworzenia muzyki Hubbard Editor, MusicMixer 6, OdinTracker, Rockmonitor 3 Sadotracker, Soundstudio 4. Kawasaki Rhythm Rocker, Micro Disco, Micro Rhythm, Music Construction Set, Music Maker (Commodore)

Gość gość
Dobra muzyka! od razu przypomniały mi się lata 90 jak było się młodym i po szkole z kumplami grało się w gry na c-64 :):)

Gość gość
CO NAJBARDZIEJ PAMIĘTACIE Z LAT 90-TYCH? Ja gumy turbo i wafle kukuruku ale to było dobre :P za co najlepiej lubicie lata 90-te? :)

Gość gość
Guma Turbo super smak brzoskwiniowy pycha ,ja jeszcze pamiętam gumy Donald i była taka guma w granulkach co strzelała ale nie pamiętam nazwy to było z 25 lat temu! Achchchch kochane lata 90te

Gość gość
autor tematu pytał o gry i muzykę z c64 a nie o gumy i wafelki hehehe

Gość gość
Jakich znacie muzyków ze sceny C64 chodzi mi o polskich muzyków?

Gość Timex 2048 ze stacją FDD3000
@ gość 2017.05.16 ZX- Spectrum i Atari jednak trochę mają gorsze brzmienie nić C-64 x jeśli chodzi o ZX-Spectrum to miało ono nie tyle gorsze brzmienie tylko TRAGICZNE brzmienie. W obudowę wmontowany był jeden głośniczek nazywany przez niektórych generatorem pisków. Rzeczywiście zamiast muzyki wydawał on z siebie coś w rodzaju pisków o różnych tonacjach mających naśladować muzykę. Za to niewątpliwym plusem mikrokomputerów ZX-Spectrum była możliwość fenomenalnego programowania w basicu. Niby C-64 i Atari też miały taką możliwość ale daleko im było do poziomu "Spectrumny" (tak się wówczas mówiło :D). Jednak jeśli ktoś chciał się bawić na poważnie w programowanie to wyznacznikiem wśród ośmiobitowców pozostawał Amstrad ze swoim językiem C. Na tamte czasy język C był nieporównywalnie bardziej profesjonalny od wszystkich basiców razem wziętych. Jednak jeśli chodzi o dźwięki i muzykę to w zasadzie powinniśmy zapomnieć o 8-bitowcach i rozejrzeć się od razu za 16-bitowym Atari 1040 ST lub choćby 520 ST. Prawdziwa klasa!

Gość gość
Mam Amigę 4000 z kartą dźwiękową no i brzmienie idealne praktycznie jakość tak dobra jak na dzisiejsze czasy

Gość gość
A ja mam jeszcze 520 ST

Gość gość
Teraz jest moda na retro komputery a ceny są 10x wyższe jak jeszcze 10 lat temu! Za Amigę 500 dałem 300 zł a za C64 90 zł

Gość gość
Sprzętu jest coraz mniej to i ceny będą coraz wyższe - niestety. Najbardziej podrożały komputery Amiga mimo że jeszcze nie taka rzadkość no ale to komputer legenda i cena wysoka!

Gość gość
to fakt ceny retro komputerów to jakaś masakra dlatego ja omijam szerokim łukiem takie strony jak allegro tablica a raczej szukam starych komputerów na giełdach jak w latach 9--tych :D