Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak poradzić sobie z psującymi się zębami?

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkich bardzo serdecznie, Na początku napiszę, że mam paradontozę i bardzo słabe zęby oraz delikatne dziąsła. Staram się o higienę dbać podręcznikowo czyli po każdym posiłku szczotkowanie, szorowanie, itd. Niestety cały czas - mimo moim zdaniem dobrej higieny - zęby mi się psują. Co jakiś czas pojawiają się nowe przebarwienia i dziury. Pozytyw jest taki, że zęby mnie raczej nie bolą. Oczywiście jest jakiś problem z jedzeniem słodyczy i piciem zimnych napojów ale nie jest tak źle. I tutaj pojawia się pytanie: czy jest szansa na poprawienie mojej sytuacji? Nie znam się na stomatologii ale liczę, że moje dziury się jakoś da zaplombować. Pozostaje jeszcze kwestia ile to może kosztować.

Gość gość
Cześć, Miałam podobny problem. Już w sumie chyba minął rok od kiedy skutecznie walczę z problemem i to była najlepsza decyzja. Też dbam o zęby tak jak Ty jednak a i tak okazało się mam próchnicę. W moim przypadku pani doktor zastosowała plomby białe i światłoutwardzalne. Oczywiście problem jest dość złożony no i dentystę co jakiś czas muszę odwiedzać. Jednak najważniejsza jest chęć poprawienia stanu uzębienia i tym się kieruję, i Ciebie też zachęcam.

Gość gość
Też mam podobne problemu i chyba to odziedziczyłam to po mamie. Co jakiś czas muszę się pojawić w gabinecie dentystycznym. Dodatkowo - na wzmocnienie - biorę wapń. Jogurt naturalny również okazuje się pomocy. Polecam :)

Gość gość
A tak z ciekawości to ten wapń faktycznie Ci pomaga?

Gość gość
Cieszę się, że ktoś jednak udzielił się w temacie. Też biorę wapń ale nie wiem czy to coś daje. Odżywiam się od maleńkości różnego typu nabiałami a i tak dotknął mnie problem z zębami. Wyznaczyłam sobie za cel, że chcę mieć ładny uśmiech i chcę to realizować z ogromną sumiennością.

Gość gość
Nie oszukujmy się. Leczenie jest dość drogie. Istotne jest jednak to, że warto. Inwestujesz w siebie. Prawda jest też okrutna, że żadne implanty nie zastąpią naszych naturalnych zębów dlatego tym bardziej warto zawalczyć o swoje.

Gość Daga_2
Ja jestem zdania, że odpowiednia higiena od małego może zdziałać cuda. Mama zawsze mnie pilnowała, żeby zęby po każdym posiłku były umyte. Dziś jej za to dziękuję bo ja na prawdę nie muszę jakoś częśto odwiedzać dentystów. Bardziej idę na kontrolę raz w roku.

Gość gość
Tylko higiena. Szczoteczka soniczna, szczoteczki do przestrzeni miedzyzebowych, plukanka. Zeby nalezy myc co najmniej pol godziny po jedzeniu bo natychmiast po wydzielaja sie kwasy i szczotkowanie je niszczy. Przeczytaj sobie watek na kafe 'kacik osob walczacych z paradontoza'. To tez sie leczy.

Gość gość
Słuchajcie, jeżeli chodzi o ceny plomb, itd to w różnych miastach różne ceny można spotkać. W jednym robią plomby za 80zł w innym za 120zł.

Gość Jakudb
Prawda jest jednak trochę inna niż w tym temacie. Przyczyn problemów z zębami może być na prawdę wiele. Zła dieta, nieodpowiednia higiena i wiele innych. Zachęcam w takich przypadkach jak Twój do wizyty u stomatologa. W końcu jest od tego, żeby Ci pomóc.

Gość gość
Witam, Jestem lekarzem stomatologiem. Chciałam na początku wyjaśnić że termin paradontoza dotyczy stanów zapalnych przyzębia, czyli tzw. dziąsła w okół zębów. To z czym pani ma problem raczej podchodzi mi pod termin próchnica, czyli choroba twardych tkanek zęba powodowana przez bakterie, a polegająca na ich demineralizacji- rozmiękaniu i tworzeniu się w efekcie tego ubytków. W walce z próchnicą decydujące znaczenie ma higiena jamy ustnej, czyli mycie zębów min. 2 razy dziennie przez 3 min pastami zawierającymi jony fluoru, gdyż jony te są absorbowane i wbudowywane w strukturę szkliwa zębowego dodatkowo utwardzając je. Ideałem jest umycie zębów po każdym posiłku, ale jest to ciężkie do wykonania w codziennym życiu, wystarczy przepłukać usta. Niestety , gdy już utworzył się ubytek, jedynym rozwiązaniem jest wizyta w gabinecie stomatologicznym i jego wypełnienie- zaplombowanie. Jeśli chodzi o higienę profesjonalną, czyli usuwanie kamienia w gabinecie to tu jest to indywidualnie zmienne, generalnie przyjmujemy ze należy wykonywać ten zabieg co 6 mies. ( jednak jest grupa osób u których należy wykonywać go częściej). Na pierwszej wizycie lekarz na pewno przedstawi Pani plan leczenia. Po profesjonalnej higienie i wyleczeniu wszystkich ubytków, przestrzegając zasad higieny jamy ustnej, myślę że będzie Pani chodziła na wizyty kontrolne i profilaktyczne. Pozdrawiam, Gabinet Steczko http://www.steczkodentysta.pl/

Gość gość
Ja regularnie chodzę do stomatologa nawet kiedy wiem, że nie mam żadnych ubytków. Kilka lat temu moje zęby były w bardzo opłakanym stanie i wiele musiałam przejść, żeby wszystkie zęby wyleczyć. Do tej pory chodze do tego gabinetu http://przychodniadental.pl/.