Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kosmetyki dla najmłodszych

Polecane posty

Gość gość

zastanawiam się czy dla dziecka z alergią skórną lepiej stosować produkty tej samej firmy, czy lepiej różnych? Do mycia inny, krem inny, puder inny? widziałam gotowe wyprawki z kilkoma kosmetykami, ale wtedy jednej firmy. Co sądzicie?

Gość gość
Przy alergii najlepiej stosować jak najmniej kosmetyków.

Gość gość
Stosować to, co nie zawiera składnika/składników alergizujących, nie patrząc na marki tylko na składy.

Gość gość
A skąd będziesz wiedziała który składnik powoduje alergię? U dorosłego to zdiagnozować jest trudno a co dopiero u dziecka. U dziecka to trochę metodą prób i błędów. Jak coś uczula to zamieniasz na coś innego. Oczywiście zawsze warto stosować zasadę że im mniej składników tym lepiej. Im bardziej skład naturalny tym lepiej.

Gość gość
gość dziś Akurat naturalne olejki czy wyciągi roślinne są często silnymi alergenami, dlatego firmy produkujące kosmetyki na azs i robią je na bezpiecznej pod tym względem parafinie...

Gość gość
zastanawiam się czy olej lniany w składzie może uczulić? podobno ma super właściwości i natłuszcza a przecież skóra alergiczna jest najczęściej sucha lub się łuszczy

Gość gość
olej lniany nie powinien uczulać, bo to produkt naturalny. Ma kwasy omega, witaminy i działa natłuszczająco. Niektóre emolienty sa robione na bazie oleju lnianego. Moim zdaniem można używać.

Gość FigielKa
My stosujemy jednej Elodermu właśnie dlatego bo ma wszystkie potrzebne produkty, a i tak na razie młodszy syn używa tylko emulsji.

Gość gość
gość 2017.06.05 Zdvrniałaś? Taki np. "naturalny" rumianek jest jednym z najczęściej uczulających kosmetyków. I na olej lniany można mieć uczulenie jak na wszystko inne!!! A spamówy od gooownodermu to nawet nie będę komentować :O

przy alergicznej skórze, ja stosowałam olej kokosowy na podraznioną skóre. Kupowałam taki organiczny pzreznaczony w sumie nie tylko dla dzieci- ja stosowałam tez na swoją skórę ;-) Nie kupuję go w supermarketach, tylko głownei w necie, mój ulubiony tutaj https://organicstyle.pl/pl/p/100-organiczny-olej-kokosowy/264 No i jest mega wydajny

Gość gość
Przedewszystkim jak najmniej. Dwa zależy na co ma alergie, czytaj składy. Niech kosmetyk ma jak najkrótsza listę składników. I tyle. A odpowiadając na pytanie- jedna firma bo składniki pewnie będą się pokrywać i jak coś uczuli malucha to będzie łatwiej dojść co go uczula

Gość olka566
Takie kosmetyki dla młodszych i starszych znajdziesz na; http://www.natinati.pl . Mają tam trochę ciekawych propozycji. Naturalne, bezpieczne produkty, które będą idealne dla wszystkich.

Gość Margaretka00
ja zamawiam własnie takie gotowe zestawy, o których pisalaś z Drogerii ekobieca.pl w takim zestawie jest szampon, płyn do kąpieli, oliwka i myjka i ceny sa nieporównywalnie niskie

Gość gość
Przy alergii najlepiej kupować kosmetyki z certyfikatem z eko sklepu (jakąś Weledę czy coś), które mają same wyciągi roślinne w składzie i zero chemii. Niestety potrafią być drogie, więc lepiej kupić minimum takich porządnych, niż całą tęczę byle czego. Cyrkluj coś do mycia i coś do tyłka i koniec. Jak będzie zima to jeszcze coś na mróz do twarzy. Bez reszty da się obejść. Jak masz więcej kasy to jeszcze coś do nawilżania po myciu, ale niekoniecznie, bo np. olej kokosowy albo olejek ze słodkich migdałów kosztują mniej i są wydajne. A eko puder to w sumie to samo co być skrobię ziemniaczaną kupiła, więc też nie warto - lepiej jakiś porządniejszy krem przeciwko odparzeniom awaryjnie kupić albo Linomag ale tylko w maści bez tego kwasu bornego, żeby potem chemicznych Sudokremów nie pakować.

Gość gość
I nie słuchaj bredni o "krótkiej liście składów" bo piszą je ludzie którzy nie mają o składach pojęcia. W krótkim składzie mogą być same karcynogeny, alergeny i genotoksykanty. Eko kosmetyki potrafią mieś czasem meeega długaśne składy, bo mają pełno olejów roślinnych i eterycznych, wosków itp. wypisanych w 2 językach, w tym po łacinie. Jak ktoś się nie zna i znać nie chce, bo nie ma czasu albo głowy, albo jednego i drugiego, to powinien patrzeć po bio certyfikatach i tyle (byle komu ich nie wydają).

Ja do pielęgnacji skóry mojego dziecka stosuje emulsję La RochePosay - Lipikar Lait. Uzupełnia ona poziom lipidów oraz zapewnia skórze nawilżenie przez 48 godzin. Polecana dla skóry suchej i wrażliwej. Można stosować u dzieci po 3 miesiącu życia. W składzie brak parabenów czy alkoholu. Ma działanie regenerujące dlatego mogą ją stosować również osoby z delikatną skórą.