Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak to naprawić??

Polecane posty

Gość gość

Mam 5 latka, z niedoborami integracji sensorycznej, wrażliwego, z którego ciężko coś wyciągnąć. Zapisałam go w przedszkolu na karate. Dla niego to miał być sposób na wyżycie się, ale i lekką rehabilitację. Po pierwszych zajęciach - nie podobało mu się, ale chciałam to pociągnąć, żeby się nie nauczył poddawać. Pierwsze objawy to był brak chęci żeby iść do przedszkola następnego dnia po zajęciach. Co było nie tak - nie wiedziałam, ale wiedziałam, że dziecko nie chciało. Nie chciałam, żeby czuł, że się poddał itp. więc go nie wypisywałam. Ostatnio dowiedziałam się, gdzie był problem. Dzieci miały wyścigi, były porównywane i mój syn nie wypadał w tym nigdy dobrze. Dlatego tak się tego obawiał i tego nie lubił. Mam potężne wyrzuty sumienia. Wypisałam go, ale parę miesięcy przechodził. Co mogę zrobić, żeby wzmocnić jego nadwątlone poczucie wartości i jakoś mu pomóc?

Gość gość
podnoszę

Gość gość
inne zajęcia, więcej zabaw z dziećmi na zewnątrz (z grupą mieszaną wiekowo, dopilnowanymi dziećmi przez rodziców)

Gość gość
A, no i przede wszystkim musisz rozmawiać z dzieckiem.

Gość gość
Pogadaj z nim. Niestety w życiu czy to w szkole,przedszkolu czy pracy zawsze jest jakieś porównywanie. Chociażby stopnie w szkole. Nie zawsze jesteśmy ze wszystkiego najlepsi, nie zawsze lubimy wszystko robić lub się uczyć danej rzeczy,nie zawsze nam wszystko wychodzi. Ale w jego późniejszym życiu będzie więcej takich sytuacji i syn będzie musiał sobie z tym radzić

Gość gość
dziękuję za odpowiedzi. On ma lekkie opóźnienie czasowe w rozwoju. Nie oznacza to opóźnienia umysłowego, ale np. mówić zaczął tuż przed 3 urodzinami (wcześniej mówił 8 słów). Z pieluchą było podobnie. W dodatku jest jednym z najmłodszych dzieci w grupie, a karate jest łączone ze starszymi dziećmi, które w sposób naturalny będą od niego sprawniejsze. To mu powiedziałam, myślę, że dotarło. Dlatego też rywalizacja jest nieodpowiednia. Poza tym widzę, jak bardzo on potrzebuje potwierdzenia wartości.

Gość gość
up up

Gość gość
w górę

Gość gość
W gore W dol W gore W dol Chuj na stol

Gość gość
gość dziś dzięki za podniesienie, każdy pomaga jak umie...

Gość gość
To bylo z nudow ale jednak mnie rozsmieszylas :D hahahah Up Up

Gość gość
gość dziś fajnie