Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamacorke

Co 5 latka absolutnie umieć powinna

Polecane posty

Gość mamamacorke

Drogie mamy. Jak to na forach bywa można tu dużo poczytać o tym jakie niezwykłe umiejętności w stosunku do swojego wieku mają dzieciaczki. A jak chciałabym zapytać o to z drugiej Co absolutnie powinno umieć dziecko w wieku np. 5 lat? Co jest niedpouszczalne lub co najmniej dziwne, ze dziecko w tym wieku nie umie czegoś zrobić? I tak, pytam bo jestem tym tematem zainteresowana. Uważam, że moja córka ma spore braki w pewnych umiejętnościach i chciałabym sprawdzić czy jest się czym martwić.

Gość gość
Ma braki po tobie :D

Gość gość
Moi starzy gadają gwarą i wielkie było zdziwienie w szkole , że nie umiałam normalnie i ładnie mówić...

Gość gość
Sprawy takie jak korzystanie z toalety, mycie zębów, buzi, rączki samodzielnie bez pomocy. W czym u was jest właściwie problem? Moja w sierpniu skończy sześć więc możemy pogadać.

Gość gość
Dziecko powinno znać podstawowe zasady typu, mówię dziękuję dzień dobry itp nie wybiega na ulice. Nie dlubie w nosie, korzysta samo z toalety, zna swój adres imie nazwisko wiek, posługuje się nożyczkami i wiele innych

Gość gość
Ale o co dokładnie chodzi? O zdolności motoryczne, samoobsługę, wiedzę ogólną, rozwój społeczny?

Gość gość
Lepiej pogadaj ze mną. Mam córkę siedmioletnią. Miałam dokładnie w d***e jakieś wyznaczniki, tabele rozwoju i bzdetne artykuły i opinie. Oczywiście że dziecko mam normalne, to korzystało z toalety i jadło, ale żebym szalała, że ma pisać, robić kanapki i co tam jeszcze, to bynajmniej. I cóż... właśnie córa za namową nauczyciela, stara się o stypendium naukowe. Są mocne podstawy żeby się udało. (Wiem że to brzmi jak żart, ale naprawdę dobrze mojemu dziecku idzie szkolna praca, choć nie z każdego przedmiotu.)