Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mówicie Mamo do teściowej?

Polecane posty

Gość gość

Kiedy zaczelyscie? Czy trudno się przełamać?

Gość gość
Jasne, od razu po ślubie. To mama mojego męża, więc teraz tez i moja.

Gość gość
Teściowa to nie matka, mówię do niej babcia

Gość gość
ja jestem po ślubie 3 lata i do tej pory nie mówię do niej "mamo" tylko per "ty", ale u mnie wynika to z faktu, że w przeszłości dużo złego mnie od niej spotkało i do tej pory relacje są jakie są. Jeśli masz normalne kontakty z teściową to poczekaj aż sama może zwróci ci uwagę w stylu "mów do mnie mamo". To może Cię ośmieli.

Gość gość
No właśnie też chciałabym aby to ona powiedziała, żebym się do niej tak zwracała. Nie chce od razu po weselu powiedzieć "mamo " bo boje się ze to może ja urazic, a poza tym póki co nie wyobrażam sobie mówić mamo, do osoby która nią nie jest...

Gość gość
ja mojej mówię mamo ale z wyczuwalna ironią- bo taka z niej mama jak z koziej dupy gwizdek:)

Gość gość
Mówię bezosobowo .

Gość gość
Kaszanka nie wedlina,tesciowa nie rodzina

Gość gość
nie i nie zamierzam, mame ma się tylko jedną.

Gość gość
Od pewnego czasu nie mówię tak. Zobaczyłam jak nierówno traktuje wnuków i do widzenia. Tak samo z teściem. Niestety, zresztą moim zdaniem to głupi zwyczaj. Wolałabym mówić im po imieniu- ale oni chyba nie chcą .

Gość gość
Ja zaczęłam od razu dzień po ślubie, bo to '' zasadowa rodzina''. Wolałabym mówić do niej na ty, chociaż oni są dziwni. Nawet ich dzieci nie mówią do nich dajmy przykład : mama weź mi podaj to czy tamto. Tylko 'czy mogłaby mama mi to podać?' ' dla mnie to chore, ja do swoich rodziców mowie Mama chodź ze mną albo Tata chodź ci pokaże coś a nie PRZYJDZIE MAMA TO COŚ MAMIE POKAZE. Ja nie mogę się przyzwyczaic

Gość gość
Matka żony to teściowa a matka męża to świekra, niestety potocznie mówi się teściowa a to pierwsze lepiej pasuje.

Gość gość
Ja do tej pory mówiłam do swojej teściowej "pani" ale kazała do siebie mówić na ty a ja nie wiem co z tym zrobić...

Gość gość
ość dziś Ja zaczęłam od razu dzień po ślubie, bo to '' zasadowa rodzina''. Wolałabym mówić do niej na ty, chociaż oni są dziwni. Nawet ich dzieci nie mówią do nich dajmy przykład : mama weź mi podaj to czy tamto. Tylko 'czy mogłaby mama mi to podać?' ' dla mnie to chore, ja do swoich rodziców mowie Mama chodź ze mną albo Tata chodź ci pokaże coś a nie PRZYJDZIE MAMA TO COŚ MAMIE POKAZE. Ja nie mogę się przyzwyczaic xx Ale z ciebie prostaczka.. Serio. Ty nie mowisz do swojej mamy prosze, dziekuje ? Ty rozkazujesz.. Mamo chodz tu ! Tato chodz tu ! Jak do psa, wysylasz komende. Czy moglaby mama podejsc ? Czy moglby tato podac.. ? Czy mozesz mamo podejsc ? itp. To jest prawidlowa i KULTURALNA forma, kobieto.. A nie tato podaj mi! Mamo daj mi ! Chyba , ze na koncu uzywasz slowa , prosze..

Gość gość
Nie zrozumieliscie mnie, a ty jak mówisz? Jak rozmawiasz z własną matka to nie mówisz do niej np '' Gorąco dziś, Tobie też jest tak duszno? '' albo '' no ja teraz odpoczywam a Ty co tam robisz? '' przez tel załóżmy? Bo w rodzinie męża tak nie rozmawiają tylko Mamie tez tak duszno? Co mama robi ? O to mi chodzi.

tak właśnie mówię do mamy - gorąco mamie ? i tak samo mówią do mnie moje dzieci . od " tykania " mają kolegów .

Gość gość
Nie i nigdy w życiu tak nie powiem. Mam strasznych teściów jak z horroru czy najgorszego kawału. Mówię do nich per pan pani albo jak z dzieckiem to babcia to czy tam to.

Gość gość
Nie. Pani.

Gość gość
Ja tez do swojej mamy nie mówie na ty.Tez zwracam sie np mamo,czy mogłaby mama podac...,A najczesciej mamus czy mogłaby by mamusia podac.

Gość gość
Wy jakieś durne jesteście. To nie mówicie do własnej mamy np Cześć mamo co u Ciebie e? Albo Mamo, jedziesz ze mną tu czy tam? Dziwne... Tylko Czy mama ze mną jedzie?? Chore

Gość gość
chore dla ciebie co dla innych kulturowo i zwyczajowo.

Gość gość
Ja jestem 13 lat po slubie i do tesciowej mowie pani.Moze z raz mi sie wyrwalo na ty.

Gość gość
Ja mówię w trzeciej osobie albo babcia . . ..mamo nie powiem nigdy

Gość gość
Poważnie mówicie w 3 osobie do własnych matek? Musicie mieć strasznie sztywne relacje. Jestem w szoku ! Ja do swojej mowie normalnie "mamo podasz mi coś tam?", "co tam u ciebie " a nie "co tam u mamy" :o mało tego do babci tez mówiłam w pierwszej osobie. Dziwne macie relacje w rodzinach

Gość gość
Tez mnie to dziwi- najbliższa ci osoba, urodziła cie wychowała i nie powiedzieć "podaj mi mamo kubek" tylko "poda mi mama kubek?". Jakby do jakiejś dalekiej ciotki, którą widujesz raz na 10lat.

Gość gość
Po przeczytaniu postów myślę, że to jak kto do kogo się zwraca zależy od tego w jakim rejonie kraju mieszka . Dla jednych normalna jest taka forma dla innych inna. To tak jak z gotowaniem ... :) Pozdrawiam :)

Gość gość
Dla mnie to nie jest jakieś dziwne, najwyżej lekko staroświeckie, bo moi rodzice tak mówili właśnie głównie do swoich teściów. Sama nie używam tej formy, tzn. nie mówię w trzeciej osobie tylko normalnie, w drugiej, grzecznie i z szacunkiem ale bez sztywniactwa. A do teściowej mówię po imieniu- bo sobie tak zażyczyła, tzn. powiedziała że po imieniu albo mamo jeśli mnie mówienie po imieniu krępuje, ale ona osobiście woli właśnie tą pierwszą formę, więc tak jest. Nie chce być i nie jest dla mnie drugą mamą, jest młoda jak na teściową a relacje mamy dość koleżeńskie, i nam pasuje. Chociaż mialam spore opory na początku.

Gość gość
wczoraj Babciu głupia niewychowana krowo to możesz mówić swojej babce,tesciowa to babcia wnuka a nie twoja.

Gość gość
Jeśli rarsza o pokolenie kobieta decyduje się wyrazić zgodę by synowa mówiła jej po imieniu to,musi być przekonana że zezwoliła na to osobie kulturalnej,dobrze wychowanej,na poziomie. Jeśli o tym zapomniała to współczuję ,na wypadek trudnych sytuacji,może być bardzo różnie i nieciekawie. Po co ronić łzy ,że się spoufaliła z byle kim.

Gość gość
gość wczoraj Wy jakieś durne jesteście. To nie mówicie do własnej mamy np Cześć mamo co u Ciebie e? Albo Mamo, jedziesz ze mną tu czy tam? Dziwne... Tylko Czy mama ze mną jedzie?? Chore xx Sorry , ale to ty chyba durna jestes.. O co ci chodzi ? Powiedzenie do rodzica czasem w 3 osobie jest chore ? Lepiej walic na ty ?