Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rezygnacja ze stażu

Polecane posty

Gość gość

Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość rezygnacji ze stażu z urzędu pracy. Staz mam odbywać przez 3 miesiące, a jestem tam dopiero tydzień i mam już dość, jest to praca w sklepie, na kasie itp. Nie jest to praca dla mnie, wybrałem też staż bo czułem już ciśnienie ze strony pup'u, że wreszcie coś muszę wybrać. Jak już wspomniałem nie jest to praca dla mnie, praca z klientem, doradzanie i rozmowa nie jest moja mocna strona. Strasznie mnie męczy taka rozmowa z ludźmi, a trzeba być zawsze uśmiechniętym do klienta i klient zawsze ma rację. Już mnie wszystko przerasta, wiem że to dopiero początek, ale już wiem że ta praca nie jest dla mnie. Nie robiłem żadnych badań, nie dostałem jeszcze żadnych pieniędzy, za dojazd płacę ze swojej kieszeni, bo prace mam 30 km od miejsca zamieszkania. Chciałbym się dowiedzieć jakie będą dla mnie konsekwencje rezygnacji ze stażu.

Gość gość
Możesz zrezygnować idziesz do urzędu pracy i rezygnujesz.. Za rezygnację chyba na 2 ( lub mniej) miesiące zostaniesz wykreślony z urzędu pracy i stracisz ubezpieczenie. Dopiero po 2 miesiącach będziesz mógł się zarejestrować w up. Poza stratą ubezpieczenia niczego nie tracisz

Gość gość
Za przepracowany tydzień Urząd Pracy Ci zapłaci. Nie martw się niczym ja już 2 razy rezygnowałam ze stażu. Niestety jest się przez kilka miesięcy wykreślonym z urzędu pracy i traci się ubezpieczenie. Ale wystarczy przez ten czas uważać na swoje zdrowie bądź gdzieś indziej się ubezpieczyć

Gość gość
Czytałem na internecie, że będą musiał zwracać jakieś pieniądze i to prawda?

Gość zyczliwadjdd983
ale jestes nieodpowiedzialny:))) Bylam bezrobotną zarejstrowaną w PUp jakies 5 lat...przez 5 lat zaproponowali mi tylko 3 staze.(bycie sprzedawcą na wlasnym osiedlu na caly etat za 700zł)...Nieodpowidałały mi...a głupio bylo powiedziec im ze mi nie pasuje,bo cos tam...Wiec s zlo sie na rozmowę do pracodawcy na odwal się...I prosilo pracodawcę zeby napisał "wybrany inny kandydat":D I tam w UP jak cie wysyłaja na rozmowę.....to ci dają regulamin...co i jak.:) I jak sie odbywa ten staz.jakie sa warunki,kary itp;..\:) czytales to chociaz 1 raz????:))))))))))))) Nie mozesz tak poporstu zrezygnowac,bo ci sie nie podoba:P SA 2 wyjscia zeby przerwac staz.. 1.ZNalazłes sobie sam pracę. 2.Ciezka choroba. (radze to pierwsze). Jak przerwiesz staz,(czyli nieusprawiedliwiona nieobecnosc na 2 dni) to musisz zwrocic koszty calego stazu,jaki niby przez ciebie poniesli.(czyli 3 wyplaty). Ja nigdy nie przyjełam stazu (bo nie bede się hanbić za 700zł,stresowac pod czyjąs kontrolą itp). Sama sobie znalazłam robotę-mam pół etattu,luzny grafik,nikt mnie nie nadzoruje i zarabiam i jakies 1000zł na reke:)

Gość gość
Ty nie musisz nic zwracać Urząd pracy zapłaci Tobie za czas przepracowany. Idz od razu w poniedziałek i zrezygnuj. Po co masz się męczyć skoro Ci się tam nie podoba.

Gość gość
No masz racje moje zachowanie było nieodpowiedzialne, ale ta praca jest dla mnie bardzo stresująca i po prostu nie nadaje się do niej. Czyli wnioskuję, że będę musiał jakoś wytrzymać te 3 miesiące?

Gość gość
życzliwa gada głupoty można zrezygnować beż żadnych konsekwencji finansowych. Ja rezygnowałam ze stażu w zeszłym roku w maju i nie poniosłam żadnych konsekwencji poza stratą ubezpieczenia.

Gość gość
Czytałem na wielu portalach o rezygnacji ze stażu i przeważnie było napisane o jakiejś "karze" pieniężnej i dlatego chciałbym się dowiedzieć od osób które miały ten problem i jak go rozwiązały.

Gość gość
a jak pani z Up cie informowała o stazacch i pyta czy chcesz... i mowi -mam oferte na sprzedawcę...:) to co zrobiles?...Ni emogles sobie wtedy wyobrazic jak to wyglada???:) jak sie bedziesz w tym czuł?...jak wyglada kontakt z klientem?:) Ja powiedzialam jej ze nie jestem komunikatywna i nie mam latwosci w nawiazywaniu relacji...i powiedzialam ze wole cos innego.( i odrazu zapytałam o staz pokojowki,niestety juz nieaktualny). U mnie na Podkarpaciu Podpisuje sie taki regulamin...i tam pouczają o karach-w tym wykresleniu na 3 miesiace i zwrocie kosztów stazu. Nie wiem czy u was jest inaczej. Kurde o staz prosi sie 300 osob co roku,płaczą,błagają ,dają łapowki...dostaje staz wybrane 10-20 osob...i jest pastuch ktoremu sie kurfaaa nie podoba i rezygnuje.pffffffffr

Gość gość
Nie ma żadnej kary pieniężnej. Nie bój się . Uwierz mi. Tylko musisz w pup powiedzieć z jakiego powodu rezygnujesz i mówisz że ta praca jest dla Ciebie za ciężka stresująca, że się tam nie nadajesz, że ta praca wykańcza Cię psychicznie bądź fizycznie. I jak będziesz za te 3 miesiące się rejestrować w pup ponownie to zrezygnuj z możliwości stażu

Gość gość
tu masz wzór oświadczenia o przerwaniu stażu http://www.pupkrasnystaw.pl/artykul/166 Musisz takie oświadczenie napisać najlepiej w domu sobie juz napisz na 120 dni Cię wykreślą . A w jakim mieście w pup jesteś zarejestrowny????

Gość gość
Właśnie nie wyobraziłem sobie tego niestety, wiem że narzekam i moje problemy są niczym w stosunku do osób które potrzebują pracy i nie mogą jej znaleźć i przyjmą każdą, ale moim zdaniem jezeli nie nadaje się do tej pracy i sprawia mi ona ogromną trudność, cały czas trzęsą mi się ręce ze stresu i wykańcza mnie, to nie powinni mnie do niej zmuszać.

Gość gość
Możesz zrezygnować, nawet bez uzasadnienia tego tylko wykreślą Cię z urzędu pracy.

Gość gość
Ze stażu rezygnuje się w urzędzie pracy. Pracodawce możesz poinformować nawet dzisiaj telefonicznie ze w poniedziałek nie pojawisz się na stażu bo rezygnujesz. Nie musisz nic się tłumaczyć pracodawcy.

Gość gość
Wykreślenie z pup'u to dla mnie najmniejszy problem, chodzi mi bardziej o konsekwencje pieniężne?

Gość gość
Nic nie trzeba zwracać Pup. Ja rezygnowałem w styczniu tego roku ze stażu po 4 dniach bo nie wyrabiałem........staż to przyuczeni do zawodu, a oni nic mi nie pokazali tylko kazali robic samemu a potem sie czepiali ze zle, na dodatek wredna szefowa i do d**y współpracownicy. Nic nie musiałem zwracać jedynie co to mnie wykreslili z up i jeszcze przez 30 dni od rezygnacji ze stażu ma sie ubezpieczenie, a nawet byłem zdziwiony, ze za te 4 dni mi zapłacili.

Gość gość
No właśnie już w pierwszym dniu wrzucili mnie na głęboką wodę, sam obsługiwalem kasę fiskalna, bez żadnej kontroli, chociaż wcześniej nie miałam z nią nic wspólnego, nawet jej nie dotykałem a co dopiero mówić o obsłudze, co prawda pokazali mi co i jak, ale nie dawałem sobie rady.

Gość gość
Witajcie Kochani :) Ze stażu z Powiatowego Urzędu Pracy zawsze można zrezygnować, ale wtedy zostaje się wykreślonym z ewidencji bezrobotnych na 4 miesiące. Za drugim razem - na 6 miesięcy. Za trzecim razem (i każdym kolejnym) - na 9 miesięcy :)

Gość gość
Jakieś pieniążki trzeba zwracać?

Gość gość
Nie, nie trzeba :)

Gość gość
Nie trzeba żadnych pieniążków zwracać.

Gość gość
Spokojnie nie trzeba żadnych pieniążków zwracać

Gość gość
Obecnie 99% młodych kobiet które decydują się na staż z Urzędu Pracy, rezygnuje w ciągu pierwszego miesiąca. To całkowicie nomalne i naturalne :) Najważniejsze to unikać całkowicie niepotrzbnego w takiej sytuacji zdenerwowania, które u młodych kobiet często prowadzi do zapalenia mięśnie sercowego i nagłej śmierci.

Gość gość
Najbardziej drastyczne przypadki, to takie gdy młoda kobieta jest zmuszana ciągle chodzić w kółko po całym urzędzie z jakimiś papierami. Albo gdy musi ciągle poprawić w kółko to samo pismo na komputerze, chociaż w gruncie rzeczy wygląda dobrze. Ale najbardziej mroczne historie są ze sklepów - wiele Skarbów było zmuszanych do stanie za kasą przez kilka godzin i nie miały na czym usiąść. A przecież ile można stać ?

Gość gość
Z tego co mi wiadomo to kobietą nie jestem, ale dziękuję za odpowiedź.