Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kiedy ludzie znajda odpowiedz na wszystkie pytania

Polecane posty

Gość gość
Biblia, inaczej Pismo Święte Starego i Nowego Testamentu, stanowi zbiór ksiąg religijnych judaizmu i chrześcijaństwa. Rozmawiamy chyba o tych samych prawach.

"A jak Ty sadzisz mało_stanowczy, które posty nie są po Twoim rozumowaniu?" x Możesz sprecyzować pytanie? Chyba wyraziłem się już w tym temacie dość jasno:) Zdecydowanie nie po "moim rozumowaniu" jest post, gdzie w jednym zdaniu poddaje się kogoś ocenie, a w następnym żąda niepoddawaniu ocenie. Taka "hipokryzja zero kalorii".

Gość gość
Jedno i drugie piszemy z dużej litery whiskyzjarmużu, tego może nie rozróżniać upojony whisky.

gość dziś Kwestia nazewnictwa. Odniosłam się do katolików bo to pewnie "grupa docelowa", czyli moi rozmówcy/rozmówca.

Gość gość
Nigdy!

gość dziś Prawdziwy katolik zawsze znajdzie jakiś powód do czepialstwa. Rozmawiajmy merytorycznie a nie o błędach, czy zaniedbaniach w pisowni. Stać Cię na to?

Gość gość
Bo wkurza coś lub ktoś.

"Jedno i drugie piszemy z dużej litery" x Zanim zaczniesz kogoś poprawiać, to najpierw się naucz, że duże litery masz wtedy, gdy powiększasz czcionkę. A wielkie litery to inaczej wersaliki. Na przykład zdanie zaczyna się wielką literą.

Gość gość
Katolicyzm – najliczniejsze wyznanie chrześcijańskie oparte na tych samych prawach co inne wyznania chrześcijańskie.

Już sobie znalazłem. "Czy zauważyli Państwo, że w całym dzisiejszym odcinku posługiwałem się tylko wyrażeniem "duża litera"? - Będę tak robił do końca życia, bo "wielka litera", która wdarła się do słowników i podręczników szkolnych " x Mówi Ci coś stwierdzenie o obecności w słownikach i podręcznikach szkolnych? Równie dobrze można pisać dópa, bo tak przechodzi przez sito moderacji, ale czy to jest poprawne?

Nie ma błędu; kafe dołożyło bez sensu spacje, ale jak zaznaczam cały link w firefoksie i klikam "otwórz w nowym oknie" to się otwiera. W każdym razie w tym pierwszym linku Mirosław Bańko napisał: "Jedni wolą pisać dużą literą, inni wielką literą – to kwestia wyłącznie upodobań, żadnych zakazów ani nakazów tu nie ma. Trzeba tylko pamiętać, aby nie pisać z dużej (wielkiej) litery, gdyż wyrażenia te mają złą opinię w wydawnictwach poprawnościowych, mimo że ich frekwencja w tekstach jest duża." A Jan Miodek w drugim linku "Czy zauważyli Państwo, że w całym dzisiejszym odcinku posługiwałem się tylko wyrażeniem "duża litera"? - Będę tak robił do końca życia, bo "wielka litera", która wdarła się do słowników i podręczników szkolnych, też mnie wyjątkowo irytuje. Przecież parom przeciwieństw typu zimny - ciepły, niski - wysoki, wąski - szeroki, lekki - ciężki, pionowy - poziomy, prosty - krzywy, chudy - gruby itp. od zawsze towarzyszy przeciwstawna para mały - duży. Wielki to jest duży + nacechowanie emocjonalne (wielkie chłopisko, wielka baba, wielki gmach, wielki zwierz). Jak można określać mianem wielkiej literę?!!"

I pomyśleć, że ten topik skutecznie podnosił mi ciśnienie. Teraz zrobił się zbyt elegancki dla takiego ignoranta interpunkcyjnego jak ja.