Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego niektorzy lekarze przepisuja takie drogie leki?

Polecane posty

Gość gość
No to powiedz, czym się różnią. To nie jest tak, że ktoś sobie coś produkuje i już. Żeby zarejestrować generyk to firma generyczna musi UDOWODNIĆ że lek jest identyczny z oryginałem, więc o jakich bublach mówisz? Może zdarzają się oszustwa, ale tak samo w firmach generycznych, jak oryginalnych. A powiem coś jeszcze ciekawszego. Zdarza się, że generyki są wręcz lepsze od oryginałów, bo oryginały nie muszą spełniać rygorystycznych wymagań identyczności, mogą więc być o wiele bardziej niejednorodne. Czasem trudno zrobić potem generyk bo jak się bierze oryginał z rynku to zróżnicowanie jest takie pomiędzy seriami, że same do siebie nie spełniają warunków równoważności. Oznacza to, że biorąc dwie różne serie możesz mieć różne stężenie leku w krwi. Natomiast to i tak niezwykle rzadko się przekłada na efekt terapeutyczny.

Gość gość
gość dziś ale są refundowane w połowie prawie...

Gość gość
TU AUTORKA: PO LEKI MAM SIE ZGLOSIC JUTRO BO FARMACEUTKA MUSIALA ZAMOWIC TE KTORYCH NIE BYLO. to sa już zamienniki. On sama się zdziwila ze takie drogi mi przepisal. Z tego co pamiętam to była m.in nystatyna + jakiś krem i tabl doustne dla meza i krem.

Gość gość
To napisz jutro dokładnie jaki lek dostałaś. Ale też obstawiam itrakonazol, który serio nie ma zamienników. Chyba, ze w aptece sprzedają po różnych cenach - ale to podziękuj farmaceutce, że Ci tego nie powiedziała. Mój na grzybice stóp musiał to powiedzieli mu w aptece o wiele wyższą cenę niż na dozie.

Gość gość
nystatyna vo ( dopochwowo) krem dopochwowy gynoxin dla mnie i dla meza , arilin rapid 1000 metronidazol (dopochwowo) i lek doustny dla meza tez arilin rapid - w op. było 4 tabletki. Do tego wszystkiego probiotyki. :(

Gość gość
Może maz cie zdradził i zaraził syfem?

Gość gość
"nystatyna vo ( dopochwowo) krem dopochwowy gynoxin dla mnie i dla meza" masz męża z pochwą??? No to ci dopiero ewenement :o choć właściwie to już nie podlega penalizacji, więc skoro tak lubisz...

Gość gość
Leki są w ogóle drogie. Ja zawsze wydaję 100 lekarz i 100 leki mniej więcej. A co do zamienników, to ja np niekoniecznie chcę. Wzięłam zamiennik ostatnio z powodu braku w aptece, ale rozważałam pójście do innej, bo jednak wolałam tę markę, która była zapisana. Niestety, ale leki nie są takie same nawet gdy mają tę samą dawkę. Dostałam też krem z aplikatorem, dosyć drogi, ale skuteczny. Są też dopochwowe środki za kilka zł na tę przypadłość, ale ja jednak wolę się skutecznie wyleczyć. Zawsze możesz powiedzieć, że nie stać Cię na drogie leki, nie jesteś w stanie ich wykupic i na pewno lekarz wykombinuje najtańszą opcję.

Gość gość
tu autorka: znalazłam przypadkowo mój stary temat... :D Leki były dla mnie horrendalnie drogie ale infekcja została wyleczona.

Gość gość
Świetnie że się wyleczyłaś :-) Nigdy nie trzeba brać do ust leków na zaufanie. Lekarz to też człowiek. Są sytuacje, kiedy drogie leki są niezbędne, ale są takie, kiedy wystarczy najtańsza maść za 3 zł.

Gość gość
nawet nie wiecie ile zarabiaja przedstawiciele medyczni,farmaceutyczni..wiecej niz lekarze.. maz kolezanki w takiej firmie zarabia 10 tysiecy zlotych i ma darmowe laptopy ,silownie ,pakiety medyczne i ubezpieczeniowe..luksus.

Gość gość
Bo jesteście zacofane i wstydzicie się męża podczas badań ginekologicznych cipki a intymnosc macie z obcym facetem ginekologiem taka ciemnota. Mamy prawo do obecności osoby bliskiej nawet w szpitalu podczas badań cipki i zabiegów... Gdy mamy świadka osobe bliską wtedy liczy sie z wami a nie z koncernem farmaceutycznym by zarobił. Również nie dojdzie do takiego badania. ... Ona z rozchylonymi nogami leżała na fotelu ginekologicznym. Wtedy on, lekarz, którego znała od 10 lat, nagle miał rozpiąć rozporek. - Daj się chociaż skosztować - wspomina jego słowa kobieta, która uciekła w popłochu z gabinetu. Lekarz teraz wszystkiego się wypiera. Udowodnić mu winę będzie bardzo ciężko. Dlatego zawsze powinien byc partner. Gdy wyprasza ginekolog partnera to jest zboczencem bo nie wolno lekarzowi decydować za pacjenta !

Gość gość
Podczas badań cipki często dochodzi do groźnych zakażeń bo rękawiczki chronią tylko lekarza nie pacjenta. Dlatego mąż pilnuje sterylnosci podczas badań czy zabiegu!

Gość gość
:D Zrobiłeś mi dzień

Gość gość
Na cenę leków ma także wpływ miejsce gdzie zostały wyprodukowane.Leki produkowane w bogatych krajach gdzie robocizna (pensje) jest dużo droższa niż w krajach biednych ma wpływ na cenę leku. U nas jest dużo leków produkowanych w Niemczech Francji USA itd. Dla nich nie są to drogie leki ale dla nas przy naszych zarobkach są bardzo drogie. Dlatego powinniśmy kupować leki generyczne lub ogólnie tańsze produkowane w Polsce lub leki z krajów biedniejszych niż nasz.