Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do mam robiących zakupy na olx

Polecane posty

Gość gość

Chciałam zamówić telefon, bo był w przystępnej cenie i w moim typie, poprosiłam o wysłkę pobraniową, a kobieta odp. mi, ze jest sceptycznie nastawiona do takich przesyłek, że woli kurierem. Ja, że kurierem jak najbardziej, ale czy mogłaby wysłać pobraniowo bym jednak zapłaciła przy odbiorze, a ona, że nie, że nie ma takiej możliwości, że mąż wysyła z pracy przesyłką kurierską i nie ma możliwości wysłać pobraniowo, czyli, że mam jej przelać pieniądze na konto, a ona mi potem wyśle telefon kurierem. Śmierdzi na kilometr?

Gość gość
Ja jak sprzedaje rozne rzeczy tez nie zgadzam sie juz na pobranie bo kilka razy wyslalam tak paczke a potem nikt nie odebral i bylam w plecy za koszty wysylki

Gość gość
Ja jak kupowalam klocki to wplacilam zaliczke 20zl na wysylke a reszte pobraniowa

Gość gość
wyprzedaję rzeczy po dzieciach i tylko tak sprzedaję. W życiu nic nie wyślę za pobraniem.

Gość gość
Na wszelkich takich serwisach odradzają sprzedaż za pobraniem, nie dziwię się sprzedawcom - bardzo często zdarzały się oszustwa ze strony kupujących tą metodą. Ja bardzo często kupuję na OLX, zawsze najpierw wpłata, potem podanie numeru paczki do śledzenia i wszystko jak dotąd było ok. Jakby co pieniądze da się odzyskać więc nie panikuj.

Gość gość
Moj maz tez tak sprzedaje . Najpierw kasa a później wysyła .

Gość gość
Nie smierdzi. Jak nie odbierzesz to osoba sprzrdająca jest stratna

Gość Jedynaczka4
Nigdy nie kupuję kota w worku.Wszystkie zakupy są za potwierdzeniem odbioru i jakoś nikt mi z tym nie robi problemu.

Gość gość
A co ma potwierdzenie odbioru do pewności że nie jesteśmy oszukiwani, bo nie rozumiem? Za pobraniem kupowałam, ale przekonałam się że po pierwsze- tanio to nie wychodzi, zwłaszcza jak kupujemy tańsze rzeczy, po drugie- właściwie to że bierzemy za pobraniem też nam nie gwaratnuje cudzej uczciwości, równie dobrze ktoś nam tam może kilo cebuli spakować i też nie będziemy wiedzieć za co płacimy. Jedyną bezpieczną opcją byłaby paczka pobraniowa z opłaconą dodatkowo opcją sprawdzenia zawartości przed odbiorem, ale nie wiem czy pp jeszcze taką ma (na pewno kiedyś miała), a z kolei kurier pobraniowo i z taką opcją to już wyraźnie drożej... Ja zwykle pytałam czy można wystawić na allegro, jeśli ktoś nie miał oporów to zakładałam że nie oszukuje, i jednak płaciłam przedpłatą, jedynie za przesyłkę wysyłałam drożej. Skoro mam nr konta oszusta to ryzyko jest właściwie takie samo jak w przypadku każdych innych zakupów.

Gość gość
Wystawiam sporo rzeczy a olx, jeszcze od czasów tablicy.pl. Na początku wysyłałam za pobraniem, ale to dość nieopłacalne dla obu stron. Teraz wyłącznie przedpłata na konto - zawsze podaję link do śledzenia i nigdy nie wysyłam pocztą zwykłą, zawszs co najmniej list polecony, paczka itp. O dziwo, do tej pory tylko jedna osoba poprosiła o wystawienie aukcji na Allegro, dla mnie nie ma problemu. Najgorzej jest z odbiorem osobistym - ludzie często marudzą, że nie to miejsce, nie ta pora, dopasowuję się często, a i tak potrafią nie przyjść w umówione miejsce... Niestety, kombinatorów i osób niesolidnych jest sporo zarówno wśród kupujących, jak i sprzedających...

Gość gość
Popełniłem 15 minutowy poradnik wyczerpujący temat oszustów i ich metod na jakie się natknąłem w 7 lat, https://youtu.be/ECeq6u9KQ24 mam nadzieję, że komuś pomogłem

Gość gość
ja też nie wysyłam za pobraniem.. ktoś kto wpłaca mi na konto ma moje dane więc jakby co łatwo mnie znaleźć, a jeśli ktoś robi sobie jaja to stracę tylko na kosztach wysyłki

Gość gość
śmierdzi!, telefony to nie dziecięce akcesoria, nie kupiłabym