Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy dzieci maja obowiązek płacić na matkę

Polecane posty

Gość gość

Kobieta 55 l . Cale życie nie pracowała zawodowo . Maz 56 l któregoś dnia pakuje sie i odchodzi . Nie ma nikogo , po prostu wyprowadza sie sam na drugi koniec Polski . Jest 2 dorosłych dzieci które wiadomo maja swoje życie . Czy dzieci musza płacić matce alimenty ? Czy kobieta moze wygrać taka sprawę w sadzie . Dodam ze kobieta jest zdrowa.

Gość gość
To jeszcze młoda i sprawna kobieta, nawet bez doświadczenia zawodowego spokojnie znajdzie pracę np. w sklepie. To trzeba najpierw rozważyć, a potem ewentualnie szukać dodatkowego wsparcia w rodzinie.

Gość gość
Powinni pomoc matce z normalnego, ludzkiego poczucia obowiazku. Ona i ojciec lozyli na nich do uzyskania tej pelnoletnosci, prawda ? Kobieta powinna rozwiazac sprawe z mezem, tzn. wystapic o rozwod i podzial majatku ( chocby uregulowac sytuacje z mieszkaniem, czy gdzie tam mieszka ), moze wystapic o alimenty od meza.. Owszem, w prawie polskim jest obowiazek alimentacyjny na rzecz rodzicow i jesli matka przedstawi dobre argumenty w sadzie, moze je otrzymac. Powinna tez rozjerzec sie za jakas praca, chocby opiekunki..

Gość gość
tak

Gość gość
Ale tak poza tym to kobieta chyba świra moze dostać, żyć z facetem ok 30 lat , urodzić dzieci, prowadzić dom i nagle zostaje bez wsparcia i środków do życia, a synowe pytają czy ich mężowie musza dawać jej pare stówek na życie. Przykre to ale bywa..

Gość gość
Z ludzkiego punktu widzenia powinni, sąd może ich zmusic jeśli matka poda o alimenty lub matka zgłosi się po pomoc do mopsu, wtedy urzędnicy mogą szukać osób zobligowanych do pomocy, w tym wypadku dzieci. Mama nie jest osobą starszą, jeszcze może poszukać pracy i na siebie zarobić. Alimenty najpierw od męża!!!

Gość gość
Mój ojciec płacił na mojego dziadka latami.

Gość gość
I to jest niesprawiedliwe. Dzieci dostają alimenty do 24rz jeśli się uczą, a rodzice latami aż do śmierci. Rodzic może zostawić dziecko w domu dziecka lub po prostu się wyrzec (pozbawienie praw) i już nie musi nic płacić. Dziecko rodzica się wyrzec nie moze.

Gość gość
Plus, co dość częste: rodzic latami olewa dziecko i nie daje kasy lub robi mu piekło w domu, a potem i tak dziecko musi płacić na takiego pasożyta.

Gość gość
Takim pasożytem jest moja matka. Od dziesięciu lat nie pracuje uważa ze jej się wszystko należy za darmo utrzymuje ja dziadek i babcia i nie dość ze dostaje kasę to nie placi rachunków bo jak twierdzi rodzinka zapłaci. Ode mnie grosza nie dostanie bo w dzieciństwie mnie bila i jest egoistką wszystko by chciała dla siebie. Jak bylam mala mialam dosłownie pieklo w domu, nawet chciałam uciec, szczęście ze babcia mieszkała z nami to jakos wytrwalam do dorosłości. Najlepiej dla wszystkich by bylo jakby jej nie bylo, sorry, moze jestem okrutna ale taka jest prawda. Nienawidzę jej calym sercem za to co mi zrobila.

Gość gość
To dopiero matka szm/ata. Zamiast dac dzieckubstart to wyzysk

Gość gość
Wyrzeczenie się dziecka nie zwalnia z płacenia alimentów!!!!!!

Gość gość
Juz ty ostatnia nie pokrzykuj tymi wykrzyknikami.

Gość gość
Ja właśnie się obawiam o taką sytuację.Tesciowa -alkoholiczka, dwóch mężów ja zostawiło,mieszka z matką w mieszkaniu ADAM,które po jej śmierci nie będzie jej się prawdopodobnie należało.Zyja z babci emerytury i dostaje zasiłek pielęgnacyjny.Jak babcia umrze,to nie wiem gdzie ona pójdzie i co z sobą zrobi.

Gość gość
17.00 oni nap********i dzieci! Oni są za nie odpowiedzialni ! Dzieci na świat się nie pchaly! Dupsko spiąć I do roboty! Zawszedzieci mogą sie z rodziny wypisać, coś jak wydzieciczenie

Gość gość
Nie jest tak.Inaczej nie było by zuli i bezdomnych bo ktoś z rodziny musiałby na nich wykładać kasę.Ogólnie bardzo zabawny temat :D

Gość gość
ja pieprzę, ale matka próżniak, dobrze mąż jej zrobił, całe życie utrzymywać darmozjada. Dobrze babom jak nie pracują, nie wystarczy napieprzyć tylko dzieci

Gość gość
Nie ma takiej opcji.Sąd szukalby wsparcia w krytycznej sytuacji gdy matka byłaby bardzo ciężko chora niezdolna do pracy,w tej sytuacji bedzie kazał kobiecie znaleźć źródło dochodu.

Gość gość
Ha ha ha co za idiotka to założyła Przeczytaj kodeksy prawne :D Nie będzie alimentów od dzieci tym bardziej jak jest sie zdolnym do życia, normalnego funkcjonowania.Śmiech

Gość gość
Ha ha ha co za idiotka to założyła Przeczytaj kodeksy prawne :D Nie będzie alimentów od dzieci tym bardziej jak jest sie zdolnym do życia, normalnego funkcjonowania.Śmiech

Gość gość
Oczywiście że dzieci będą płacić.

Gość gość
Moim zdaniem powinno byc tak ze rodzic bedac w trudnej sytuacji czyli ciezka choroba powinien miec prawo nawet wynagac pomocy od dzieci ale nie od takich nierobow. My mamy w rodzinie taka kobiete, ktora niby pracuje na pol etatu. Praca nie ciezka. Mloda kobieta dzieci na studiach bez obowiazkow. Zarabia nie cale 600zl i ciagle narzeka ze pieniedzy nie ma. Ma 50 lat. Zamiast isc do normalnej pracy i zarobic nawet najnizsza krajowa to zawsze o jakies 800zl wiecej to lepiej siedziec i tv ogladac.

Gość gość
I tak sie to kończy jak baba cale życie nie pracuje .

Ja bym ściągała alimenty od męża. W pewnych sytuacjach jest to bardzo możliwe do wygrania, żeby to właśnie on płacił żonie co miesiąc ustaloną kwotę. Najlepiej zgłosić się do prawnika, samemu to się nic nie zdziała. U mojej koleżanki mąż jej mamy całe życie zabraniał jej pracy, miała siedzieć w domu i wychowywać dzieci jak została sama to i pracy nie mogła znaleźć bo miała ogromna przerwe w jakiejkolwiek karierze zawodowej wiem ze skorzystała z pomocy w jwc kancelarii i sprawę wygrali.

Gość gość
w zyciu nie dostanie