Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anieszka336

częste mycie włosów a wypadanie

Polecane posty

Gość anieszka336

Mam bardzo tłuste włosy i generalnie muszę je myć codziennie, bo inaczej to masakra. Innym problemem jest też to, że sporo włosów mi wypada. Trochę się z tym pogodziłam już, o ile nie są prztłuszczone to nawet ujdą w tłoku no ale ostatnio też rozmawiałam z koleżanką, która stwierdziła, że włosy mi się niszczą przez takie częste mycie i dlatego wypadają. Czy miała rację? :/

Gość gość
To mit, który powinnien w końcu umrzeć! :) Wybieraj tylko delikatne szampony, bez parabenów lub innych szkodliwych substancji (konserwanty, SLS, SLES, lanolina, parafina) ;)

Gość patipatka
bzdura. każdy ma inną skórę głowy i jak twoja przetłuszcza się już po jednym dniu no to trudno. sama wiem że to może być uciążliwe ale nie ma nic złego w częstym myciu

Gość gość
A to niby jak pochodzisz z łojem na głowie to tak dobrze wpłynie na włosy, tak? :P Nie słuchaj koleżanek, bo chyba jeszcze młode i mało o życiu wiedzą. Wybieraj tylko dobre, delikatne szampony i będzie ok ;)

Gość gość
Jakim myjesz szamponem?

Gość Ro8J
Hej, przetłuszczanie i wypadanie często są ze sobą powiązane. Byłaś z tym problemem może u specjalisty? Częste mycie to tutaj nie problem, ale ja bym się upewniła czy nie masz jakiegoś poważniejszego zaburzenia. Spróbuj umówić się na konsultacje i zrobić badania, wiele nie tracisz, a mozesz zrobić dla siebie dużo dobrego :)

Gość gość
"Nadmierna utrata włosów może być jednym z symptomów choroby, dlatego warto odwiedzić lekarza i na jego zlecenie wykonać odpowiednie badania. Może się okazać, że nadmiernie wypadające włosy związane są z nieprawidłowym funkcjonowaniem tarczycy, chorobą autoimmunologiczną lub zaburzeniami gospodarki hormonalnej organizmu. Łysienie to również efekt niedoboru określonych składników odżywczych (np. żelaza) lub chorób skóry." - cytat za "Zbyt piękni by łysieć". Generalnie to racja, że powinnaś poważniej zadbać o sprawę i zrobić badania.

Gość agnieszka336
Teraz używam szamponu z Joanny, ale dzięki za rady, będę zwracać na skład. A co do tych badań, to jakie badania powinnam zrobić?

Gość missvicky25
na pewno zbadaj poziom żelaza, ferrytyny czy TSH (w kierunku problemów z tarczycą). warto też zrobić badania skóry głowy. lekarz najlepiej cię pokieruje co i jak.

Gość gosiak55
Dobrze Ci dziewczyny piszą. Tylko pamiętaj też, że jak włosy się przetłuszczają, to nie znaczy, że można je przesuszać. Nawilżanie ich jest równie ważne. Zmiana diety na zdrowszą też nie zaszkodzi.

Gość gość
Ferrytyna to białko, które magazynuje zapasy żelaza, więc tak - ma wpływ na włosy.

Nie ma tutaj prostej zależności między częstym myciem włosów, a wypadaniem włosów. Na pewno jednak warto zadbać o jakość kosmetyków jakie się używa. Kosmetyki syntetyczne zawierają wiele niekorzystnych składników, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Poza parabenami, SLS jest jeszcze wiele innych niekorzystnych składników. Do włosów polecam świetne organiczne kosmetyki z Ameryki - John Masters Organics - bez chemii, tylko z naturalnych składników. W sklepie Organicall do końca lipca są tańsze o 20%, a dodatkowo na nowe zakupy jest -10% rabatu: https://www.organicall.pl/pl/producer/John-Masters-Organics/45

Gość Marinta
Szukając dobrych i naturalnych kosmetyków do włosów, możesz zajrzeć do https://triny.pl/166-pielegnacja_wlosow . Myślę, że znajdziesz tutaj odpowiednie kosmetyki do każdego rodzaju skóry, więc warto się rozejrzeć.

Gość gość
Być może używasz jednak złych kosmetyków do pielęgnacji włosów i dlatego jest taki efekt, zmień szampon oraz udaj się na konsultację do dobrego fryzjera, tutaj polecam salon piękności i urody Denique, bardzo miła i fachowa obsługa.

Gość kalina6
Wystarczy jedną, płaską łyżeczkę nasion kozieradki zalać szklanką gorącej wody i przykryć, aż się zaparzy. Potem odcedzić i można używać :) Przed lub po myciu, można stosować nawet codziennie.

Gość gość
Przy wypadaniu faktycznie suplement może być skuteczny, sama biorę Pilfood na jesieni i wiosną, bo wtedy włosy są szczególnie w kiepskim stanie. A z przetłuszczaniem to już jest bardziej problem ze skórą niż samymi włosami. Może warto przejść się do dermatologa.

Gość gość
To efekt uboczny używania kosmetyków, leków i diety bogatej w mięso inabiał.

Gość gość
Nie wiem, czy częste mycie włosów ma faktycznie jakiś wpływ na wypadanie? Nie słyszałam o czyms takim. No ale generalnie jeśli chodzi o wypadanie, to polecam Wam plastry Dermastic, mnie bardzo pomogły

Kiedyś sama miałam problem z wypadaniem włosów, myślałam wręcz że wyłysienie, pewnego dnia trafiłam na tą strone:

wlosomaniaczkapl.wordpress.com

Jest tam polecony specyfik na poprawę kondycji włosów, warto go przetestować, załączam zdjęcie z kuracji 2 miesięcznej, efekt jest fantastyczny 🙂