Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ciasteczkowypotworek2203

pierwszy raz u ginekologa

Polecane posty

Witam ma 14 lat . Od czterech lat miesiączkuje , niektórzy mówią ze 10-ciolatka nie powinna dostać okresu . Moja doktorka powiedziała żebym poszła do ginekologa , bo mogę mieć jakiś problem . Jednak nigdy nie byłam u ginekologa i boja się tej wizyty . Czy możecie mi powiedzieć jak taka wizyta wygląda i co się na niej robi . Jakie pytania będzie zadawać mi lekarz i czy muszę tam pójść z moja mamą . Dodam że jestem dziewicą . Proszę o pomoc

Gość gość
musisz niestety isc z matka

Gość Cleo1976
Pierwszy raz powinnaś pójść z mamą, albo przynajmniej z zaufaną osobą dorosłą-ciocią, starszą siostrą.Lekarz na pewno zapyta Cię o miesiączki, o to, czy odczuwasz jakieś dolegliwości.Wiele dziewczyn czuje się pewniej, jeśli za pierwszym razem lekarzem jest kobieta.Potem zostaniesz prawdopodobnie poproszona o to, żeby się rozebrać (od pasa w dół) i usiąść na fotelu ginekologicznym albo położyć się na leżance.Nie obawiaj się, dziewice bada się przez pupę-a samo badanie jest bardzo delikatne i na ogół bezbolesne.Czasami może być konieczne wykonanie badania usg brzucha.W takim wypadku należy wcześniej dużo pić (przynajmniej tak mi powiedziano przy moim pierwszym badaniu) -ponieważ wtedy narządy w jamie brzusznej są podobno lepiej widoczne.Na zakończenie lekarz zapyta Cię, czy masz jeszcze jakieś pytania.Nie bój się pytać o wszystko, co wzbudza Twoje wątpliwości.Możesz też poprosić, by osoba towarzysząca wyszła na chwilę, jeśli się krępujesz.I nie martw się, wizyta u ginekologa nie jest bardziej nieprzyjemna, niż wizyta u dentysty.

Gość gość
przez o***t nie przez pupe , i nie pisz ze jest to bezbolesne , jest to upokarzajace i czuje sie duzy dyskonfort kiedy lekarz wklada ci wziernik w o***t , to ze jestes dziewica to nie znaczy ze nie moze cie zbadac przez pochwe malym wziernikiem

Gość Cleo1976
Gościu, przestań ją straszyć! Wizyta u ginekologa to normalna sprawa, a nie jakiś horror! Będzie dobrze.A co do słownictwa, to kafeteria "kropkuje" niektóre słowa (ciekawe, że od.byt a nie np."penis")-a więc użyłam innego.O co chodzi?

Gość gość
09,52 ja jej nie strasze tylko napisalam ze badanie przez o***t jest gorsze od tego przez pochwe , i nigdzie nie napisalam ze wizyta u ginekologa to horror , tez uwazam ze to normalna sprawa , to ze jest dziewica to nie znaczy ze lekarz nie moze jej zbadac normalnie przez pochwe , a ty piszesz ze bada przez pupe , jak nie bylas badana przez pupe to sie nie wypowiadaj co do takiego badania

Gość gość
Naucz sie chodzić na golasa.

Gość gość
Ginekolog wkładał ci wziernik w o***t ?! Co to za bzdury ? Żeby zbadać macicę i przydatki lekarz wkłada w o***t palec, a nie wziernik. Chyba, że chodzi ci o usg narządu rodnego u dziewicy to wtedy owszem, wprowadza do o***tu sondę z nałożoną na nią prezerwatywą.

Gość Cleo1976
Byłam badana per rectum, kiedy byłam dziewicą.I nie wkłada się tam wziernika, a jedynie palec.Bardzo delikatnie.Nie wydaje mi się to dużo bardziej przykre czy też "upokarzające" niż badanie przez pochwę.W okresie dziewictwa (rozpoczęłam współżycie dopiero po 20 roku życia)-miałam też badanie utrasonograficzne jajników i nikt mi głowicy nigdzie nie wsadzał...

Gość gość
Jest to upokarzajace i tyle .Zwł dla nastolatki gdy stary obleśny facet wpycha paluchy :O . Porada-niech ona /matka jej, najpierw poczyta w necie opinie o lokalnych lekarzach .By nie trafiła na takiego jak powyżej ,czy złośliwą jędzę -kobietę .

Gość gość
i ja uwazam ze upokarzajace