Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to może być autyzm? kontakt wzrokowy u 3 latki.

Polecane posty

Gość gość

moja córka ogólnie wydaje się być normalnie rozwijającą sie dziewczynką, jednak ostatnio sporo czytam o autyźmie i naszły mnie wątpliwości - otóż moja córka nie zawsze patrzy w oczy! Jak do mnie się z czymś zwraca spontanicznie zawsze patrzy, nie ma problemu, jednak czasem ja się do niej zwracam, tłumaczę, patrzy przez chwilę, po czym patrzy na coś innego, znowu na mnie, a więc ten kontakt jest taki urywany. No i jak akurat jest włączony TV czy mam w ręce atrakcyjny przedmiot to patrzy na to, zamiast na mnie, czyli woli przedmiot od osoby.... Jako niemowlę kontakt był idealny, teraz mam wrażenie że interesują ją inne rzeczy.

Gość gość
Wyłącz TV , tableta itp. Zmarnujesz dziecku umysł. Zero telewizji. Będzie bunt ale musisz tak zadziałać.

Gość gość
Moze ktos napisac jak to wyglada u waszych dzieci w tym wieku?

wątpię żeby to był autyzm. Moja siostra ma syna autystycznego. Miał 8 miesięcy kiedy zachorował, teraz ma przeszło 10 lat. Dzieci autystyczne nie wyróżniają się tylko tym, że nie patrzą w oczy, Mój chrześniak czasami patrzy i to bardzo przeszywająco, to co wyróżnia praktycznie wszystkie dzieci autystyczne, to to że mają swój własny świat, są zamknięte w sobie, większość z nich nie mówi pełnymi zdaniami, tylko wypowiada słowa. Mój chrześniak jak na przykład pytam się Go "chcesz jeść" mówi "nie chcesz jeść" odpowiada na moje pytanie tak samo jak je zadałam, powtarza tylko. Dzieci autystyczne bardzo późno zaczynają mówić pojedyncze słowa, późno zaczynają same korzystać z wc, mają problemy z trzymaniem czegoś w rękach, dużo krzyczą i skaczą, to są takie bardzo charakterystyczne zachowania, nie które są bardzo agresywne, nie które spokojne tak jak nasz.

Gość gość
Biedna ta twoja córcia... zdrowa dziewczynka która ma j******a matkę :-( Taka chcesz byc trendi ze mając zdrowe dziecko wyszukujesz i próbujesz mu wmówić autyzm bo to teraz choroba na czasie?

Gość gość
Autorko a może ty jesteś poprostu tak brzydka ze twoje dziecko nie może sie na ciebie patrzeć? No nie, to wytłumaczenie nie wygodne lepiej wmówić dziecku autyzm.

Gość gość
Szczepcie dalej swoje dzieci to bedziecie się dalej męczyć z takimi problemami

Gość gość
13:19 13:22 Jak można sie w ogóle tak zachowywać ? Zastanówcie się nad sobą.

Gość gość
Autyzm rozwija się od samego początku już od urodzenia... tylko w wieku 1,5 do 2.5 roku bardziej znaczaco widać jego cechy

Gość gość
Dziwi mnie że osoba która "sporo czyta o autyźmie" zadaje takie pytania. To normalne że trzylatka nie patrzy cały czas prosto w oczy, normalne też że się koncentruje na atrakcyjnych rzeczach, typu kolorowa zabawka czy tv (po co jej tv w ogóle w tym wieku, skoro się tak martwisz o jej rozwój?). U dzieci autystycznych jest cała masa objawów z różnych zakresów, i na podstawie kilku, o jednym nie mówiąc, nie można zdiagnozować autyzmu, bo wtedy by się okazało że faktycznie ma go 90% społeczeństwa co najmniej. Do tego, co ktoś wcześniej zauważył, to nie jest do końca tak że te dzieci nigdy nie patrzą w oczy- owszem, nieraz patrzą i to intensywnie, po prostu widać że ten kontakt nie jest naturalny.