Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Umowa na okres próbny a ciąża

Polecane posty

Gość gość

Witam. W marcu skonczyla mi sie umowa na okres probny (3 miesiace) bylam wtedy w 4 miesiacu ciazy. Moj pracodawca zatrudnia mniej niz 20 osob wiec zasilek chorobowy otrzymuje od ZUS-u ( zwolnienie od 3 miesiaca z powodu ciazy zagrozonej). W kwietniu otrzymalam od pracodawcy swiadectwo pracy. Moje pytanie czy pracodawca mogl tak postapic i nie przedluzyc umowy mimo ze byla ona na okres probny?? I czy nalezy mi sie urlop macierzynski z ZUS-u w takiej sytuacji ?

Gość gość
Upup

Gość gość
mialam taka sama sytuację, jesli w dniu zakończenia umowy masz skończony 12 tydzien ciazy to pracodawca ma obowiazek przedłużyć umowe do dnia porodu w tym czasie mozesz przebywac na l4. umowa zakończy sie w dniu porodu nastepnie otrzymasz przez rok zasiłek macierzyński z zusu 80% pensji na umowie.

Gość gość
A tez dostalas swiadectwo pracy zaraz po ustaniu umowy czy po porpdzie dopiero ??? To najbardziej mnie ciekawi...

Gość gość
Nie mógł- jeżeli umowa wygasa po 12 tc, pracodawca ma obowiązek przedłużyć ją do dnia porodu. Poinformowałaś go o ciąży oczywiście? Jedynie rozwiązywać umowy nie można już od pierwszego tygodnia.

Gość gość
I jeżeli umowa jest przedłużana do dnia porodu- to świadectwo pracy można dać dopiero po porodzie, bo wtedy się kończy, nie ma innej możliwości.

Gość gość
Tu gość 20:54. Obecnie jestem w 9 miesiącu i świadectwo mam otrzymać dopiero po porodzie gdyż cały czas pozostaje w stosunku pracy z tym że na l4

Gość gość
A mi pracodawca wreczyl swiadectwo pracy zaraz po ustaniu umowy... ale mimo to dostaje zasilek chorobowy z zus... hmm czy powinnam do zus-u zglosic ze otrzymalam juz swiadectwo pracy ??? Czy taka sytuacja moze zawazyc na otrzymywaniu zasilku macierzynskiego ? Kurcze zaczynam panikowac przez to wszystko juz :(

Gość gość
Na swiadectwie pisze ze bylam zatrudniona od 1.01 do 31.03 i ze stosunek pracy ustal w wyniku uplywu czasu, na ktory byla zawarta umowa. Termin porodu mam na 16 sierpnia wiec zalozmy ze tego tez dnia urodze, czyli na swiadectwie powinno byc ze bylam zatrudniona od 1.01 do 16.08 i powinnam je otrzymac po porodzie. Dobrze rozumiem ??

Gość gość
Pracownica w ciąży, która zawarła umowę na okres próbny przekraczający jeden miesiąc i umowa ta uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, wówczas zachowuje status pracownicy do dnia porodu. Jednakże w dniu porodu kobieta traci status pracownicy, wobec czego nie przysługuje jej prawo do urlopu macierzyńskiego. Zgodnie z art. 30 ust. 4 ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U.2010.77.512 -j.t.) przysługuje jej natomiast prawo do zasiłku macierzyńskiego po ustaniu ubezpieczenia.

Gość gość
zwolnił Cie bezprawnie - powinien dostarczyć ci nowa umowę obowiązująca do dnia porodu. Rzecz w tym, ze zeby dostawać zasiłek macierzyński, musisz byc wciąż zatrudniona w dniu porodu. Ty nie jesteś. Szoruj z tym do ZUS. Na takiej umówie jest napisana data od do dosłownie - dnia porodu.

Gość gość
Cos ty niezbyt bystra jesteś i pracodawca to wykorzystał - czytaj o swoich prawach, nawet w internecie tego pełno. Nie miał prawa Cie zwolnić! W sumie po co do ZUS, najlepiej do sadu pracy. ZUS wypłaca ci chorobowe na podstawie zwolnienia - skąd je teraz dostaniesz skoro od prawie 3 mcy nie jesteś zatrudniona?

Gość gość
Który to był dokładnie tydzień ciąży gdy upłynęła twoja umowa?

Gość gość
Jeśli autorka ma termin na połowę sierpnia to już była w ciąży gdy się zatrudniała, zaszła w ciążę gdzieś koniec listopada 2016

Gość gość
Kedy konczyla sie umowa, była juz w czwartym miesiącu, wiec oczywiste, ze obejmowało ja prawo do przedłużenia umowy do dnia porodu.

Gość gość
a nie myslicie ze to po prostu błąd i niewiedza pracodawcy? zgłoś to, moze poprawia ci swiadectwo pracy. Mi poprawili jak był bład

Gość gość
Moze i niewiedza, ale to ciekawe, ze nie przedłużyli jej umowy po okresie próbnym, a skoro jest na zwolnieniu chorobowym, to musiała jej przedłożyć pracodawcy, a ten dostarczyć je do ZUS, a on widział przeciez, ze to zwolnienie od ginekologa. skoro autorka nie wie i pyta nas tutaj, a powinno byc w jej gestii rownież dbać o takie sprawy, to ja sie bardziej skłaniam ku temu, ze cwany pracodawca skorzystał z jej niewiedzy. W internecie jest teraz wszystko, wystarczy poczytać.

Gość Gość poranek

Mam podpisaną umowę na okres 3 miesięcy, mam przepracowany miesiąc i staram się o dziecko. Czy gdybym zaszła w tym miesiącu udało by mi się to ukryć do czasu przedłużenia umowy? Chce mieć możliwość wykorzystania urlopu macierzyńskiego.