Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kto pomoze w rozumieniu antykoncepcji?

Polecane posty

Gość gość

Hej kochane, mam do Was pytanie. Nie jestem małą gówniarą ale nie bardzo rozumiem działanie tabletek, mimo iż zabezpieczam się nimi dobre 10 lat. Wytłumaczcie mi coś Biorę tabletki, i przypuśćmy że zapomnę jeden albo będę stosować coś co obniża jej skuteczność. Kiedy więc powraca owulacja? Od razu jak zapomne tabletki bez względu na to czy to początek opakowania? Czy przerwa 7-dniowa? Czy w momencie środka cyklu? Przypuśćmy, że wzięłam antybiotyk w czasie przerwy 7-dniowej. Czy więc wtedy od razu mogła powrócić owulacja? Czy np zburzy to kolejny cykl? Pomożcie bo mam w głowie masło maślane.

Gość gość
Dr Ewa Kuczapska-Ślizień, lekarka pracująca w szpitalu św. Zofii i instruktorka NPR powiedziała podczas konferencji „Seks bez antykoncepcji”, 21 listopada w Warszawie, że zaburzenia rytmu biologicznego przez środki antykoncepcyjne powodują liczne schorzenia m.in. nadciśnienie, otyłość i cukrzycę. Najczęstszym i jednocześnie śmiertelnie niebezpiecznym skutkiem jest duże ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych: głębokiej zakrzepicy, tętniczych udarów niedokrwiennych, udarów krwotocznych, ostrego zawału mięśnia sercowego. Zwłaszcza plastry antykoncepcyjne zwiększają ekspozycję na sztuczne estrogeny, a te mają szczególne działanie prozakrzepowe – o 60 proc. większe w porównaniu z pigułką. Dane są przytłaczające. Zagrożenie chorobą zakrzepowo-zatorową na 100 tysięcy kobiet pomiędzy 15. a 44. rokiem życia, wśród niestosujących antykoncepcji, wynosi ok. 10 na 100 tysięcy. Dla stosujących antykoncepcję co najmniej 30 na 100 tysięcy kobiet. A w przypadku kobiet będących w grupie przeciwwskazań, to ryzyko wzrasta już do 60-80 na 100 tysięcy, a więc prawie ośmiokrotnie! Podobnie rzecz się ma w przypadku trombofilii, czyli skłonności do tworzenia zakrzepów żylnych, a nawet tętniczych.

Gość gość
Działanie niepożądane – czyli na co narażamy się podczas antykoncepcji doustnej ---Układ krwionośny Również tabletki antykoncepcyjne, jak każde leki, mają działania niepożądane, a wśród nich m.in. niekorzystny wpływ na układ krążenia. Składniki hormonalne zawarte w tabletkach wpływają bezpośrednio na zaburzenia gospodarki lipidowej organizmu – powodują wzrost LDL, zwanego w języku potocznym „złym cholesterolem” , a obniżają „dobry” – HDL oraz zaburzają działanie układu krzepnięcia i fibrynolizy. Predysponują przez to do powstania zakrzepicy żylnej czy zawału serca – przede wszystkim u kobiet palących papierosy, dlatego też zaleca się, by kobiety chcące przyjmować antykoncepcję doustną, porzuciły nałóg palenia.

Gość gość
Nowotwory Hormony zawarte w tabletkach antykoncepcyjnych mogą wpływać na rozwój nowotworów. Dowiedziono, że działają ochronnie w przypadku nowotworów błony śluzowej macicy i raków jajnika oraz prowadzą do rzadszego występowania torbieli czynnościowych jajnika, ale niestety zwiększają możliwość zachorowania na raka gruczołu sutkowego – rak sutka występujący w rodzinie czy u samej pacjentki dyskwalifikuje ją z możliwości przyjmowania antykoncepcji doustnej.

Gość gość
Rak szyjki macicy Wśród kobiet stosujących antykoncepcję doustną zauważono podwyższoną częstość występowania raka szyjki macicy, co może się wiązać ze zwiększoną aktywnością seksualną, a przez to z większą możliwością infekcji szyjki macicy. Zaleca się u tych kobiet coroczną kontrolę rozmazu cytologicznego z szyjki macicy, a co pół roku w przypadku ponad 5-letniego stosowania tabletek antykoncepcyjnych, przebytych chorób przenoszonych drogą płciową czy posiadania wielu partnerów seksualnych.

Gość gość
Przebarwienia skóry Podczas stosowania dwuskładnikowych tabletek antykoncepcyjnych należy ostrożnie zażywać kąpieli słonecznych, gdyż może dojść do pojawienia się brunatnych przebarwień skórnych w miejscach poddanych ekspozycji na promienie słoneczne. Zmiany te znikają bardzo wolno po odstawieniu tabletek. Kobiety, u których wystąpiła opisana reakcja, powinny zrezygnować z tej formy antykoncepcji na rzecz innej, niehormonalnej metody.

Gość gość
Systematyczność Pewnego rodzaju wadą jest również wymóg systematyczności ich przyjmowania: przez 21 dni w miesiącu o tej samej porze, co dla niektórych kobiet może być trudne w realizacji. Ominięcie nawet jednej dawki osłabia znacznie efekt antykoncepcyjny i należy wówczas sięgnąć po dodatkowe zabezpieczenie.

Gość gość
Hej kochana, dziekuje Ci za wyczerpujace informacje na temat tabletek. Zapoznalam sie juz dawno z dzialaniami niepożądanymi. Proszę o odpowiedź na temat owulacji. Kiedy ona powraca? czy moze ona powrocic w kazdym momencie? Jestem uczulona na lateks, wiem ze sa prezerwatywy bez, jednak wtedy stosunek jest dla mnie ciągłą myślą " pękła, zsunęła się"? Staram sie byc ostrozna, nie moge pozwolic sobie na dziecko wiec staram sie jak moge zabezpieczyc. Wiem, ze jest mnostwo dostapnych srodkow antykonpecyjnych. Wybralam ze wzgledu na to, iz czuje wtedy ze ja panuje nad sytuaja, i moge sobie na nie pozwolic finansowo. Prosze o porade

Gość gość
Bóle głowy W przypadku stosowania tabletek antykoncepcyjnych wartym poruszenia zagadnieniem są bóle głowy, będące jedynie niegroźną, lecz uciążliwą dolegliwością, którą należy odróżnić od niezwykle silnych, często połączonych z nudnościami migrenowych bólów głowy, będących przeciwwskazaniem do stosowania takiej formy antykoncepcji.

Gość gość
Nie ma to jak odpowiadać nie na temat i to jeszcze z taką zażartością. Nikt nie pytał o działania niepożądane. Aspirynę łykasz? Albo paracetamol? A wiesz, że można od nich umrzeć?

Gość gość
Autorko przeciez masz cos takiego jak ulotke. Tam ma napisane, kiedy moze wystapic owulacja. Najwieksze ryzyko owulacji jest, kiedy zapomni sie piguly w pierwszym tygodniu listka. Ryzyko maleje w drugim, a w trzecim mozna wlasciwie machnac reka. Czyli tak jakbys monitorowala swoj cykl. Jak w pierwszym tygodniu nie dostarczysz hormonu, to organizm moze zajajeczkowac Co do oslabienia przez antybiotyk. Czy wchlanianie sie oslabi, to chyba zalezy czy dane piguly ledwo ledwo cie trzymaja. Nie wszystkim kobietom pasuja te o najnizszej zawartosci hormonalnej. Sa dla nich slabe.

Gość gość
gość 9:47 wyczerpująco napisał. CO do brania antybiotyku w przerwie, to dodam, że co do zasady powinno być "bezkarne", ale trzeba zwrócić uwagę, czy antybioty nie ma przedłużonego działania. Czasami antybiotyku już nie przyjmujemy, ale nadal pozostaje on w organizmie i działa, dopiero po jakimś czasie zostanie zmetabolizowany. Wtedy można mieć złudne wrażenie, że przecież już się antybiotyku nie bierze, a nadal może on rzutować na skuteczność tabletek i to w krytycznym pierwszym tygodniu brania.