Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wyrejestrowanie z urzedu pracy a opieka nad niepelnosprawnym rodzicem

Polecane posty

Gość gość

mam pytanie,czy ktos orientuje sie czy urzad moze mnie skreslic z listy bezrobotnych i pozbawic tym samym ubezpieczenia z powodu nieprzyjecia pracy?jestem jedyna osoba ktora opiekuje sie schorowanym rodzicem,niepelnosprawnym,majacym raka i nie jestem w stanie w tej chwli podjac pracy,czy jest to powod dla ktorego moge sie odwolac by nadal byc ubezpieczona w urzedzie?

Gość gość
Jeśli odmawiasz przyjęcia pracy, to jest to powód do wyrejestrowania z urzędu, a tym samym pozbawienia ubezpieczenia. Wszystko zależy na kogo trafisz czy na ludzkiego urzędnika, czy na bezdusznego. Bo jak opowiesz w jakiej jestes sytuacji, to mogą wpisać "brak ofert" i przepchnąć na kolejne pół roku. Ale dziwne mi tu jest coś, bo jest cos takiego że jako osoba prawny opiekun chorego możesz być na jego ubezpieczeniu i nawet jakiś zasiłek pielegnacyjny pobierać.

Gość gość
nie moge pobierac zasilku bo tam sa limity dochodowe a rodzic przekracza limit i nie moge byc nawet na jego ubezpieczeniu wtedy

Gość gość
a w urzedzie trafilam na sluzbistke i nie obchodzi jej ze a taka sytuacje

Gość gość
Pierwsze słyszę, że limity pieniężne dyskwalifikują do wzięcia kogoś na swoje ubezpieczenie.

Gość gość
No to w takim razie nic nie zrobisz. Takie sa przepisy, ze skoro rejestrujesz sie jako bezrobotna w celu podjęcia pracy, to masz byc gotowa na podjęcie tej pracy.

Gość gość
chodzi mi o limity odnosnie swiadczen,gdybym pobierala swiadczenia z mops na rodzica to tym samym miala bym ubezpieczenie

Gość gość
rodzic jest emerytem,myslisz ze mozna w ten sposob zeby wzial mnie jako corke na swe ubezpieczenie?gdzie to sie zalatwia?w zusie?

Gość gość
Przeciez mozna odmowic pracy z up

Gość gość
Jako opiekun takiej osoby mozesz dostac wszystkie przywileje i kase, zakreć sie kolo tego , musisz zlozyc odpowiedni wniosek

Gość gość
Tak w zusie to się załatwia. Z tego co wiem to 30 dni czeka się az się ubezpieczenie aktywuje. Musisz isc i zapytac na miejscu najlepiej.

Gość gość
jak odmowiwe to pozbawia mnie statusu bezrobotnej i nie bede ubezpieczona,a w mopsie powiedziano mi ze nic nie zrobie bo dochod jest troche przekroczony i nie naleza mi sie swiadczenia jako opiekun

Gość gość
acha to dziekuje Ci za podpowiedz bo nie wpadlam na to by byc na rodzica ubezpieczeniu ,popytam w poniedzialek

Gość gość
a czy przeszkoda jest ze mam partnera i syna ?

Gość gość
Popytaj też albo poszukaj w necie na stronkach, jak to jest przy prawnym opiekunie osoby niepełnosprawnej.

Gość gość
Kwestia partner/syn, to nie mam pojęcia. No chyba że to mąż, to wtedy na jego ubezpieczenie mogła byś przejść.

Gość gość
Partner nie ma nic do rzeczy, partner w urzędach nigdzie sie nie liczy :) Czasem jest plusem ze facet nie jest mezem. Dowiedz sie dokladnie :) Powodzenia ci zycze :)

Gość gość
a wlasnie wyczytalam ze emeryt moze ubezpieczyc tylko osobe ucxzaca sie do 26 roku zycia jako rodzic,wiec mnie nie,bo ja juz dawno nie ucze sie i jestem po 30 tce

Gość gość
Ale chwila, nie jestem pewna, ale coś mi się kiedyś o uszy obiło, że jak masz dziecko a ono jest ubezpieczone to ty możesz na jego ubezpieczeniu lecieć. Zapytaj o to, bo nie mam pewności a może a nóż się uda.

Gość gość
dziecko jest na ubezpieczeniu partnera a ze nie jestesmy malzenstwiem wiec ja nie mam nic:(

Gość gość
No to już mi nic innego nie przychodzi do głowy. Sa jeszcze możliwe prywatne ubezpieczenia i niektóre kosztują mało, bo obejmuja podstawowe zabiegi, ale to już musisz sama cenniki przejrzeć.

Gość gość
dziwne dla mnie jest to ze rodzic wymaga opieki i ja nie mam z tego tytulu nawet ubezpieczenia,a przeciez calodobowo opiekuje sie rodzicem ...a jak pojde do pracy?bede bez ubezpieczenia bo mnie wyrejestruja,nie ma innej opcjimchyba saa mam oplacac skladki ale skad na to wziac?

Gość gość
dziekuje Ci za pomoc,widze ze jestes zorientowana w temacie:)moze jeszcze cos wymyslisz?a nie wiesz gdzie starac sie ewentualnie o takie ubezpieczenie?w razie "w"?

Gość gość
Jeszcze coś mi błysnęło, od początku stycznia (chyba od 12.01.17r) weszła nowa ustawa, że osoba nieubezpieczona! ma prawo do podstawowych wizyt i badań lekarskich. Poczytaj w necie o tym.

Gość gość
wiesz,ja tez o tym pomyslalam teraz ,weszlo przeciezpoczyta,jakbym nie pisala juz to jutro zajrze i bede wdzieczna za wskazowki,masz jakis meil do siebie ?jak nie chcesz podawac to cos mi "tu" podpowiedz a ja zajrze jutro,dzieki wielkie

Gość gość
Nie ma za co, z gościa bardziej się staram niż z niku :D Na dziś już mi się pomysły wyczerpały, a temat zostanie, wystarczy go w razie czego "odgrzać" :P

Gość gość
dzieki czekam na dalsze pomysly"D bede tu zagladala,pa

Gość gość
należy ci się opiekuńcze które daje albo mops albo zus ( tego już się musisz dowiedzieć) mój kolega dostaje na ten cel 600zl bo tez zajmuje się chora matka. Wazne jest to, żeby chory był wdowa/wdocem inaczej nie dostaniesz dodatku.