Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jackamamaxxx

Ospa co robic, co kraj to obyczaj

Polecane posty

Gość Jackamamaxxx

Mieszkam w Anglii. Moj synek ma ospe. Wlasnie minal tydzien. Przeszedl ja dosc lekko. Nie wiem co robic. Tutaj nikt dzieci z ospa dlugo w domu nie trzyma. Jak juz pecherzyki zaczynaja schnac to dzieci wracaja do zlobkow - okolo 5 dzien ospy. Mam tu znajomych z roznych krajow i naprawde nikt sie ospa za bardzo nie przejmuje. To znaczy siedza dzieci w domu jak pecherzyki sa swieze czyli pierwszych kilka dni. Oczywiscie z ospa do lekarza sie nie idzie. Nie wiem co robic. Mam jutro wazne spotkanie w firmie i kusi mnie zeby do pracy pojsc ale to co czytam na polskich stronach mnie martwi. Wszedzie pisza o co najmniej 2 tygodniach w domu.

Gość gość
Co najmniej 2 w domu

Gość gość
mój był nawet 3 tygodnie, bo po ospie organizm jest osłabiony i nie chciałam aby coś złapał.

Gość gość
Dziecko przestaje zarazac gdy ma wszystkie pecherzyki przyschniete. Ale osobiscie jako matka wkurzalabym sie jakby inna przyprowadzila swoje dziecko swiezo po ospie tzn jeszcze ze strupkami.

Gość gość
Mój syn miał niecałe 2 lata jak przechodził ospę, w Anglii i siedział w domu bite 2 tyg., wolalam żeby się doleczyl niż miał jakieś powiklania bo tutaj i tak wszystko ignorują i wszystko dla nich jest normal.

Gość gość
A nawet i chyba 3 tyg. siedział w domu

Gość Jackamamaxxx
No wlasnie nie wiem jak to jest. Tu dzieci chore i zarazajace chodza do zlobka to juz zaakceptowalam. Ale z ospa to juz sama nie wiem. Mam tu znajomyvh z Danii, Holandii i Szawecji i nigdzie sie nikt ospa nie przejmuja. Moje kolezanki ktora maja dzieci w wieku synka nie miga sie nadziwic ze jeszcze w somu siedzi.

Gość gość
To poczytaj co mowia lekarze i podejmij wlasna decyzje a nie kieruj sie "obyczajami".

Gość Jackamamaxxx
No wlasnie w krajach europy wschodniej i rosji lekarze mowia siedziec w domach do trzech tygodni. Wszedzie indziej jak ospa przysycha to mozna wracac do szkoly przedszkola. Przetrzymam syna dwa tygodnie ale niesamowicie mnie to zastanawia. Czy my w Poslace jestemy juz przewrazliwieni???

Gość gość
To nie badz przewrazliwiona i pusc dziecko :D Bo nie rozumiem, nie wierzysz w to co mowia lekarze polscy, ale sie do tego stosujesz

Gość gość
na polskich stronach znalazlam 7-10dni, na angielskich "week or so", podkresla sie tam jedynie, ze srednio po 5-6 dniach przestaje sie zakazac jak strupki sa wyschniete. Wiec pi razy oko to samo