Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy mój mąż trochę nie przesadza według was ?

Polecane posty

Gość gość
23:57 Ja sama kiedyś szukałam pracy i na prawdę nie przypominam sobie, żeby gdziekolwiek wymagali czeskiego, po za tym piszesz, że dostajesz oferty pracy, ja ci powiem więcej, ja też codziennie dostaje ofertę pracy, ale 99% z tych ofert to spam

Gość gość
Tu nie chodzi o pracę. Dzieci są pół Czechami więc wypadałoby znać swój drugi język. Ciekawe jakby sytuacja była odwrotna. Mieszkalibyście w Czechach, nie uczyłabyś dzieci mówić po polsku?

Gość gość
Szkoda tego Czecha, że sobie wziął za żonę taką upartą, tępą babę. w czym ci przeszkadza ten czeski? Uważasz, że polski jest lepszy czy co? Czeski jest tak samo ich ojczystym językiem jak polski. Nieważne, czy będziecie mieszkać w Polsce, w Czechach, czy w Chinach. To nie jest tak, że jak mieszkacie w Polsce, to twoje dzieci są bardziej Polakami. Chociaż tobie się chyba tak wydaje.

Gość gość
Głupia jesteś, czy udajesz?umiejętność posługiwania się obcym językiem zanika jeśli nie jest używany. A przynajmniej mocno się cofa. Moja koleżanka biegle znała niderlandzki, bo mieszkała tam parę lat jako dziecko. Przestała używać i dziś mówi, że nie skleciłaby zdania. Poza tym - mąż chyba ma jakąś rodzinę, nie jest sierotą? dla niego to ważne, żeby dzieci czuły się też Czeszkami i nic w tym dziwnego. Niektórzy Polonusi mieszkają poza Polską od bardzo dawna, a np. uczą wnuki polskiego.

Gość gość
Uważam że Twój mąż dobrze robi. Dzieci będą dwujęzyczne. Przecież ma na pewno rodzinę w Czechach która chce odwiedzać?

Gość gość
A gdybyście mieszkali w Czechach tonie chciałabyś zeby dzieci znały polski

Gość gość
To prowo, nie ma aż tak głupich bab.

Gość gość
My jesteśmy rodziną dwujezyczną. Mój mąż też jest Czechem. W Polsce mieszka od 10 lat i w codziennych sytuacjach posługuje się językiem polskim. Jednak w domu mówi często w języku czeskim. I tym sposobem dzieci są dwujęzyczne, ja również nauczyłam się języka czeskiego. Dodatkowo ja pochodzę również z rodziny dwujęzycznej, ojciec pochodzi z Niemiec. Więc siłą rzeczy również ten język znam w stopniu biegłym choć używam go tylko w pracy więc jego znajomość od dziecka bardzo się przydała. W sumie znam 3 języki obce w stopniu biegłym i bardzo mi to ułatwiło życie zawodowe, otwarlo wiele drzwi.

Gość gość
Co wy z tą pracą, tylko praca i praca, jak coś przydatne do pracy to warto to robić, uczyć się tego. Czeski to ojczysty język dzieci po ojcu, z tego powodu powinny go znać, a nie dlatego, że może im się w pracy przyda.

Gość gość
Kobieto jesteś strasznie głupia osoba na szczęście męża masz mądrego i dzieci tez już stają sie mądrzejsze. Poza tym ilu polskich ojców czyta bajki dzieciom i poświęca im tyle czasu co twoj ? Oj głuptas ty

Gość gość
U nas jest tak: ja i moje dzieci z polski , mąż z włoch , a mieszkamy w Danii wiec sytuacja jest bardzo skomplikowana , ja z dziećmi rozmawiam po polsku , czytam bajki itd. , mąż rozmawia z dziećmi po angielsku i tak samo jest między nami i dziećmi jak rozwiązujemy jakieś sprawy , na co dzień mają duński w szkole i po za szkoła z przyjaciółmi, mąż czyta też im bajki po duńsku, jak wspólnie coś oglądamy to po angielsku, Polski i angielski to nasze podstawowe języki plus duński, po drodze złapał też dzieci język włoski, jak twój mąż jest z Czech to nie dziwię się że ojciec dzieci chce rozmawiać z dziećmi we własnym języku, tak samo jak ty w swoim , nie miałabym o to pretensji zawsze wyjdzie na plus , moje mówią biegle po angielsku polsku i duńsku , plus pisownia i nie sprawia to jakiejś większej nam trudności plis kultura włoska i po włosku potrafią coś powiedzieć i zrozumieć, tak jak ty uczysz swoje dzieci kultury polskiej bo jesteś z Polski tak on ma potrzebę nauczania swoich dzieci kultury czeskiej i nic w tym złego nie widzę :)

Gość gość
Jesteś ograniczoną durnotą :o rozumiem jakby czeskiego uczyły się np. kosztem polskiego i by nie umiały porozumiewać się z innymi po polsku, ale jak dają radę ogarniać dwa języki, to czemu im tego bronisz?? Jakiejkolwiek wiedzy czy umiejętności nigdy dość. A to wcale nie jest dla nich obowiązek jak w twojej ciasnej głowie się ubzduralo. Ty jak się uczyłaś mówić to traktowałas to jak obowiązek???