Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko skończyło 6 miesięcy i waży poniżej 6 kg

Polecane posty

Gość gość

Jego waga urodzeniowa to 3300 g, w szpitalu spadł do 3030 g. Dziś był ważony u lekarza, powinien podwoić wagę, czyli ważyć przynajmniej 6600 g a waży tylko 5850 g. Dostaliśmy skierowanie na badania. Pytanie mam takie : Jak karmić niemowlę z niedowagą, żeby lepiej przybierało na wadze? Karmie go piersią i rozszerzoną dietę też już ma troszeczkę. Daje mu kaszkę ale prawie nic nie zjada, warzywa też próbował ale też prawie nie chce. Jedynie dynie lubi. Czy podawać już mięso?

Gość gość
dziecku nie daje sie miesa!!!! :o

Gość gość
Dlaczego mięsa nie? Podają już mamy po 5 miesiącu. Ja akurat planowałam podać jak najpóźniej ale dzisiaj po tym ważeniu to już nie wiem, nie wiem czy wprowadzenie mięsa mu pomoże w przebraniu na wadze, bo pediatra kazał a wiadomo, że pediatrzy nie są specjalistami od tego.

Gość gość
Już na start chcesz zniszczyc dziecku układ trawienny? Wtedy gdy ma jeszcze niedomkniete jelita? chcesz do zakazenia doprowadzic? :o

Gość gość
Ja nie pytałam czy mu zaszkodzi, bo w 7 miesiącu już większość niemowląt ma za sobą mięso i nic im nie jest i żaden specjalista nie uważa, że mięsa w tym wieku nie wolno podawać, pierwsze słyszę ale jak się nad tym upierasz to podaj mi źródło tej wiedzy, jakiegoś linka do artykułu. Autorka

Gość gość
zatem powiedz mi dlaczego ludzie mają zasadowe ph sliny ktore sprzyja trawieniu cukrów i wegli jak u roslinozerców? wszystkozercy maja kwasne ph sliny przystosowane to trawienia i wegli i miesa. dlaczego nasze jelita potrzebuja blonnika do prawidlowych ruchów i sa 4 razy dluzsze od jelit wszystkozerców? Przeciez mieso przez brak błonnika zalega w jelitach 2-3dni a po 10/15h zachodzą procesy gnilne. Nieszczelne jelita + proces gnilny = zakazenia i stany zapalne, które bombardują te małe biedne jelitka. Lekarze nie maja odpowiedniej wiedzy dlatego ci nic nie powiedzą. My nie mamy enzymów potrzebnych do trawienia miesa co dopiero niemowle..

Gość gość
Bozeeee. Co za wege debil. Pidawaj tak jak lekarz ci doradzal. Ja bym juz mieso dawala.

Gość gość
dziwnym trafem problemy zdrowotne dzieci zaczynaja sie dopiero w okresie gdy zaczyna sie im wpychac mieso

Gość gość
W*********j wege idiotko Piszesz takie głupoty że aż włos się na głowie jeży.

Gość gość
18.38 Idź się leczyć wariatko. Nie, lekarze nie wiedzą, ale ty wiesz lepiej od nich...:P. Masz zryte, nawet nie wiesz jak bardzo :P

Gość gość
badania dowodzące ze mowie nieprawde poprosze :)

Gość gość
A potem się słyszy że dziecko zmarło bo rodzice leczyli je ziołami :/

Gość gość
co ma weganizm do nieleczenia?

Gość gość
Autorko a ile razy na dobę kp? Karmisz w nocy ? To jest mega niedowaga, jak dziecko nie je innych rzeczy to moim zdaniem mlekiem trzeba nadrobić. Mój syn ma 4 miesiące, w siatkach centtlowych nisko ale tyle co twój syn to w wieku 3 miesięcy ważył i to też wtedy 25 centyl byl

Gość gość
A jak było wcześniej? Przecież wazony był parę razy już czy zawsze był drobny czy raczej nagle spadł centylowo? Z tego co wiem to należy karmić w nocy częściej. gdy syn znajomej spadł na wadze pierwsze co powiedział lekarz to ze kę to sytuacja gdy należy budzić dziecko w nocy. ona była przeszczelsiea że 3 miesieczniak spał cała noc ona wyspana itp i lekarz kazał budzić dziecko 2-3 razy na karmienie po mieisacu było już dużo lepiej.

Gość mama chudzinki
19.05 Nawet nie liczyłam nigdy ale bardzo często przystawiam go do piersi. W nocy karmię go 2 razy. Muszę szukać produktów, które polubi, narazie tylko dynia mu podpasowała i nic więcej.

Gość gość
przeciez to dziecko jest spasione :o

Gość gość
moja corka w tym wieku identycznie, dopoki byla na piersi nie mogla przytyc, dziś jest calkiem okraglym 3 -latkiem

Gość mama chudzinki
19.10 Na początku słabo przybierał ale później już było wszystko ok, raz pani pediatra nawet mnie pochwaliła, że sporo przytył ale ostatnio był ważony ponad 4 tygodnie temu i ważył tyle co dzisiaj, czyli nic nie przybył przez ten czas.

Gość gość
Ja bym dokarmiala MM, albo swoim mlekiem odciagnietym. Najpierw kp a potem dokarmianie. No i w międzyczasie rozszerzać dietę. No i kp w nocy. A ssie aktywnie ? Przysypia podczas karmienia ? A co mówili lekarze w międzyczasie ? Na pewno ktoś go wcześniej widzial chociażby z okazji szczepienia.

Gość mama chudzinki
19.29 On mi się strasznie denerwuje przy piersi od dawna. Nie wiem dlaczego, bo jak naciskam pierś to ładnie leci. Possa 5 sekund, potem puszcza pierś i odwraca głowę, potem znów szuka piersi i pije 5 sekund i tak w kółko. Może to dlatego, że jest głodny ale już nie chce pić z piersi, bo już poznał butle. Myślę nad tym, żeby przejść na mm ale mi szkoda :-( .

Gość gość
possie* jak juz. boze kto teraz te dzieci rodzi :O

Gość mama chudzinki
* possie miało być a nie jakieś possa haha :-D .

Gość gość
ta, tak sobie tłumacz :o

Gość mama chudzinki
19.44 Ja już wcześniej, zauważyłam, że jakiś dziwny wyraz napisałam i chciałam się poprawić ale mi internet zgubił sygnał i nie zdążyłam i się wystraszyłam, że nie zdąże się sama poprawić, bo mi ktoś wytknie błąd w tym czasie i miałam racje niestety :-/ . Masakra, nie masz o czym pisać?

Gość gość
Dzieci na piersi rozwijaja sie inaczej! Najpierw rosna na dlugosc a dopiero potem przybywaja na wadze. Moja corka zawsze miala lekka niedowage ale rosla na dlugosc. To oznacza, ze dziecko rozwija sie prawidlowo. Mamy, nie rezygnujcie z karmienia piersia. Ten pierwszy rok zycia dziecka jest tak wazny. Ja tez wytrzymalam prawie rok :) Dacie rade.

Gość gość
przybierają* kolejny nieuk :o

Gość gość
*sorry, to przez poprawki, oczywiscie przybieraja na wadze*

Gość gość
Autorko, moje dziecko też słabo przybierało na wadze.I wiesz co zrobiłam? Odciągałam mleko z piersi do butelki i do tego mleka dosypywałam kilka miarek mleka modyfikowanego dzięki temu zaczęła przybierać na wadze ,czasami trzeba dokarmiać ale szkoda karmić mm skoro masz mleko w piersiach. Ja też miałam, dlatego mieszałam swoje mleko z modyfikowanym. Nie zaszkodzi żebyś spróbowała.

Gość gość
to chyba najgorsze co mozna zrobic :o jedna porcja modyfikowanego zmienia flore na 30dni..