Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziecko skończyło 6 miesięcy i waży poniżej 6 kg

Polecane posty

Gość gość
Jezeli wyniki badan beda ok, to ta niedowaga jest bez znaczenia. O ile karmisz na zadanie i dziecko przybiera na dlugosci ciala. Nie zamartwiaj sie.

Gość gość
Moj dzisiaj na bilansie 6 m waga 9320g :-/ Urodzeniowa 2680g. 5 posilkow mlecznych w tym kaszka na noc, dodatkowo sloiczek danie po 6 miesiacu z miesem, owoc, do ssania chrupki kukurydziane, soki do picia. W nocy raz mleko. Tak przybieral bardzo a od dzisiaj dietka.

Gość gość
Moja corka w wieku 6.5 mies wazyla 7700 a wg zasady podwajania wagi urodzeniowej powinna miec 8400. Na roczek tez nie potroila wagi, miala 9300. Wszystko bylo w porzadku. Za to synek z waga ur 3900 w wieku 3 mies i 3 tyg wazy 7 kg. Wiec mysle ze w wieku 6 mies podwoi wage ur. Kazde dziecko jest inne.

Gość gość
Moja tyle mleka nie pila. Rano mleko, potem kaszka, owoc, obiadek, mleko i kaszka na noc. Synek ma 4 m i wypija mi 5-6 porcji mleka w dzien bo w nocy spi i sie nie budzi odkad skonczyl 2m. Jak bym mu do tego dolozyla obiadek, owoc i kaszke, to utuczylabym jak prosiaczka, wiec chyba za duzo tego mleka dajesz.

Gość gość
Moja córa na 6 m-cy ważyła równe 6 kg. Karmiłam piersią, żadne dokarmianie wysokokalorycznym mlekiem ani rozszerzanie diety nic nie dało. Przeszliśmy wszystkie zalecane badania i nic - taka uroda. Teraz ma 2 latka i niecałe 10 kg, 82 cm wzrostu. Po prostu jest filigranowa. Zrób badania i zobaczysz. Uważam że nie chodzi o to by paść dziecko na siłę, aby się mieściło w tabelkach.

Gość gość
Może przybierać słabo bo krótko sssie piers na początku mleko jest rzadkie taka niby woda a po chwili staje się kaloryczne skoro często jest przystosowany ale na chwilkę to mało kaloryczność ma. Może jabłuszko zasmakuje albo gruszka zazwyczaj owoce szybciej są akceptowane.

Gość gość
Ja w woeku 2 lat mialam 76 cm i 8.5kg. Rozpoznano mikrosomie. A tez wyniki mialam idealne ( z tym ze bylam skrajnym wczesniakiem z waga ur 980g i 36cm). Wiec kolezanko wyzej, Twoje dziecko w wieku 2 lat wazy i mietzy bardzo malo.

Gość gość
Czy mozesz napisac cos o tej mikrosomii? mam synka 720g i 34cm.teraz ma 2lata i ma 11kg.niby ok ale obserwujemy...

Gość gość
Mialam takie rozpoznanie w wieku 4 lat, bylam w szpitalu dzieciecym na badaniach. Jako 4latka wazylam 11 kg i mialam 91 cm. Badania- morfologia, krzywa cukrowa, mocz, hbs i inne badania z krwi w normie. Ekg w normie. Rtg czaszki tez ok. U neurologa wszystko ok. Tylko rtg nadgarstkow- wiek kostny na poziomie 2.5 roku zycia. Chcieli podawac hormon wzrostu ale po tych badaniach i wynikach w normie stwierdzili ze nie trzeba. Ale to byl 1988r, wiec teraz pewnie sa inne badania. Ostatecznie dobilam do wzrostu 158, wiec spoko. Chodzic zaczelam w wieku 14m ( wiek korygowany 11.5m) wiec szybko. Mam tylko wade wzroku i retinopatie ktora wyszla dopiero kilka lat temu.

Gość gość
Bylam zawsze duzo drobniejsza od rowiesmikow. Jako 6latka mialam 106 cm i 15 kg a w wieku 15 lat 152 cm i 42 kg.

Gość gość
Dzieki serdeczne.Mysle,ze u nas tez bedzie ok ,bo juz "wyrzucili"nas ze wszystkich poradni. Zdrowia dla Ciebie i Twoich dzieci zycze :-)

Gość gość
Dzieki i wzajemnie. Moje bobasy to klapsy male, corka 4170, 60 cm z 40 tc. A syn z 36 tc 3900 i 58... A ja taka filigranowa...

Gość gość
To ja pisałam o 21:30. Zdaję sobie sprawę, że córka jest drobna, ale bez przesady. Urodzona w terminie z wagą 2880. Przez te dwa lata byliśmy pod opieką gastroenterologa. Córka jest gdzieś w dolnej granicy normy, ma wykluczoną celiakię, wszystkie wyniki dotyczące stopnia odżywienia, stopnia trawienia, usg itd. są dobre. Nie będę doszukiwać się na siłę nie wiadomo czego. Na pewno będę obserwować wzrost. Starszy syn (8 lat) też jest bardzo szczupły i jako maluch też wiecznie na 3 centylu. Teraz jest wysoki i chudy. Trzeba szukać przyczyn, ale nie można popadać w przesadę.

Gość mama chudzinki
Mój syn ma 66 cm wzrostu, więc wzrost w normie. Ja też tak jak ktoś wyżej myślę, że przez to, że krótko ssie to wypija tylko to wodniste mleko. Wymyśliłam, że będę odciągać swoje mleko do butelki i dodawać do niego kaszki, żeby było bardziej treściwe. Nie daje mu dużo posiłków stałych, bo dopiero zaczynamy rozszerzać dietę, zaczęliśmy tydzień przed skończeniem 6 miesiąca. Spróbuje coś z mięsem mu podać, może to mu zasmakuje.

Gość gość
Ja bym się bardziej martwiła że przez miesiąc nic nie przybyło niż konkretna wagą... bo jak przybywa regularnie ale nawet mniej niż tzw. Norma to najczęściej jest ok...fakt że ok. 6 miesiąca to już dzieci z reguły zwalniają z przybywaniem na wadze

Gość gość
Autorko- to ja pisałam o drobnej córce. Chciałam tylko dodać odnośnie rozszerzania diety że warzywa są mniej kaloryczne niż mleko i jak zastąpisz karmienie dynią to tym bardziej waga poleci. Zobaczysz jak wyniki, ale ja bym podawała bardziej tresciwe posiłki. Warzywa można zagęszczać kaszką i pamiętaj aby dodawać tłuszcz- oliwę lub masło. Moja córka zawsze jadła i ****ardzo mało objętościowo i takie miałam zalecenia. Przez jakiś czas, ale to już po roku, jak skończyłam karmić, piła mleko Resource Junior, to jest już potężna bomba kaloryczna, ale wielkich efektów nie było.

Gość gość
Są kleiki ryżowe które można podawać dzieciom po czwartym miesiącu życia Ja do swojego mleka dodawałam kleik.