Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niezgodnośc grup krwi

Polecane posty

Gość gość

matka ma grupę krwi B RhD- a ojciec A RhD + proszę o opinie rodziców które były w tej samej sytauacji czy pojawił sie konflikt ?? Czy druga ciąża jest możliwa ?? Proszę o opinie bardzo sie zestresowałam:((

Gość gość
Nie pojawiły się ciała, po porodzie były badania krwi u dzieci- miały czynnik rh po tacie, dostawałam zastrzyk z immunoglobuliną, ani w pierwszej, ani w dwóch kolejnych ciążach nie wykryto u mnie przeciwciał. Tak że wystarczy dobra opieka lekarska. Ryzyko jest podwyższone jeśli są konieczne jakieś zabiegi wewnątrzmaciczne w trakcie ciąży/porodu, a także przy poronieniu- a niektóre kobiety nie mają świadomości że były w ciąży i takie poronienie w ogóle miało miejsce.

Gość gość
Moja mama ma Brh-, tata ABrh+. Ja i moje dwie siostr7y mamy rh+. Urodziłyśmy się całe i zdrowe.

Gość gość
Jest to konflikt grup krwi który może wystąpić w drugiej ciąży lub po poronieniu itp. Po pierwszej ciąży jeśli dziecko odziedziczył plus ojca podaje się immunoglobuline matce. W 98% działa zdążą się ze nie działa i druga ciąża jeśli dziecko dziedziczy znów plus taty dochodzi do konfliktu ale są to inne czasy niż naszych babc. W wypadku konfliktu sprawdza się narastanie na go i dodatkowo bada dziecko jeszcze w lonie obecnie możliwe są nawet przetaczania krwi wewnątrz macicy. Jednak zdążą się to naprawdę rzadko. Największym zagroozeniem jest niebadanie się w trakcie ciąży.

Gość gość
Znam temat, bo właśnie przez to przeszłam. W pierwszej ciąży dziecko odziedziczyło + po tacie, wiec dostałam immunoglobulinę. Tak jak ktoś pisał to zabezpiecza kolejne dziecko w 98%. Natomiast teraz w drugiej ciąży dostałam w 28-30 tygodniu dodatkowa immuno, co zabezpiecza już w 99,9%. Także myślę że nie masz co się martwić. Jedyny minus jest taki, ze ta immuno kosztuje 400zl i ciężko ją zdobyć.