Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PolkaSyryjska

Mieszkałam w Syrii przed wojną domową

Polecane posty

Gość PolkaSyryjska

I powiem wam że nie wyobrażałam sobie powrotu do Europy. Było dużo Chrześcijan, druzów, jazydów. I wszyscy zyli obok siebie w spokoju Muzułmanie nikogo nie zaczepiali. Byli Arabowie, byli Kurdowie i był spokój kraj sie rozwijał a teraz? :( Taki efekt demokracji ktora chcieli dac Amerykanie a prawda taka ze kraje Arabskie nie sa przystosowane do demokracji bo to wymysl zachodu, tam dyktatura sie sprawdzala taka jest prawda

Gość gość
to nie efekt demokracji, lecz agresja ze strony muzułmańskiej Turcji i potem monarchii arabskich, którzy chcieli obalić szyitę Alawitę Asada. Demokracja by się sprawdziła, gdyby była demokracją bezpośrednią.

Gość gość
Mnie zawsze ciekawili Alawici i Druzowie, bo wygląda mi na to, że oni nie mają wiele wspólnego z islamem, chociaż traktuje się ich jak szyitów. Pewnie gdyby nie presja agresywnego islamu, to byliby wyznawcami własnej religii jak jazydyzm.

Gość gość
@ PolkaSyryjska dziś Było dużo Chrześcijan, druzów, jazydów. I wszyscy zyli obok siebie w spokoju Muzułmanie nikogo nie zaczepiali. x Bo byli dyktatorzy którzy poitrafili krótko za ryj trzymać muzułmańską swołocz. Z nimi trzeba twardo! Karabinem maszynowym albo bombą. Islamuchy innego języka nie rozumieją. Niestety durne amerykany sterowane przez żydostwo poobalało dyktatorów. Żydzi myśleli,że w ten sposób pozbędą się zagrożenia arabskiego a tymczasem stało się odwrotnie. Spuszczona z kagańca muzułmańska dzicz morduje wszystko i wszystkich dookoła. Jedyna rada - wystrzelać do nogi tzw. bojowników państwa islamskiego.

Gość gość
A ja mieszkałem kiedyś na księżycu, ale niejaki Twardowski mnie wysiudał. A szkoda, bo tam nie było trolli.

Gość gość
na Księżycu to t ylko Obcy Reptilianie :-) nie słyszałem o Twardowskim, chyba, że to jakiś Amerykanin polskiego pochodzenia :-)

Gość gość
Jak to nie słyszałeś o gostku Twardowskim...jedza, pija, lulki palom, tańce, hulanki, swawola..ledwo karczmy nie rozwalom....

Gość PolkaSyryjska
Alawici i Druzowie niby maja jakies zwiazki z Islamem ale w uproszczeniu powiem na przykladzie chrzescijanstwa: Sa katolicy, protestanci, prawoslawni, anglikanie itp i to sa wyznanie ktore nikt nie ma watpliwosci ze sa chrzescijanskie ale sa tez np, Mormoni, Swiadkowie Jehowy i oni z jednej strony sa chrzescijanami ale z drugiej troche sie odcinaja troche inni ich odcinaja wiec troche mozna to przyrwnach do alawitow i druzow. x We wszystkich panstwach muzulmanskich gdzie byla dyktatura by spokoj taka jest prawda. W Iraku, w Syrii, w Egipcie, w Libii i nie bylo zadnych mordow, przesladowan religijnych byl spokoj i tak samo dzis w Maroko jest krol wszystko trzym w ryzach jest spokoj a potem jak w tych krajach obalono tych "dyktatorow" i wszystko na glowie stanelo. Po prostu Muzulmanie nie sa przygotowani do demokracji bo to jest twor zachodu taka jest prawda. Chociaz mieszkajac w Syrii chcac nie chcac poznalam wielu Muzulmanow i wielu z nich bardzo lubie i szanuje i to normalni ludzie ale po prostu demokracja nei jest dla nich takie jest moej zdanie.

Gość gość
Spadaj wywłoko, nikogo to nie obchodzi , a Polka to nie Syryjka. U nas nie wyrzyna się nawzajem.

Gość gość
Za dyktatorów były mordy np. Irak rzezie Kurdów, w Egipcie też źle było, tylko w Libii był względny spokój, szczególnie w porównaniu z dniem dzisiejszym. W Maroku król jest całkiem mądry, podejmuje niezłe decyzje, ale ludzi pod sobą ma wrednych, nie od dzisiaj wiadomo, że większość przestępców muzułmańskich w Europie to Marokańczycy. Wiedzą to Hiszpanie i Holendrzy.

Gość gość
Wole podyskutować o Lordzie Waderze, "tamte" rejony obchodzą mnie jak zeszłoroczny snieg. Życie jest za krótkie, niech sami sobie z tym bagnem radza.