Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zwolnienie a wypłata z zus

Polecane posty

Gość gość

Witam termin mam na 20 lipca zwolnienie mam do 17 lipca ale dr powiedziała że lada moment mogę urodzić. Jak to będzie z wypłatą z zus do tej pory ZUS wyplaca mi pieniądze dzień po zakończeniu zwolnienia ok tylko np jesli urodze jutro to jak to będzie? Dostane jak zwykle 18 przelew? Przeciez od dnia porodu przechodzę na macierzyński.

Gość gość
Skoro lekarz nie wystawi l4 to musisz wzięć macierzyński - można przed porodem. Nie możesz nie mieć ani zwolnienia ani macierzyńskiego, bo powinnaś stawić się w pracy...

Gość gość
Mam wystawione zwolnienie ale do 17 lipca a co jesli urodze 10 lipca i co z tym tygodniem co pozostaje? Zaplaca mi za niego?

Gość gość
Od dnia porodu będziesz miała naliczany zasiłek macierzyński (80% jak wybierasz rok). Czyli jak urodzisz np 14.07 a z ZUS 18.07 otrzymasz zasiłek chorobowy (100%), to w następnym miesiącu Zus dokona korekty i otrzymasz po prostu niższa kwotę.

Gość gość
A moja księgowa powiedziała mi że pierwsze pól roku mogę wziąść 100% a drugie pół 60% a i tak w tym drugim polroczu muszą mi dopłacić do 1000zł ciekawe kak to jest

Gość gość
bo masz 2 możliwości: 1. bierzesz od razu na rok i wtedy masz 80% pensji, 2. bierzesz na pół roku i masz 100% a potem drugie pół roku bierzesz i masz 60%. W sumie wychodzi na to samo.